Site icon Handballexpert

Európa Játékok-ezüstérmes a férfi strandkézi-válogatott!

A lengyelországi Európa-játékokat hivatalosan június 21. és július 2. között rendezik, Krakkóban. Férfi strandkézilabdázóink azonban már június 20-án megkezdték szereplésüket, és nem is Krakkóban, hanem a Tarnówban felállított Beach Arenában. Azonban két napot ugorjunk vissza az időben és látogassunk el Hajdúnánásra, a strandkézilabda Magyar Kupára.

A Magyar Kupa a férfiak és a nők számára is 3 helyet biztosít a július végi, vonyarcvashegyi bajnoki döntőre. Ennek megfelelően az összes nagy csapat is megmérette magát. A hölgyeknél az első hat között két hármas csoportban dőlt el, hogy kik játszanak az elődöntőben. Az első csoportból a Szentendre mögött az agárdi vereségért a Farkasvárnak visszavágó Nyúlon Túl, míg a második csoportból papírforma szerint a Beach Girls és a SZISE-Lupa-Donna Mamma jutott a négy közé. Itt végül a Szentendre nyerte az aranyérmet a Beach Girls ellen – visszavágva az EBT Finals negyeddöntőjében elszenvedett vereségért –, míg a bronzérmet, és a harmadik döntős kvalifikációs helyet a SZISE-Lupa-Donna Mamma szerezte meg.

Forrás: Strandkézilabda – MKSZ hivatalos oldala, Facebook

A férfiaknál a negyeddöntőkig kellett várni az első komolyabb meglepetésre, a Toros Locos ugyanis legyőzte az agárdi győztes Beach Stars BHC-t, ezzel – a friss EBT Finals-győztes Hír-Sat BHC, a Győri Strandkézilabda Club és a SZISE-Lupa-Bamba Marha mellett – bejutott az elődöntőbe. Végül mindkét helyosztón meglepetés eredmény született, ugyanis a Toros Locos a SZISE-Lupa-Bamba Marhát a bronzmérkőzésen (ezzel egyenes ágon bejutva az országos döntőbe), míg a Győri Strandkézilabda Club a fináléban a Hír-Sat BHC-t győzte le szétlövést követően.

Forrás: Strandkézilabda – MKSZ hivatalos oldala, Facebook.

A hajdúnánási döntőt követően mindössze 40 órával (június 20-án 10 órakor) a Gulyás István vezette, friss Európa-bajnok férfi strandkézilabda-válogatottnak már jelenése volt két országgal arrébb, Tarnówban, az Európa Játékok csoportkörében. Itt a válogatott a két szettben legyőzte Portugáliát, majd délután szétlövést követően a németeket is sikerült kétvállra fektetni. Június 21-én (még mindig a hivatalos megnyitó előtt) délelőtt a világbajnoki- és Világjátékok-címvédő horvátok ellen sok hibával, 2-0-s vereséget szenvedtünk, ezzel második helyen végeztünk a csoportban, de a negyeddöntő a lebonyolítás miatt biztos volt, csak az ellenfél a kérdés.

Az ellenfél kérdésében sokáig sötétben tapogatóztunk, ugyanis a másik csoportban egy óvás következtében a csúszott a program és változott a végeredmény is. Ennek következtében, kb. 20 perccel a negyeddöntő előtt a tervezetthez képest (Dánia) egy másik csapattal, Lengyelországgal találták magukat szemben Vizes Patrikék. A lengyeleket szétlövést követően verve az első hivatalos napon már elődöntőt játszhattak a fiúk.

Az elődöntőben ismét Portugália jött szembe, miután a luzitánok Norvégiát verték a negyeddöntők során. Itt ismét a csoportban látott formáját hozta a magyar csapat, a portugálok ismét nem találták az ellenszert a mieink játékára, ismét 2-0-ra győzött Gulyás István együttese. A spanyolok elleni döntőre végre normális közvetítést kaphattunk, izgalmakban és színvonalban sem volt hiány. Az első szettet a spanyolok húzták be, majd a másodikban is nekik állt a zászló, azonban aranypontban dőlt el a szett a mi javunkra, az Eb-hez hasonlóan ismét Hajdú Péter góljával. A szétlövésben (már-már szokásosnak mondhatóan) John András rontott, azonban Nahaj László is védett egyet. A hirtelen halálban Csuka Balázs és Gyene Norbert ellen is extra védekezést mutatott be a spanyol védőjátékos, azonban hárítania nem sikerült. Nem úgy, mint Kun Attila ellen, aki egy gyönyörű védekezést követően belemenést követett el, így a spanyolok egy egypontossal megnyerték a döntőt, így az aranyérmet is.

Forrás: MOB-Média/Szalmás Péter

Az Európa Játékok-ezüstérmes válogatott tagjai: Balogh Ádám, Nahaj László (kapusok), Csuka Balázs, Gyene Norbert, Hajdú Péter, John András, Kovácsovics László, Kun Attila, Neukum Csanád, Rozmán Bence, Vizes Patrik. Szövetségi edző: Gulyás István, edző: Hajdu Tamás, masszőr: Szűcs Antal, technikai vezető: Priczel Bence, csapatvezető: Neukum Tamás.

Gratulálunk az ezüstéremhez, a következő megmérettetés pedig augusztus elején a Strand Világjátékok Balin.

Kiemelt kép forrása: MOB-Média/Szalmás Péter.

1295 megtekintés.

Megosztás
Exit mobile version