Norvégia bejelentette, hogy a kialakult szituáció miatt visszalép a női Európa-bajnokság rendezésétől. Felmerülhet az emberben a kérdés: szükség van-e egyáltalán az EB-re ebben az időben? A mi szerkesztőségünkben is megoszlanak a vélemények, így megkerestünk más oldalak, kézilabdával foglalkozó munkatársait, hogy ők is fejtsék ki a véleményüket. Ezúton is köszönjük a gyors választ és aktív részvételt!

Nem szabad megrendezni az EB-t

A Dániasport véleménye

A kérdésedre a válasz egyértelmüen NEM Nem támogatjuk az EB megrendezését, az emberek egészsége mindennél fontosabb, illetve az egészségügyi szektor sem tennénk ki újabb leterheltségnek. Társadalmi érdekünk az, hogy minél hamarabb a magunk eszközeivel megakadályozzuk a vírus terjedéset a megbetegedéseket. Viszont tudjuk azt is, nincs tét nélküli válogatott mérkőzés, nincs tét nélküli világverseny, sokaknak így is fontos egy olyan Európa Bajnokság ami nem kvalifikál semmilyen további világversenyre. Azt is megértjük a sportág presztízse, a női kézilabda népszerűsége is a tét. Sok-sok érdek, de legfőképpen gazdasági (szponzori , Tv-pénzek, reklám bevételek…stb ) szól amellett, hogy decembertől 3-tól három hétig kézilabda mérkőzéseket láthassunk. Ebben a helyzetben az anyagi kérdéseknek nem szabadna teret nyerniük, mert az emberek egészségét nem írhatja felül semmi. A kérdés az: mit nyerhetünk ezzel az Európa Bajnoksággal, vagy inkább csak veszíthetünk? Minden bizonnyal az utóbbi. Az is bizonytalan mekkora sportértékkel fog bírni egy olyan torna, ami még 15 nappal a megrendezése előtt is kérdéses, ahol a keretek napról-napra változhatnak Lesz olyan válogatott (mint pl. a norvég) amelynek játékosai karanténba kerülnek (kerülhetnek) karácsony este, ha tovább jutnak a csoportból. A Dániasport.hu NEM támogatja az Európa-bajnokság megrendezését bármennnyire is szeretjük a kézilabdát!

Szekeres Ibolya, timeoutmag.com munkatársa

Már azelőtt, hogy a norvégok visszaléptek a rendezéstől, azt gondoltam, hogy ezt az EB-t el kellene engednie mindenkinek. A szurkolóknak, a csapatoknak és nem utolsósorban a szponzoroknak és az EHF-nek is. Pontokba szedtem, hogy mik szólnak az EB ellen: 

– Már most rengeteg sérült játékos van szerte Európában, ami többnyire a korona-karanténok miatti rendszertelen edzés vagy a túlterheltség számlájára írható

– Nem vagy alig lehetnek szurkolók a meccseken, Dániában 500 a maximum nézőszám, gondoljuk el milyennek fog tűnni a 12 ezres herningi Jyske Bank Boxen 500 nézővel, mint főhelyszín

– Eredeti felállásban nem lehet megtartani, utolsóperces, mondhatni fapados megoldásokat keres a dán szövetség, egyelőre nem sok eredménnyel

– Számtalanszor hallottuk már a dán rendezőktől, még mielőtt a norvégok visszaléptek volna, hogy nincs erre megfelelő keretük, többször kértek a dán államtól segítséget, anyagilag teljesen mínuszos a rendezvény.

– Megkérdőjelezhető a sportértéke az eseménynek, ha több csapat már hatalmas hátránnyal indul a covid fertőzés, karantén kötelezettségek miatt

– Ez az Eb nem kvalifikál semmilyen későbbi eseményre

– Egész Európában tombol a járvány, nem az a legfontosabb, hogy egy 16 csapatos nemzetközi sporteseményt megrendezzenek, mert ezzel növelik a fertőzés kockázatát és a járvány terjedését, valamint az egészségügyi rendszerek túlterhelésének lehetőségét. A járványügyi szabályok minden emberre ugyanolyan formában és mértékben kellene vonatkozzanak, ne legyen kivétel az élsportolók javára. Ha a hétköznapi ember nem utazhat karantén nélkül, akkor egy kézilabda csapat se tehesse ezt meg.

