Csütörtöktől vasárnapig rendezték a strandkézilabda EHF Champions Cup-ot a madeirai Porto Santoban. A magyar színeket a nőknél és a férfiaknál is a bajnoki döntő résztvevői képviselték, a hölgyeknél az OVB Beach Girls és a TT Sport Multichem Szentendre, míg az uraknál a Beach Stars BHC és a Salgótarjáni Strandépítők. Nézzük, hogy hogy alakult számukra a portugál kaland.

A csoportkörből a négyből három magyar csapat is a felsőházba, vagyis a legjobb nyolc csapat közé jutott, mindössze a férfi bajnok Beach Stars számára folytatódtak az alsóházban a küzdelmek. Igaz, ott hibátlan maradt, így a kilencedik helyen végzett a magyar bajnok. A másik három csapatunk csoportmásodikként jutott a középdöntőbe, ahol újabb három mérkőzés várt rájuk.

A középdöntő ezen a tornán mindössze arról volt hivatott dönteni, hogy a negyeddöntőben milyen ágrajz szerint fognak játszani a csapatok. A férfiaknál a Salgótarjáni Strandépítők a csoportkörben elért 2 győzelmét nem tudta gyarapítani, így a negyedik helyének köszönhetően a másik csoport elsőjével, a Galobank BM Playaval kellett megküzdeni az elődöntőben. A szombati esti meccs hatalmas meglepetést hozott, hiszen szétlövést követően Rácz Viktor fiai jutottak a vasárnapi, GRD Leça – SPAR elleni elődöntőbe.

A hölgyeknél a két magyar csapat két külön csoportba került a középdöntőben, így fennállt a veszélye annak, hogy egymás ellen kell játszaniuk a négy közé jutásért. Sajnos ez be is következett, hiszen a Szentendre egy győzelemmel és két vereséggel harmadik, míg a Beach Girls két győzelemmel és egy vereséggel a középdöntő csoportja második helyén végzett. A szombat esti negyeddöntőt, ahogy a bajnoki döntőt is, az OVB Beach Girls szétlövéssel nyerte, így készülhetett a vasárnapi elődöntőre a lengyel BHT Byczki Kowalewo Pomorskie ellen.

A salgótarjáni fiúk a vasárnap délelőtti elődöntőben hatalmas küzdelemben, hirtelen halálos szétlövés után felülmúlták portugál ellenfelüket, így készülhettek a délutáni döntőre. Rögtön a tarjániak mérkőzését követően az OVB Beach Girls lépett homokra, és egy viszonylag sima mérkőzésen győzték le a lengyel bajnokot Hajdu Tamás lányai.

A délután jól indult, hiszen a Szentendre megnyerte a saját helyosztóját, Rapi Róbert és Gróz-Rovnyai Mariann csapata ezzel a 7. helyen végzett. 16:45-kor pedig végre megkezdődött a várva várt döntők sora. Elsőként a férfiak léptek homokra, a Salgótarjáni Strandépítők pedig nagyon szépen tartották magukat, hiszen mindkét szettben megvolt az esélyük, hogy a maguk javára billentsék az eredményt. A lengyel bajnok BHT Petra Plock (és a torna legjobb) kapusa, Krystian Matusiak azonban mindkét játékrészben megbabonázta a magyar játékosokat, a legfontosabb pillanatokra tartogatott nagyobbnál nagyobb védéseket, így hiába a Homor testvérek 26 pontja, a nógrádiaknak egy gyönyörűen csillogó ezüstérem jutott.

Az EHF Champions Cup-ezüstérmes Salgótarjáni Strandépítők tagjai: Barabás Zsolt, Csuka Balázs, Dénes Máté, Forgács Péter, Homor Dániel, Homor Dominik, Kapusi Levente, Kovács Róbert, Lőrik Tamás, Manazya Felicián, Ponyi Gergő. Edző: Rácz Viktor.

A női döntőben az OVB Beach Girls ellenfele a dán bajnok, és a tavaszi EBT Finals győztese, a HEI Dame Beach Handball volt. Az első szettben a dánok akarata érvényesült, és a második félidőben is sokáig ők vezettek, azonban aranyponttal a magyar csapat szétlövésre mentette a mérkőzést. A mérkőzés során is kiválóan védő Berkesi Dóra hárításának és a hibátlan lövőteljesítménynek köszönhetően megnyerték a tornát, és a (Horváth Gabriellától átvett) trófeával együtt utazhatnak haza. Nemcsak csapatként értek el a lányok kiemelkedő eredményt, hiszen Landi Gabriellát választották a torna legjobb védőjének.

Az EHF Champions Cup-győztes OVB Beach Girls tagjai: Ágoston Nóra, Berettyán Nóra, Berkesi Dóra, Csiki Renáta, Gyurcsányi Mónika, Hársfalvi Zsófia, Kazeem Amina, Landi Gabriella, Lovász Brigitta, Pomozi Nikolett, Tóth Eszter. Vezetőedző: Hajdu Tamás, hivatalos személyek: Specziár Viktor, Vajay György.

Ezzel véget ért az idei strandkézilabda szezon, folytatás jövőre, még a bajnokságok előtt az EBT Finals-szel.

Kiemelt kép forrása: Home of Handball.

Megosztás