Andy Schmid a bajnok Magdeburg ellen játszotta pályafutása utolsó Bundesliga mérkőzését, amelyen a mezőny legjobbjaként 13 gólt szerzett.

 

Andy Schmid 1983. augusztus 30-án született a Zürichtől 17km-re található Horgenben, közel a svájci-német határhoz. Kézenfekvő volt tehát, hogy 2004-ben a másodligás Stans/Luzerntől a Grasshopershez igazolt. Az igazán sikeres időszak 2007-ben kezdődött, amikor a városi rivális Amicitia Zürich csapatához szerződött. Itt kétszer szerzett bajnoki címet, ennek köszönhetően bemutatkozhatott a Bajnokok Ligájában is. Első évében, 49 gólig jutott az elitsorozatban, amivel felhívta magára a figyelmet. 2009-ben Dániába tette át székhelyét, a Silkeborghoz. A skandináv légiós élet csupán egy évad erejéig tartott. 2010-ben négy éves szerződést kötött a Bundesliga 4. helyén végző Rhein Neckar Löwennel, amelyet 2014-ben és 2018-ban is meghosszabbított.

 

/Fotó: mannheim24.de/

A Gudmundur Gumundsson által vezényelt, Nicklas Landin, Uwe Gensheimer, Mensah Larsen fémjelezte együttessel megnyerte az EHF-kupát a Nantes ellen 2013-ban. Nikolaj Jacobsen érkezését követően már egyértelműen a csapat legfontosabb láncszemévé nőtte ki magát. Hamar az egész Bundesliga kiemelkedő játékosává vált. Közreműködésével a Löwen 2016-ban és 2017-ben egyaránt Flensburgot megelőzve megnyerte a bajnokságot, továbbá a Német-kupát is elhódították. A Bajnokok Ligájában a sikerek elmaradtak, egy ízben sikerült negyeddöntőt játszania.

 Kivételes képességekkel megáldott játékmester, a legnehezebb helyzetekben is képes váratlan megoldásokra, kiválóan hozza helyzetbe társait, emellett rendkívül gólerős. Nem véletlen, hogy ötször is a világ legerősebb bajnokságának legértékesebb játékosának választották.

/Fotó: berliner-zeitung.de/

A válogatottban 2003 decemberében Luxemburg ellen debütált, címeres mezben viszont nem sikerült kimagasló eredményt elérnie.   Tavaly az USA helyett ugrottak be az egyiptomi világbajnokságra, az volt az első és egyetlen VB-szereplése ahol a középdöntőig jutott honfitársaival. Ezen a tornán jegyezte 900. gólját a nemzeti csapatban.  A 2006-os hazai rendezésű Európa-bajnokságon a továbbjutást nem sikerült kiharcolniuk a svájciaknak. Legemlékezetesebb mérkőzése a 2020-as Európa-bajnokságon volt, ahol a lengyelek elleni győztes mérkőzésen tizenöt gólt szerzett.

Utolsó hazai mérkőzését a Kiel ellen játszotta az SAP Arénában, több mint tízezer néző előtt. A találkozó záró félpercében megállt a játék, tiszteletére mindenki felállva tapsolt a lelátón és a pályán egyaránt, majd megható pillanatok közepette búcsúztatták, visszavonultatva 2-es számú mezét.

/Fotó: Rhein Neckar Löwen facebook/

A Rhein Neckar Löwen együttese Ljubomir Vranjes érkezésével sem tudott az élmezőnyhöz felkapaszkodni, csak a tizedik helyen végzett. Természetesen Schmid lett a csapat legjobbja, 159 gólja mellett kiosztott 73 gólpasszt is.

/Fotó: Rhein Neckar Löwen facebook/

Harmincnyolc évesen sem akasztja még szögre cipőjét, hazatér Svájcba és a bajnokságban hatodik helyen végzett Kriens csapatát erősíti ősztől. Reméljük, egyszer még láthatjuk akár a Bundesligában is vezetőedzőként. Azt a tudást és tapasztalatot, amivel rendelkezik, valamint az elhivatottságot a sportág iránt, egyszer át kell adnia a feltörekvő fiatalságnak.

Sikerei

  • Svájci bajnok 2008,2009
  • EHF-kupa győztes 2013
  • Német bajnok 2016,2017
  • Német kupa győztes 2016,2017
  • A Bundesliga MVP 2014-2018
  • A svájci bajnokság legjobbja 2008,2009

/Fotó: Rhein Neckar Löwen facebook/

 

forrás: wikipedia, origo.hu

Borítókép: Rhein Neckar Löwen facebook

Megosztás