– Ha nem rendeznék meg az Eb-t, lehetőség lenne az elmaradott bajnoki és BL mérkőzések bepótlására, a játékosok fizikai erőnlétének helyre hozására, ezáltal lehetővé téve azt, hogy legalább azokat a sorozatokat befejezzék amit elkezdtek és csökkentsék a későbbi sérülések kockázatának mértékét.

A mérleg másik nyelve lehet az, hogy minden játékos játszani szeretne, nekik és a stáboknak ez a munkájuk. Egy EB-nek mindig hatalmas a reklámértéke és népszerűsít a női kézilabdát, a mire ennek a sportágnak szüksége van. Ugyanakkor többmillió embert szegezne a tv elé az adventi időszakban, szebbé téve ezzel sok embernek az év végét, egy olyan évét ami rettenetesre sikeredett majdnem mindannyiunk számára.

 

 Tóth Zoltán, a Sportplatz munkatársa

Az biztos, hogy nem lennék a szervezők helyében, ugyanis nagyon nehéz döntést kell meghozniuk. Szurkolóként természetesen azt szeretném, ha lebonyolításra kerülne az EB, de észszerűbbnek tűnne elhalasztani a tornát,  ugyanis, ha egy válogatottnál pozitív esetek történnek, akkor, mint tudjuk nemcsak annak a válogatottnak kellene karanténba vonulni, hanem annak is, amellyel előtte játszottak. Így biztos, hogy sok halasztás lenne és nem lenne élvezhető a torna, még akár a következő évre is átnyúlhatna. Bármennyire is fáj kimondani, én nem rendeznék női kézi EB-t 2020-ban.

Eperjesi Tibor, a Handballexpert munkatársa

A kialakult helyzetben több mindent meg kell fontolni. Kezdjük mindjárt a (szerintem) legfontosabbal, a játékosok egészségével. Számos játékos pozitív teszttel tért vissza a válogatott összetartásról. A kézilabda, mivel kontaktsport, a vírusterjedés szempontjából a legveszélyesebb, szinte lehetetlen garantálni, hogy a játékosok ne fertőződjenek meg edzés vagy mérkőzés során. Ez kifejezetten igaz, ha a játékosok számtalan országból érkeznek. Folytassuk egy másik aspektussal. A kézilabda mozgatórugói a klubok, pénzügyi és morális helyzetüket kritikussá tette a járványhelyzet. Mivel a szezon cirka 80%-ában ők készítik fel a játékosokat, ügyelni kell a stabilitásukra. Minden válogatott összetartás, minitorna vagy világesemény végső soron az ő esélyeiket rontja, hogy egyáltalán be tudják fejezni ezt a hektikus szezont. Jelenleg a nemzetközi és nemzeti szövetségek nem működtetnek olyan pénzügyi segélyrendszert, amely az önhibájukon kívül bajba került klubokat segítené. Utolsó gondolatmenet alapján nézzük a szurkolókat. A szurkolók amellett, hogy tagjai egy nemzetnek, kifejezetten támogatnak egy klubcsapatot a szezon legnagyobb részében. Első körben, ha nekik kellene dönteni, a klubcsapatok mellett tennék le a voksukat.Végeredményképpen a női EB, valamint a VB megrendezése a klubok túlélési esélyeit gyengíti, a játékosok egészségét extra kockázatnak teszi ki, tehát véleményem szerint el kell őket halasztani.

