Egy zöldebb férfi kézilabda Eb-ért: véget ért a Do More Ötletverseny

 

Gőzerővel folynak az előkészületek a hazai rendezésű kézilabda EB kapcsán. A csarnoképítések előrehaladott állapotban vannak, a jegyértékesítés folyamatban. A felkészülés fontos elemei, a rendezvény fenntarthatóságára és környezeti hatásainak csökkentésére irányuló törekvések. A környezetvédelemmel kapcsolatban pályázatot hirdettek, amely részleteiről a lenti (változtatás nélkül közölt) sajtóközleményben találhatóak érdekes információk.

Nagy érdeklődés mellett, kiváló projektjavaslatokkal ért véget a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság szervezőbizottságának környezetvédelmi programja. A Do More Ötletverseny során a szervezők olyan innovatív ötleteket kerestek, amelyek segíthetnek csökkenteni az Európa-bajnokság karbonlábnyomát, egyben felhívják a figyelmet a környezetvédelem és a fenntarthatóságkérdésére.  

A március elején indult „zöld versenyre” végül 57 csapat jelentkezett, olyan 2-5 fős, középiskolásokból, egyetemistákból, fiatal munkavállalókból álló innovátorok, akik konkrét ötletekkel álltak elő az Eb és a köré épülő kísérőprogramok zöldítése érdekében.

A záróversenyre – amelyet az idén virtuális keretek közt zajló Ökoindusztria 2021 Virtuális Zöldipari Expo és Konferenciakeretében rendeztek meg április 28-án – a 15 legjobb projektjavaslat került be, végül 13 csapat vetélkedett.

Sok szuper megoldás született az Eb zöldítésére, például a szeletív hulladékgazdálkodást ösztönző pontgyűjtés, mobilkomposztáló, moduláris bútorbérlőrendszer kiépítésének ötlete, fenntartható dekorációs elemek használatának lehetősége, a sportolók vízellátását biztosító fenntartható megoldásalkalmazása, de kaptunk RePohár alternatívára vagy az ételhulladék megelőzését segítő megoldásokra irányulójavaslatot is – mondta Végh Alexa, a Do More Ötletverseny projektvezetője, az EHB fenntarthatósági menedzsere. – A programunk keretében négy felkészítő workshopon vettek részt a pályázók, akiket aztán mentorok segítettek az ötletük kidolgozására, partnereink, a Magyar Olimpiai Bizottság, az EHB 2022, a Recobin csoport vagy a Magyar Autó-motorsport Fejlesztési Ügynökség jóvoltából.

A döntőben – melynek moderátora Doró Viktória, a Recity Magazin főszerkesztője volt – minden csapat ismertette a projektjavaslatát, válaszolt az öttagú zsűri kérdéseire, ezek alapján született meg a végeredmény.

A zsűri tagjai voltak: Kovács Barbara, az EHB 2022 Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Váradi Zoltán, természetvédelmi mérnök, az Eb-házigazda Debrecen Környezetvédelmi Munkacsoportjának tagja, dr. Virág Annamária, a Klímainnovációs Közösség képviselője és Puskás Péter énekes zenész.

A Do More Ötletversenyt végül a Zöldrevalók csapata nyerte:Bíró Bence a Budapesti Corvinus Egyetem másod- és Fórián Levente, az Eötvös Loránd Tudományegyetem mesterszakos hallgatója, akik korábban a Műszaki Egyetemen végezték az alapképzésüket.

Az ötletük lényege egy karbonsemlegesítésre lehetőséget adó felület, amely a szurkolók számára lenne elérhető az eseményre érkezéskor vagy épp a büfében való fizetés alkalmával, egy tablet segítségével. Az eszközön ki lehetne választani, hogy avásárló hozzájárul-e a megvásárolt, számlán szereplő termékek karbonlábnyom semlegesítéséhez. Ez az egyedi termékek szén-dioxid kompenzációs értékeinek összege lenne, és nagyjából néhány tíz forintot jelentene termékenként.

„Az ilyen nagy eléréssel bíró rendezvények lehetnek a kirobbantói a társadalmi cselekvés előmozdításának. Ha egy ilyen rendezvény keretein belül próbáljuk meg elültetni az emberek fejében a zöld gondolatot, akkor nagyobb eséllyel fogják ezt a való életben is használni” – fogalmaztak pályázatukban.

„Kiemelkedő volt az ötlet, gratulálok a Zöldrevalóknak. Maga a környezettudatosság fontossága egy dolog, de ha nem találkozunk vele a mindennapokban, kevésbé megy át az embereknek az üzenet. Viszont, ha megvan a lehetőségünk arra, hogy az ilyen és ehhez hasonló ötletekkel, megoldásokkal közelebb vigyük hozzájuk a természetvédelem kérdését, nyert ügyünk van.” – fogalmazott Kovács Barbara, az EHB 2022 Nkft. ügyvezető igazgatója.

„Köszönjük a szervezőbizottságnak a lehetőséget, fantasztikus volt a kezdeményezés és nagy élmény volt a pitch verseny. Több személyes kedvencem is volt a pályázatok között, végül a GreenBall csapatának fenntartható karszalagra vonatkozó ötletét díjaztuk. Életrevaló és kidolgozandó terméket alkottak meg, gratulálunk nekik” – mondta dr. Virág Annamária, aki a Klímainnovációs Közösség egyik greentech startup programjába hívta meg a különdíjazott csapatot.

A legjobb hat csapat belépőkkel gazdagodott az Európa-bajnokságra, amelyet 2022. január 13. és 30. között rendeznek.

Fotó: Watch Games. See More Facebook oldala

Megosztás