A férfi BL második fordulóját rendezték szerdán és csütörtökön. A magyar csapatok közül a Szeged szoros mérkőzésen vereséget szenvedett Kielben, a Veszprém pedig egy közel sem sima meccset nyert meg hazai pályán a Montpellier ellen. De nézzük, hogy mi történt a másik hat mérkőzésen.

Ha kíváncsiak vagytok arra, mit szűrtünk le az első játéknap mérkőzéseiről, a podcastünk aktuális adásában meghallgathatjátok.

Wisla Plock – GOG 26:30

A lengyel együttes kisebb meglepetésre vereséget szenvedett az első fordulóban Portugáliában, a GOG pedig a Celje legyőzése és a Holstebro elleni döntetlen után érkezett erre a találkozóra. A mérkőzést a lengyelek kezdték jobban, 8:5-nél pedig már egy viszonylag kényelmes előnyre tettek szert. A dánok azonban hamar fordítottak, és a játék képe is azt mutatta, hogy egyenrangú a szemben álló két csapat.

A második félidőben azonban már szinte végig a dánok voltak előnyben, de a legvégéig nem alakult ki nagyobb különbség. A hazaiak oldalán a lengyel Daszek mellett Fazekas Gergő volt kiemelhető – utóbbi nemcsak előnyszerzésekben és gólszerzésben, hanem a csapat mozgatásában is jeleskedett. A GOG színeiben Morten Olsen újabb tíz góljára pedig minden bizonnyal csak a legenda jelzőt alkalmazhatjuk, de a Szegedből távozó Alexander Blonz is hasznosan játszott ezúttal is.

 

Celje – Porto 29:30

A Celjétől tavaly is láttuk, hogy bizony a legnagyobb csapatok ellen is képesek ijesztően erős kezdésre. Most a Portót lepték meg egy komoly rohammal, 11:4-re, majd 14:6-ra is vezettek, a félidei 16:9 után nem sok esély mutatkozott a fordításra. A második félidő elején aztán még tovább nőtt a különbség, 25:17 után azonban a portugál együttes visszadolgozta magát a mérkőzésbe, végül a szoros végjátékot ők bírták jobban.

A Celjét gólszerzés szempontjából Mitja Janc vitte a hátán, portugál oldalon jobban eloszlottak a gólszerzés terhei, de Diogo Branquinho így is eljutott hat találatig.

 

Aalborg – Eurofarm Pelister 38:23

A Telekom Veszprém mellett az Aalborg volt az a csapat, amely az első fordulóban igazán jó játékkal rukkolt elő. A Kielce elleni idegenbeli siker után a skandinávokat máris a Final Four esélyesei között kezdték el emlegetni. Hogy ez mennyire reális, az nem a Pelister ellen derült ki, hiszen az észak-macedón csapat egyelőre kifejezetten csalódást keltő. Itt sem volt esélyük az első pillanattól kezdve, szinte végig csak a gólkülönbség volt a kérdés. Mikkel Hansen ezúttal öt gólig jutott, de a legeredményesebb nem ő, hanem Aleks Vlah lett, aki hét találattal zárt. A Pelister oldalán viszont Pavle Petrovic hétig meg sem állt.

 

Kolstad – Kielce 30:32

Trondheimben a hazaiak az első mérkőzés lehengerlő játékát vitték volna tovább, míg a lengyelek az első körben elszenvedett vereséget javították volna. A mérkőzés elején inkább a hibák domináltak, viszonylag kevés gólt hozott a találkozó első félideje. 6:6 után a Kielce ragadta magához a vezetést, amit nagyon gyorsan növelni is kezdett. 9:13-nál kért időt először Christian Berge, de ez sem segített, a félidőben 11:17-re vezetett a tavalyi döntős.

A második félidő elején gyorsan kialakult a hétgólos vendég előny, amiből a 41. percre már csak 3 maradt (18:21). Ennél azonban sokáig nem tudtak közelebb férkőzni a norvégok, az 58. percben sikerült csak kettőre zárkózni, de ezúttal ennyivel meg kellett elégedniük Sander Sagosenéknek. A hazaiak legjobb lövője Gøran Søgard Johanessen lett 8 góllal, míg a másik oldalon kiegyenlítetten termeltek a játékosok: Sicko hatot, Tournat és Moryto ötöt-ötöt, Karačić és Nahi négyet-négyet lőtt. A norvégok kapujában Bergerud ismét 10 védés felett zárt, azonban a másik oldalon Milosz Walach őt is túlszárnyalta, 13 védést mutatott be.

 

PSG – Zágráb 35-31

Az első forduló alapján a forduló egyik legsimább mérkőzésének ígérkezett az edzőjüktől megváló zágrábiak párizsi vendégjátéka. Erre azonban alaposan rácáfoltak a vendégek, hiszen az első félidőben végig tartották a PSG által diktált iramot, ami a gólszámot is tekintve elég magas volt, csak a játékrész legvégére sikerült a franciáknak, Karabatic góljával egynél többet közé tenni (18:16).

A szünet után 2-3 gól között mozgott a differencia, az utolsó 10 percre azonban kifogytak a csapatok a gólokból, hiszen a második félidő utolsó harmadát mindössze 3-1-re nyerte meg a hazai csapat, így a vége 35:31-es párizsi siker lett. Ezidő alatt elképesztő módon a két oldalon összesen 6 technikai hibát ejtettek a játékosok és 6 rossz lövést láthattak a nézők. A vendégeknél Yoel Cuni Morales volt a legeredményesebb 7 góllal, a hazaiaknál Kamil Syprzak 8 gólig jutott, míg Máthé Dominik 2 lövésből 2 gólt lőtt. Božidar Jović tehát jól mutatkozott be a zágrábiak kispadján, de hányszor láttunk már ilyet az elmúlt években…

 

Barca – Magdeburg 32:20

A második forduló kirakatmeccse az előző szezon elődöntős párosítása, ezúttal Köln helyett Barcelonában. A címvédő Magdeburg sorsolását senki nem irigyelné meg, a Veszprém után a katalánokkal kellett megmérkőzniük a második körben. A meccs első gólját a vendégek szerezték, innentől kezdve azonban nem a Barca nem ismert kegyelmet. Átvették a vezetést, majd gyorsan nyílt az olló és a két klasszis kapusnak köszönhetően mindössze 8 gólon tartotta a Magdeburgot (14 ellenében) a Barca az első félidőben. Egészen elképesztő módon Emil Nielsen 18 lövésből 10-et, míg Perez de Vargas kettőből két hetest fogott meg.

A második félidő az elsőhöz hasonlóan kezdődött, a 38. percben már 9, a 49. percben pedig már 10 gól volt a hazai előny, a végére pedig 12-re hízott. A németeknek semmi nem sikerült, hiszen a Barca védekezése betonkemény volt, ami pedig túljutott a Thiagus Petrus által vezetett védelmen, azt pedig Emil Nielsen hatástalanította. A dán kapus 18 védéssel fejezte be a mérkőzést, de meg kell említeni a másik oldalon Sergey Hernandezt is, aki 11 védést mutatott be, ennek nagyrészét az első félidőben. Támadásban szintén minden összejött a Barcának, sok felállást próbált ki Ortega, a legeredményesebbnek pedig ezúttal is Dika Mem bizonyult, ezúttal is 8 góllal.

 

Kiemelt kép forrása: Jerzy Stankowski/SPR Wisla Plock.

Megosztás