Németh Attila, a Válogatott blog szerzője:

Az egyik ok niylvánvaló, a játékosok egészsége. A Fradinál látjuk, hogy hetekkel a fertőzés után is mélyen a normális alatt van a játékosok fizikai teljesítőképessége. Pásztor Nonó mennyit játszhat egy meccsen? 10 percre van kb. hitelesítve (te talán még pontosabban is tudod), korlátozva van az edzéslehetőség, stb. A másik, hogy a sok fertőzés rossz reklám. Ha elmarad az EB, az egy kis hír a napilapokban, egyszer címlap a sportsajtóban, aztán ennyi. Ha játszanak, és minden nap jönnek a fertőzéses hírek, az nagyon rossz reklám a sportágnak. A harmadik, hogy lenne három hét plusz, amikor elmaradt bajnokikat lehetne pótolni. Igaz, hogy sehol sincs olyan sok elmaradt meccs, mint Magyarországon (ld. ugye a cikkemet), de azért mindenhol vannak törölt meccsek. És afelől semmi kétségem, hogy egy EB-n minden nap lenne a csapatokban egy-két új pozitív teszt. Képtelenség ezt elkerülni.

Sellei Zoltán, a Handballexpert főszerkesztője:

Pár héttel ezelőtt 51-49%-ot választottam volna az EB ellen, de most már minden egyes nappal biztosan vagyok abban, hogy ezt az Európa-bajnokságot egészen egyszerűen nem szabad megrendezni. Imádom a kézilabdázást, ez az életem, de vannak fontosabb dolgok az életben: ez pedig az egészség. A játékosok, stábtagok, és ezáltal a hozzátartozók, családtagok, gyerekek egészsége mindennél fontosabb. Szerintem túl nagy rizikó egy világesemény megrendezése, szakmailag nem sok minden indokolja. Persze, hogy szeretjük a sportágat, szeretnénk drukkolni a lányoknak, és több izgalmas mérkőzést végig izgulni, de ebben a helyzetben ez az EB szerintem sokadlagos. Rengeteg elmaradt mérkőzés van, amelyet hamarosan már képtelenség lesz bezsúfolni a versenynaptárba. Arról nem is beszélve, hogy teljesen senki sincs tisztában a koronavírus szövődményeivel. Sok játékos, stábtag már túlesett rajta, de nem tudni, ez milyen hatással van a szervezetre, mennyire befolyásolja, roncsolja a testet. Intő jel lehet, hogy a férfiaknál két, a világ legjobbjai közé tartozó játékos mondta vissza a világbajnokságot, Duvnjak és Palmarsson nem lesz ott a seregszemlén. Hamarosan itt az oltás, szerintem nem kell már sokat kibírni, hogy megközelítsük a “régi”, megszokott életünket. Az biztos, hogy semmi sem lesz teljesen olyan, mint a vírus előtt. Addig is maradjatok egészségesek!

Vigh Martin, a Handballexpert munkatársa

Szerintem is egyértelmű, hogy ebben a helyzetben nem szabad megrendezni az EB-t. Még úgy sem, hogy biztos vagyok benne, a játékosok többsége játszani akar (bár köztük is vannak sokan, akik félnek). Számukra ez egy egydimenziós kérdés, és nekik nem is kell olyan szempontokat mérlegre tenniük, amiket viszont nekünk muszáj. Nem lehet fontosabb semmi a kézilabdázók, a stábtagok, a szurkolók, a rendezők stb. egészségénél. Emellett azt gondolom, hogy a sportág megítélésnek sem tenne jót egy botrányokkal, törölt meccsekkel, kizárt csapatokkal tarkított torna, márpedig ez jelenlegi helyzetben elkerülhetetlennek tűnik. Ezen felül ebben a felszabaduló két-három hétben klubmeccseket is lehetne pótolni, ezzel is segítve, hogy valahogyan le lehessen majd zárni jövő tavasszal ezt a szezont. Végül pedig, bár egy Európa-bajnokság önmagában nyilván soha nem tét nélküli, ilyen helyzetben mérlegelni kell, hogy ez a torna most sehova nem kvalifikál közvetlenül, így az esetleges törlése az olimpiai ciklus szempontjából gyakorlatilag semmilyen zavart nem okozna.

