Elkezdődött a 2023/24-es férfi Bajnokok Ligája-szezon, az első fordulóban pedig már számos érdekes mérkőzést láthattunk. A magyar csapatok közül a Szeged szoros mérkőzésen szenvedett vereséget a PSG ellen, míg a Veszprém magabiztos játékkal győzött a címvédő Magdeburg otthonában. Nézzük, hogy a többi mérkőzésen milyen eredmények születtek.

Amennyiben a magyar csapatokról és a BL idei szezonjáról alkotott előzetes véleményünkre is kíváncsiak vagytok, az erről szóló podcast adásunkat itt hallgathatjátok meg.

Kielce – Aalborg 31:34

A BL előző kiírásának döntőse immáron új szponzorral vághatott neki az új szezonnak, míg az Aalborgban rutinos játékosok (Mikkel Hansen, Landin, Lukas Nilsson, Simon Hald, Henrik Møllgaard) mellett a dán ígéret, Mads Hoxer és az új igazolás, a szlovén Aleks Vlah vezetésével indíthatta az idényt. Az első félidőben sokáig nem alakult ki egy gólnál nagyobb különbség, azonban végig a dánoknál volt az előny, ami a szünetre háromgólosra duzzadt (15:18).

A második félidő elején az addig ötgólos Mads Hoxer piros lapot kapott, de ez sem tudta megtörni az Aalborg lendületét. Egészen az 53. percig 3-4 gól között billegett a mérkőzés, de amikor 1 gólra megközelítette ellenfelét a Kielce, Aleks Vlah kétszer villant, a mérkőzés vége pedig 31:34-es Aalborg siker lett. A dánok legeredményesebje Mikkel Hansen lett (7 góllal), míg a Kielce és a mezőny legjobb lövője 11 góllal Szymon Sicko lett.

Eurofarm Pelister – Kolstad 22:31

A két újonnan érkező csapat mérkőzésén a hazaiak szerezték az első gólt, Bogdan Radivojević jóvoltából, azonban ezt követően 7 norvég gól érkezett, a Pelister pedig innentől kezdve az egész mérkőzésen tisztes távolságból követte ellenfelét. Sagosenék az első játékrészt követően 10:16-ra vezettek, a mérkőzés végén pedig a legnagyobb különbséget kialakítva 22:31-re nyerte meg története első Bajnokok Ligája-mérkőzését. A trondheimiek leggólerősebb játékosa Adrian Aalberg lett 9 góllal, de Sigvaldi Gudjonsson is 8 gólig jutott, míg a hazaiaknál Radivojević 6 gólját emelhetjük ki. Torbjørn Bergerud a vendégek kapujában ihletett formában, 48%-kal védett (21 védés).

 

Montpellier – Barca 25:30

A hétvégi, Bidasoa elleni döntetlen által ejtett csorbát Franciaországban készült kiköszörülni a Barca, igaz, rengeteg hiányzóval volt kénytelen útra kelni. A meccs elején a Montpellier megérezte a vérszagot, de ez gyorsan el is múlt, hiszen a félidő közepére elfogytak Hesham átlövései és az ötlet a francia támadásokból, míg a Barca (ez ebben a periódusban többnyire Dika Memet jelentette) minden támadásából gólt szerzett, így a félidőre 11:16-ra vezettek.
A második félidőben amikor a hazaiak közelíteni kezdtek, mindig volt valaki, aki előlépett a gránátvörös-kékektől. N’Guessan mellett a 17 éves Petar Cikusa volt a támadások fő mozgatórugója. A francia csapat a második félidő második felére teljesen elfogyott, az ötgólos Barca-siker pedig hízelgőnek is mondható, úgy, hogy volt közte már 9 is. A hazaiak két legeredményesebbje két fiatal újonc, Ahmed Hesham (5 gól 11 lövésből) és Hugo Monte (4/8) lett, míg a katalánoknál Dika Mem 8 gólt szerzett. Nagy volt a különbség a kapuban is. Míg a két francia kapus összesen hetet védett, addig a másik kapuban Emil Nielsen 14 védéssel, 38%-kal fejezte be a meccset.

GOG – Celje 38:36

A mérkőzés első félidejét a bécsi Prater hullámvasútja is megirigyelhette volna. Volt itt négygólos Celje-vezetés, majd a 24. percben már két góllal a GOG vezetett, a szünetre azonban két góllal ismét a szlovéneknél volt az előny (18:19). A második félidőben sokkal kisebben, 1-1 góllal ment az, ami az első félidőben, azzal a különbséggel, hogy ezúttal többnyire a dánoknál volt az előny. A 45. perc környékén még vissza tudta venni a vezetést a Celje, de a végjátékot fejben jobban bírta a dán bajnok, így kétgólos sikert aratott. A legeredményesebb a hazaiaknál Hans Aaron Mensing lett, a szlovéneknél pedig a kilenc gólos Stefan Žabić volt a legjobb.
Csütörtöki hír, hogy a GOG menesztette vezetőedzőjét, Ian Marko Fogot a szerdai BL-meccsen látott játék, valamint a Sønderjyske elleni döntetlen és a Ribe-Esbjerg elleni vereség következtében.

Zagreb – Kiel 23:30

A Zebrák Zágrábban a Hét Meccsével kezdték meg az új BL-szezont – Marton Balázs és Horváth Péter dirigálása mellett –, amelyen egyből villámrajtot vettek. A hazaiak – annak ellenére, hogy a horvátoknál ismét összeállt az Ivan Čupić és Timur Dibirov szélsőpáros – az első félidő első felében nem tudtak kellő ellenállást kifejteni, a 18. percben már kilencgólos volt a német előny, a szünetben pedig 9-16 állt az eredményjelzőn.
Bár a második játékrész elején a német rekordbajnok elvesztette Niclas Ekberget piros lap miatt, a különbség nem akart csökkenni. Hat és nyolc gól között ingadozott a különbség, a végére pedig a kettő között állt meg az eredmény, 23-30-as kieli siker után gratulálhatott Slavko Goluža Filip Jichának. A meccs legjobbjának a vendégek kapusát, Tomás Mrkvát választották, aki 12 védést mutatott be, ez 34%-os hatékonyságnak felel meg.

Porto – Plock 24:23

A játéknap utolsó sávjában Fazekas Gergő csapata látogatott Portugáliába. A mérkőzés elején a lengyelek négygólos előnyt építettek ki, többnyire Mirko Alilović védéseinek köszönhetően, azonban a hazaiak a játékrész végére megfelezték hátrányukat, 11:13-as Plock-vezetéssel vonultak pihenőre a csapatok.
A második félidő elején még tudta tartani, sőt időnként növelni is előnyét a lengyel ezüstérmes, a 38. percben Krajewski gólját követően azonban egy kilencperces gólcsend következett, aminek a végén már a Porto vezetett kettővel. A gólcsendet Fazekas Gergő törte meg, de a hazaiak lendületét nem sikerült. A Sárkányok nem engedték ki a kezükből a vezetést, és egy rendkívül kevésgólos meccsen 24:23-ra legyőzték a Plockot. Fazekas Gergő 3 gólt szerzett.

A kiemelt kép forrása: Slavko Midzor/Pixshell.

Megosztás