Site icon Handballexpert

EL-sorsolás – és ahogy idáig jutottunk

Csütörtökön 11 órakor rendezték a férfi Európa-liga csoportkörének sorsolását, amelyen – a sorozat történetében először – három magyar csapat is érdekelt volt. A tavalyi bronzérmes Balatonfüred a harmadik kalapból, míg a negyedik helyezett Ferencváros és a kupadöntős Fejér B.Á.L.-Veszprém a hatodik kalapból várta a bécsi sorsolást.

Azonban először mindenképp essék néhány szó a selejtezőkről. A Fradinak az első selejtezőkörben kellett bekapcsolódnia, ahol a román bajnokság tavalyi ezüstérmese, a Minaur Baia Mare volt az ellenfél. Némi meglepetésre a párharc rettentő simára sikeredett, a kinti kilencgólos sikert hazai pályán 16-tal fejelték meg Nagy Bencéék.

Pontosan ez volt az oka annak, hogy a második selejtezőkör sorsolását követően mindenki azt mondta, a Fradinak – papírforma szerint – be kell jutnia az Európa-liga csoportkörébe. Ismét román ellenfél jött szembe, a tavalyi kupadöntő révén második fordulós, egyébként a bajnokságban ötödik helyen végző Steaua Bukarest ellen kellett kiharcolni a csoportkört. Az idegenbeli első mérkőzés első 20 perce úgy alakult, ahogy a magyar szurkolók elképzelték, aztán fél óra rövidzárlat következett, majd a meccs végére annak kellett örülni, hogy megmarad az esély a továbbjutásra. A hazai mérkőzés szintén nyögvenyelős volt, de a Fradi-szív, illetve a teltházas Elek Gyula Aréna segítségével a végjátékra – Lékai Máté és Balogh Zsolt vezetésével – felőrölték a románokat, így várhatták a csütörtöki sorsolást.

Tündérmese Éles-módra

Ami a Fejér B.Á.L.-Veszprémet (mert ünnepélyesen kijelentem, hogy soha többet nem fogom őket kisVeszprémnek hívni) illeti… A tündérmese tavaly, Győrben kezdődött, ahol a Budakalász legyőzése a Magyar Kupa elődöntőjében tulajdonképpen európai kupaindulást jelentett, és csupán egy párharc megnyerése szükséges a csoportkörbe jutáshoz. Azonban a sorsolás nem volt kegyes Konkoly Csaba vezetőedző csapatához. A francia Chambery elleni idegenbeli mérkőzés alatt végig az volt az érzésem, hogy a gallok – képességek alapján – bármikor egy (vagy akár több) sebességi fokozattal feljebb tudnának kapcsolni, azonban ez nem történt meg, az erősen hiányos kerettel (többek között Széles Ákos, Éles Benedek és Tóth Péter is sérült) érkező Éles-Veszprém a gyenge kezdés után folyamatosan tapadt ellenfelére, így négygólos hátrányban utazhatott haza.

A hazai meccs pedig a tündérmese tetőpontja volt. Félidőben még hátrányban volt az Éles-Veszprém, de a második félidőben mindent elfelejtve darálta be a Chamberyt, így – talán a magyar kézilabdázás történetének eddigi legnagyobb meglepetését okozva – bejutott az EL csoportkörébe.

Ebből a nagybetűs CSAPATból nagyon nem szívesen emelnék ki egyenként senkit, de a két mérkőzés alatt mindenképpen meg kell említeni Pulay Gábort, aki az első és a második mérkőzésen is nagyon fontos gólokat szerzett, igazi vezére volt támadásban a csapatnak (nem beszélve a kinti mérkőzés végén szerzett időntúli szabaddobásgóljáról). Szintén kiemelendő Stranigg János, akit Éles – 27 éves kora ellenére – a rutinja miatt hozott el a Balaton északi partjára a NEKA-tól. Stranigg a második mérkőzés hőse lett, hiszen az első félidőben 6 gólt szerzett, de talán ennél is fontosabb, hogy a csapat utolsó három gólját is a balátlövő szerezte. Kiemelhetjük még Hári Leventét, aki mindkét meccsen magabiztosan értékesítette a helyzeteit, Miklós Gergőt, akinek a védései a visszavágón nagyban segítették az előny kialakítását, valamint nem mehetünk el szó nélkül Szmetán Péter mellett sem, aki a veszprémi meccsen szerzett négy góljának felét szebbnél szebb kínaiból szerezte.

Mit hozott a sorsolás?

Nézzük is, hogy milyen csoportokat húzott ki Michael Wiederer, az Európai Kézilabda-Szövetség elnöke. Az A csoportban a Fejér B.Á.L-Veszprém mellett rögtön találkozhatunk a címvédő Benficával, valamint a 2018-as BL-győztessel, a tavalyi BL negyeddöntősével, a Montpellier-vel is. Rajtuk kívül a Bartók Donátot is soraiban tudó svájci Kadetten Schaffhausen, a szlovák bajnok Tatran Presov, valamint a német bajnokság tavalyi ötödik helyezettje, a Frisch Auf Göppingen. Egyértelműen ez a csoport tűnik a legerősebbnek. A Veszprém számára ebben minden lejátszott mérkőzés hatalmas tapasztalatot jelent, azonban – a selejtezős bravúr ellenére – minden pont ajándék.

A B csoportban is találunk egy magyar csapatot, a Ferencvárost, valamint egy BL-győztest az elmúlt 10 évből, nevezetesen a Flensburgot. A németeken kívül a francia bronzérmes PAUC Handball, a svéd bajnok Ystads, az izlandi bajnok Valur, valamint a spanyol 4. Benidorm található ebben a hatosban. Ebből a csoportból a Flensburg nagyon kiemelkedik felfelé, azonban mögötte kis túlzással bárki verhet bárkit, a Fradinak reálisan gondolkozva is meglehet a továbbjutás, és ha sikerül néhány extrát hozni, akkor nem is feltétlenül a negyedik helyen.

A C csoport, a magyar bajnoki bronzérmes Balatonfüred csoportja, első ránézésre könnyűnek tűnik, hiszen nincs benne olyan nagynevű csapat, mint a másik háromban. A dán negyedik Skjern, a spanyol ezüstérmes Granollers, és az osztrák bajnok Alpla Hard mellett két nagyon jó csapat, a portugál ezüstérmes Sporting és a horvát ezüstérmes, a tavalyi EL-negyedik Nexe lesz a Balaton-partiak ellenfele. A füredieknek mindenképpen javítani kell a játékukon az eddig ebben a szezonban látottakhoz képest, de amennyiben ez sikerül, valamint egy kis szerencsével itt is meglehet a továbbjutás.

A D csoportban a Bundesliga bronzérmese, a Füchse Berlin, az észak-macedón ezüstérmes Eurofarm Pelister, az ukrán bajnok Motor, a spanyol bronzérmes Bidasoa Irun, a dán ötödik Skanderborg Aarhus, valamint a portugál ötödik Aguas Santas csap össze.

Az Európa-liga (valamint elődjének) erőviszonyait mindig nagyon nehéz meghatározni, ezért sokszor előfordulnak meglepetések. Természetesen nagyon örülnénk, ha a legnagyobb meglepetéseket a Balatonfüred, a Ferencváros, valamint a Fejér B.Á.L.-Veszprém okozná. Idén a korábbiaknál is kevésbé fogunk unatkozni keddenként.

A kiemelt kép forrása: Cseh Péter, VKKFT Veszprém – Facebook.

1314 megtekintés.

Megosztás
Exit mobile version