 

 

Meg kell rendezni az EB-t

 

Jádi Balázs, a HU-Sector tagja

A közelgő -vagy távolodó- kézilabda Európa-bajnokság margójára. Azt hiszem még a legfanatikusabb szurkolókat is megosztja, legyen vagy ne legyen EB. Véleményem szerint meg kellene tartani, már csak a játékosok és a sportág miatt is. Sport-szakmailag fontos lenne a magyar válogatottnak is, hogy minél több meccset játszanak együtt. Éles meccsen is „gyakoroljanak”, amennyit csak lehet. Kell a meccs szám a lábakba. 

Aztán, hogy ezt a tornát milyen formában, nézőkkel, nézők nélkül rendezzék meg, az megint egy külön lap. Ebben a vonatkozásban a skandinávok előnyben vannak. Hiszen az utazási korlátozások miatt a többi ország szurkolói nehezebben tudnak elmenni és a csapataiknak szurkolni a lelátón. Az 500 főt is milyen mértékben „osztják el”, vajon egyenlő arányban az épp pályán lévő csapatok szurkolói között? Vagy érkezési sorrend lesz, és aki kapja, marja alapon értékesítik a jegyeket? Ebben az esetben a távoli országból érkezők könnyen a csarnokon kívülre szorulhatnak? Nem érné meg senkinek sem elutazni a bizonytalanságba. Innen megközelítve nem lenne sportszerű ez a kivitelezés sem az EHF részéről, sem a Dán rendezők részéről. 

Egy másik gondolat is felmerül bennem. 

Miszerint folytatni kellene a Bajnokok ligája meccseket és az országok bajnokságait, majd március végén, április elején megtartani az Európa-bajnokságot. Így lenne idő a rendezőknek felkészülni minden szituációra is, valamint akár több szurkoló, néző előtt megtartani a tornát. Ez talán gazdaságilag is jobban megérné, mint most „összedobni” egy hét alatt egy plusz helyszínt a hozzá szükséges dolgokkal.  Pro és kontra, bárhonnan nézve is, van előnye és hátránya ennek a tornának. Szerencsére nem nekünk, szurkolóknak kell dönteni.

Furák Dániel, a Handballexpert munkatársa:

Norvégiában rendkívül szigorù intézkedésekkel kellett volna szembenéznie az Európa-bajnokság mezőnyének, ami megbéníthatta volna az egész tornát. Ezzel hogy visszaléptek, ès a dánok átvállalják a rendezést, véleményem szerint a az EB-t meg kell rendezni. Eddig egyetlen csapat sem jelezte, hogy esetleg visszalépne. Az elmaradt olimpia után jòt tenne a csapatoknak egy erőfelmérő. A szurkolòk pedig bíztathatnák kedvenceiket, addig se gondolva a vírusra.

Róth Gábor, a Handballexpert munkatársa:

Azzal, hogy Norvégia visszalépett a rendezéstől, a dánokon a döntés, ugyanis 2-3 hete adtak nyilatkozatot, miszerint, ha Norvégia lemond az EB-ről, ők átvennék az egészet, és országon belül megrendeznék. Ha ezt meg tudják oldani, akkor szerintem meg kell tartani az Európa-bajnokságot. Egyrészt a csapatoknak is fontos lenne, hiszen mégiscsak egy EB-ről beszélünk, másrészt, kell valami motiváció a játékosoknak, hogy ebben a meccs-hiányos időszakban is hajtsanak valamiért. Továbbá mindenkinek jó lenne, ha ebben a bizonytalan időszakban lenne egy biztos pont az életükben, ami ez esetben a szokásos időben megtartott világesemény. És nem legutolsó sorban mi szurkolók is biztosan szeretnénk szorítani a lányainkért.

 

Szavazzon Ön is!

Megosztás