Kicsit több, mint 20 éve a Bajnokok Ligája döntőjében találkozott egymással a Veszprém és a Magdeburg csapata, most ismét összecsaptak a BL-ben. A kerek évforduló és az, hogy a csapatok 20 éve nem találkoztak az elitsorozatban, nosztalgikus hangulatot adott a mérkőzésnek, amit a bakonyi klub kommunikációja is meglovagolt, de a meccs méltó volt az előzményekhez.

Másfél éves koromból még nem igazán vannak emlékeim a 2002 áprilisi döntő párharcról, de az elmondható, hogy annak a csapatnak a tagjai egytől egyik legendának számítanak Veszprémben. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy abból a keretből Iváncsik Gergő (4), Éles József (6), Perez Carlos (10), Csoknyai István (11) és Zsigmond György (14) mezszámát is visszavonultatta a klub, a tragikus sorsú Zlatko Saračevićet pedig királlyá koronázták az Óváros téren.

Bár 20 év eltelt, vannak hasonlóságok a keretet illetően is. A Magdeburg legveszélyesebb játékosa, és első számú balátlövője ezúttal is izlandi, hiszen annak idején Ólafur Stefansson volt a csapat gólzsákja, míg ma Omar Ingi Magnussontól várhattuk a gólokat. Érdekesség, hogy a BL-döntőben Bennet Wiegert még a pályán tehetett a Magdeburg sikeréért, ma már a kispadról teheti meg ugyanezt.

A németek valószínűleg nem életük legkipihentebb formájukban vannak, hiszen az elmúlt két hétben a válogatott elfoglaltságok mellett a Super Globe-on, Szaúd-Arábiában kellett helyt állniuk, ahol a – tavalyi kiíráshoz hasonlóan – döntőben a Barcát legyőzve megvédték címüket.

Ennek ellenére az első pillanattól kezdve látszott, hogy hatalmas iramot fog diktálni a két csapat. A meccset a Veszprém kezdte jobban a két egyiptomi és Rasmus Lauge vezetésével, a Magdeburg azonban összeszedte magát, és főleg Ómar Ingi Magnussonnak köszönhetően megfordították a mérkőzést. Momir Ilic első időkérésénél, a 23. percben 12-15 állt az eredményjelzőn.

Azonban– a mérkőzés addigi és későbbi tempóját is figyelembe véve – meglepő véget ért az első félidő. Először majd’ 4 percig egyik csapat sem talált ellenfele kapujába, a vendégek pedig – a csereként pályára lépő Vladimir Cupara hathatós segítségével – csak egyszer találtak be a félidő végéig. A játékrész végéig a hazaiak ledolgozták hátrányukat, de a szünetben 16-16-ot mutatott a kivetítő.

A második félidő elején sokáig hol egyik, hol másik csapat vezetett egy góllal, azonban a félidő felénél Wiegert 28-25-ös Veszprém-vezetésnél kérte ki második idejét. Az időkérés megtette a hatását, hiszen az 52. percben ismét kiegyenlített a friss Super Globe-győztes.

Az utolsó 8 perc úgy telt, ahogy a második félidő eleje, annyi különbséggel, hogy végig a Veszprém vezetett egy találattal, a Magdeburg azonban mindig egyenlíteni tudott. Kicsit több, mint két perccel a vége előtt Pechmalbec kapott két perces kiállítást – teszem hozzá, jogosan, azonban nem ezzel az ítélettel húzta ki végleg a gyufát a veszprémi közönségnél a montenegrói bírópáros.

Egy perccel később, már passzívnál Lauge védekezett a beállón – a két sporttárs szerint szabálytalanul (ami így is volt), valamint két percet érően (ami viszont már erősen kétséges). A csapatkapitány szövegelésért még egy két percet kapott (ez neki már a harmadik volt) és a progresszív büntetés miatt lekerült a bírók keze, a négy védőt pedig simán kijátszották a németek, Mertens egyenlített, erre pedig már nem érkezett veszprémi válasz.

A játékvezetés egyébként az egész meccsen jó volt, egy-egy ítéletnél a hazai pályát is fel lehetett fedezni, de nem volt olyan hibájuk, amire nem lehetett azt mondani, hogy fújható volt. Egy hiba, a legrosszabbkor, ez pedig a Veszprémnek egy pontjába került. Ennek ellenére a cigányozás továbbra sem kulturált módja a nemtetszés kinyilvánításának…

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón mindkét edző, valamint az egyébként ihletett formában védő, 17 védést bemutató Nikola Portner és a veszprémi színekben talán az eddigi legjobb meccsét játszó Yehia Elderaa is kiemelte, hogy hatalmas volt az iram, és – bár természetesen nyerni szerettek volna – nem távozik senki üres kézzel a Veszprém Arénából.

Folytatás a bajnokságban szombaton a veszprémi rangadóval, majd csütörtökön Lengyelországban, a Plock vendégeként.

Kiemelt kép forrása: handballveszprem.hu.

Megosztás