Kentin Mahé, a német francia névvel jelent meg a Hand aufs Harz podcast legújabb adása. A kétszeres világbajnok játékossal két órán át beszélgetett Florian Schmidt-Sommerfeld sportkommentátor. Szóba került többek között a Veszprém, a válogatott, a kezdeti évek, család, a jövő, edzők, Karabatic, Vranjes, a Bundesliga, sőt még Mészáros Lőrinc is.

A podcast német nyelven folyt természetesen, hosszúra és tartalmasra sikeredett. Ebben az írásban megpróbálom a legérdekesebb momentumokat kiragadni. Aki tud németül, és szereti a kézilabdát, mindenféleképpen hallgassa meg: egy intelligens játékos beszél több mint két órán keresztül, és tényleg érdemes rászánni az időt. 

A beszélgetés egy olyan felismeréssel kezdődik, amelyet magam sem tudtam: Kentin Mahé elmondja, hogy a nevében, “Mahé” nem kell kiejteni a “h”-t. Vagyis helyesen “Máé”-nak kell mondani. Van egy beceneve is, Keny. Ennek az eredetének magyar vonatkozása is van. Amikor Gummersbachba került, nehezen jegyezték meg a nevét, és egy magyar játékos, nevezetesen Putics Barna adta neki ezt. 

A család kerül szóba ezután. Mahé elmondja, hogy úgy döntöttek az élettársával (mint kiderült, nem házasodtak össze a német hölggyel), hogy Németországban szeretnék világra hozni a gyerekeket. Kiemelte, hogy nem Budapesttel volt gond, de jobbnak gondolták, ha odautaznak a szülésre. Mahénak már két gyermeke is van, amelynek kapcsán elmeséli, hogy otthon a Franziska, az anya németül beszél velük, míg ő franciául, de a fia bár mindent ért, csak németül válaszol. 

Ezután szóba kerül a Veszprém, illetve a magyar kézilabdázás. A francia irányító elmondta, hogy Veszprémben az első számú prioritás a bajnokság megnyerése a Szeged előtt. Amikor odaigazolt, határozottan közölték vele a legfontosabb teendőt: “Win against Szeged”. 

Mahé elmeséli egy kérdésre, hogy a magyar liga bár nem tartozik a legerősebb csapatok közé, vannak nagyon jó csapatok a két nagyon kívül is. Kiemelte a Csurgót, akivel nemrég döntetlent játszottak, illetve a Gyöngyös csapatát. 

Ezt követően a Telekom Veszprém csapata és Final Four került szóba. Mahé -NFL csapatnak hívta a Veszprémet, utalva ezzel a bő keretre. 20 játékost említett, akik profi szerződéssel rendelkeznek. Elmagyarázta a kommentátornak, hogy a magyar szabályok miatt ráadásul a bajnokin hat játékost “ki kell húzni”, mivel két, 23 év alatti fiatalnak is helyet kell szorítani a padon. 

A következő kérdés az irányítókról szól. Köztudott, hogy ezen a poszton három klasszisa van a Veszprémnek (Mahé, Nenadic és Lékai), és érdeklődött a moderátor, hogy ez hogy néz ki a gyakorlatban. Mahé elmeséli, hogy többnyire David Davis vezetőedző mindegyik irányítót elviszi a meccsekre (ha mindenki hadra fogható persze), és konkrétan 20-20-20 percet kapnak. 

A hogy érzi magát Magyarországon kérdésre abszolút pozitív választ adott Mahé. Kiemeli, hogy csak azt követően esik le a játékosoknak, hogy milyen “beteg a program” a Bundesliglában, ha már nincs ott az ember. Amíg a “cirkuszban” van, addig úgy állítja be magát a játékos, de a magyar liga sokkal emberibb. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a Flensburggal minden fronton versenyben voltak, és mint északi csapat, rengeteget kellett utazniuk. 

