Site icon Handballexpert

Érdekes bírói döntések a gigászok csatájának végén – a tizedik játéknap összefoglalója

Az Európa-bajnokság pénteki játéknapján a portugálok nagy lépést tettek az olimpiai selejtező felé, a norvégok megszenvedtek a hollandokkal, míg a dánok érdekes körülmények között nyerték meg a svédek elleni rangadót.

2. csoport

A szlovénok és a portugálok is 2-2 ponttal álltak a mérkőzés előtt, mindkét együttes a norvégokat győzte le. A találkozó első gólját a Szegeden légióskodó Mackovsek lőtte. 5-4-es szlovén vezetés után a portugálok 6-1 sorozattal 10-6-ra elléptek. A szlovéknál Zarabec érkezett Bombac helyére, aki jól irányított, így újra átvették a vezetést. Mariana Costa hetedik góljával egyenlítettek a portugálok (17-17). Az első játékrészben egyik kapus se teljesített jól, az első félidőben viszonylag sok gól született, 18-17-es portugál vezetéssel zárult a játékrész. A második félidőben egyszer se vezettek a szlovénok, 22-22-nél volt utoljára döntetlen, már 5 góllal is vezettek a portugálok, a végeredmény 33-30 lett. A második játékrészben a csereként beálló portugál kapus, Marques Réma 8 védést mutatott be (38%). A portugálok legjobbja Marin Costa volt, aki 11 gólt lőtt (14 lövésből). A szlovénok legeredményesebb játékosa Mackovsek volt 7 találattal. A portugálok az olimpiai selejtezőtornára való kvótaszerzés szempontjából nagyon fontos két pontot szereztek.

Szlovénia-Portugália 30-33 (17-18)

Ld: Mackovsek (7), M. Costa (11)

A csoport második találkozóján Norvégia és Hollandia csapott össze. A norvégok eddig csalódást keltően szerepelnek ezen a tornán, és nagyon úgy tűnt, hogy ezt a „jó” sorozatukat most sem szakítják meg. Bár Norvégia kezdte jobban a találkozókat, szépen lassan a hollandok ragadták magukhoz a kezdeményezést. A Luc Steinséktől látott gyors játékra a skandináv védelemnek nem igazán volt válasza.  Jó húzásnak bizonyult viszont Kristian Sæverås beállítása, ugyanis onnantól kezdve, hogy voltak védések az északi csapatnál, megfordult a meccs ritmusa.

A fordításhoz azért kellett az is, hogy feljavuljon a norvég védekezés, és sokkal kautikusabbá váljon a holland támadójáték. Végül egy furcsa mérkőzésen ugyan, de megszerezte első két pontját Norvégia a középdöntőben.

Norvégia-Hollandia 35-32

LD: Gullerud (7) ill. ten Velde (8)

 

Az esti mérkőzésen a két legutóbbi világesemény győztese, az Eb-címvédő svéd és a vb-címvédő dán válogatott csapott össze, és a találkozó hozta is a várt izgalmakat. Az első játékrészben főként Hansen és Wanne szórták a gólokat a két oldalon, a játék meglehetősen kiegyenlített volt, a 24. percig egyik fél sem tudott kétgólosnál nagyobb előnyt kialakítani. Ekkor a dánok húztak el kicsit (16-12), de a félidőre 17-15-re zárkóztak a svédek. A második félidőben maradt a dán irányítás, a svédek többször feljöttek egy gólra, de kiegyenlíteniük egyszer sem sikerült. A dánok Lindberg negyedik góljával 28-24-re elhúztak, de az utolsó percekben nem tudtak gólt szerezni, és a svédek fel is zárkóztak egy gólra.

Külön kiemelendőek az utolsó percek eseményei, ahol meglehetősen érdekes bírói döntések születtek. Az 57. percben tehát Wanne góljával egy gólra zárkóztak a svédek (28-27), majd több támadásbeli hiba következett, így a két pont sorsa az utolsó percben dőlt csak el. Lagergren rossz lövése után a dánok a győzelemért támadtak, Darj kétperces kiállítást kapott, így meglehetősen jó helyzetbe kerültek. Igyekeztek az időt minél jobban lepörgetni, hogy a svédeknek már ne legyen idejük válaszolni. A bírók fel is tették a kezüket, majd végül Magnus Landin fejezte be góllal a támadást mintegy 10-12 másodperccel a lefújás előtt. A dánok már a kezükben érezhették a győzelmet, de a svédek megreklamálták a gólt, mivel a labda Landinhoz már a passzív jelzés utáni ötödik passzból érkezett. A cseh játékvezetők visszanézték az esetet, mivel az utolsó 30 másodpercben „játékot eldöntő szituációban” történt, és a videó alapján el is vették a gólt, és így a svédek jöhettek 28-27-es állásról. Az órát 59:43-ra állították vissza úgy, hogy Glenn Solberg még időt is kérhetett. Az utolsó támadást Bergendahl fejezte be góllal, ezt azonban szabálytalan zárás miatt (vonalon belül állt a záró játékos) nem adták meg a bírók, így maradt a 28-27-es eredmény.

 

Dánia – Svédország 28-27

LD: Gidsel (10) ill. Wanne (9)

Fotó: https://ehfeuro.eurohandball.com/ (kolektiff)

Megosztás
Exit mobile version