Megkérdezik a műsorvezető, hogy hogy kell elképzelni a veszprémi életet. Milyen ott egy kézilabdázó élete. Mahé úgy fogalmaz, hogy gyorsan felismerik Veszprémben, de nem zaklatják, vagyis nem érzi tehernek az ismertséget. Elmondta, hogy ha pékségben vagy benzinkúton vásárol, akkor gyakran a semmiből elhangzik egy “Hajrá, Veszprém”. Ezt követően egyértelműen fogalmaz a veszprémi fanokról

“A legjobb szurkolók Európában.”

Itt elmeséli még, hogy amikor Nagy László és Momir Ilic utolsó évében hazafelé utaztak szomorúan a Final Fourról, akkor egy kamionos parkolóban megálltak. Ott volt 5-600 síró veszprémi drukker, és csak támogatták őket. Itt kiemeli, hogy nagyon tiszteli a szurkolókat, többen kölcsönt vesznek fel, vagy az éves szabadságukat töltik Kölnben. 

Ha már Final Four: szóba kerül, hogy hogy lehet az, hogy még mindig nem sikerült a Veszprémnek megnyernie a BL-t. Mahé elmondja, hogy az, hogy a csapat állandó résztvevője a tornának, önmagában nagy eredmény, és érdekes, hogy sokszor “underdogok”, vagyis esélytelenebb csapatok nyerik meg a négyes döntőt. Kielce, Hamburg, Flensburg, Vardar vagy legutóbb a Kielre sem fogadtak volna sokan. Főleg, hogy pár héttel a kölni torna előtt nagyon megverték Sagosenéket. Abszolút a napi forma számít – véli. 

Ettől függetlenül érthetetlen; elmondja, hogy a csapatot úgy válogatják össze, hogy BL-t tudjon nyerni, és érezhető a nyomás a Veszprémen.

A műsorvezető megemlíti, hogy amikor Uwe Gensheimerrel beszélgetett, a német szélső megemlítette, hogy találkozott a sejkkel, vagyis a PSG mecénásával. Megkérdezte Mahét is, hogy ők találkoztak-e azzal az emberrel, akik kvázi a pénzt adja. Mahé megemlíti, hogy a mecénás, “többségi tulajdonos” Mészáros Lőrinccel találkoztak már, kétszer is volt már az öltözőben. Hozzáteszi, többször szóba került már a neve, amikor belsős pénzügyi dolgok vannak terítéken. Itt megemlíti a koronaidő viszontagságait. Mahé elmondta, hogy az év elején négy hónapon keresztül 30%-kal kevesebb fizetést kaptak, de azóta mindent 100%-osan. Kiemelte, hogy tudja, hogy ezzel privilegizált helyzetben vannak, főleg ha hallja a többi csapatot a világban. Üdvözli a döntést, hogy a BL-ben mindenki továbbjuthatott.

A világbajnokság a következő téma. Elmondta, hogy tudta, hogy Karabatic nélkül több szerepet fog kapni, és hogy érezte a bizalmat, és ez fontos volt neki. Szóba került, hogy születendő fia miatt megfordult-e a fejében, hogy néhány játékoshoz hasonlóan lemondja a tornát, de úgy fogalmazott, hogy nem tudott volna otthon lenni, amikor számítanak rá, de megérti azokat a sportolókat, akik nem utaztak el Egyiptomba. A svéd csapatot méltatta, főleg Wannét. “Le a kalappal előttük.”

 

 

Elmondja, hogy a világbajnokság most először volt 32 csapatos, és a végére elfáradtak, mivel nekik EB volt a világbajnokságon. Emlékezzünk: játszottak Portugália, Norvégia, Svájc, Ausztria és Magyarország ellen is. Könnyű ellenfelük nem nagyon volt. Önkritikusan elmondta, hogy bár jól kezdett, a végére ő sem játszott jól. 

Érdekességképpen elmondta, hogy két órán múlt, hogy lássa a fia születését. Nehéz volt ez neki, mivel december 6. és január 31. között öt napot! látta mindössze. 

Talán a legérdekesebb témára kanyarodtunk a beszélgetésben. Szóba került, hogy Bitter Hamburgba igazolt, illetve, hogy az edzőlegendának számító, egyébként szakkommentátorként is dolgozó Martin Schwalb visszatér sikerei helyszínére. Emlékezhetünk, szinte esélytelenként nyerték meg a BL-t. Azt követően a klub csődbe ment, és nagyon alulról kezdtek építkezni. Most jó esélyük van, hogy ismét a Bundesligában játszhassanak. Megemlítette a műsorvezető, hogy “már csak egy ó irányító kellene oda”. Mahé nevetett, és mondta, hogy beszélgettek erről, de még nem szeretne menni, még BL-ben szeretne játszani. Úgy fogalmazott: amikor ez szóba került, akkor megnézte, mik a lehetőségek, és a Hamburg is szóba került.

Itt említi meg a moderátor, hogy lejár Mahé szerződése, mi lesz vele jövőre. Tudni szeretné. 

Az irányító így fogalmaz: 

“Nem mondhatom el, a podcast nyilvánosságra hozatalakor sem lesz még valószínű publikus, de annyit elárulhatok, hogy az egyesülettel megegyeztem. Nem mondhatok semmit, de annyit igen, hogy számomra meglepetés volt.”

A moderátor kíváncsiskodik, legalább az országot mondja el. Mahé csak annyit mond, hogy vannak oldalak, amelyeket már erről cikkeztek. Arra a kérdésre, hogy Németországba igazol-e, határozottan nemmel válaszol.

Ezt követően megemlíti, hogy a kézilabdázásban bármi megtörténhet, nem gondolta volna például, hogy valamikor Magyarországon fog élni. 

Szóba került Vranjes is. Mahé elmondja, hogy a svéd edző előtt írt alá, és nem tudta, hogy ki lesz az edző, amikor a bakonyi csapathoz igazolt. 

Kiderült, hogy Mahé volt a Mönchegladbachnál próbaedzésen, egyik barátját kísérte el, és nem is vallott kudarcot. Amikor kérdezték, hogy jön-e holnap, mondta, hogy nem tud, mert kézilabdaedzése lesz. Itt szóba került, hogy ha fociban is a világ élvonalában tartozik valaki, akkor milliomos lenne. Itt Mahé megemlíti, hogy igen, de akkor lehet, hogy nem lenne kétszeres világbajnok, és a kézilabdának csak köszönettel tartozik.

Szóba kerültek az edzők is. Elmondta, hogy nehezen emésztette meg, hogy az utolsó flensburgi évében kevesebb szerepet kapott. Ekkor már köztudott volt, hogy aláírt Veszprémben, Maik Machulla vezetőedző pedig nem számított rá úgy, mint korábban. “De megnyertük a bajnokságot, és csak ez számít” – teszi hozzá. 

 

Arra kérdésre, hogy melyik edzőtől tanult a legtöbbet, David Davis nevét említi meg, illetve a spanyol iskolát. Azt mondta, hogy olyan részletekre figyelnek az edzők, hogy nem is gondolta volna, és Lauge is megerősítheti ebben. 

Kedvenc kézilabdázója Niko Karabatic, aki nagyon intellektuális játékosnak tart. Mellette megemlíti Kim Anderssont, Lars Christiansent, Ivano Balicot és Mirza Dzombat is. 

Az utolsó kérdések egyike: hol szeret jobban játszani, balszélen vagy irányítóban? Mahé elmondta, hogy amikor az idősebbek között játszott, balszélső volt, amikor saját korosztályában, akkor irányító, de egyértelműen utóbbi poszton érzi magát jobban. 

 

 

A teljes adás az alábbi linken hallgatható meg. Ha valaki fordítási hibát talál, jelezze nyugodtan.

 

Borítókép: Hand aufs Harz podcast, Liqui Moly Handball-Bundesliga

Képek: Telekom Veszprém, dpa-infocom GmbH, TSV, ffhandball

11832 megtekintés.

Megosztás