A hét végén rendezik Kölnben a férfi Bajnokok Ligája négyes döntőjét, ahol az elődöntőben szombaton a Magdeburg az Aalborggal, a Barca pedig a Kiellel csap össze. De nézzük meg, milyen akadályokat kellett a négy csapatnak leküzdenie, hogy megmérkőzhessenek a trófeáért.

SC Magdeburg

A címvédő Magdeburg talán az egyik legnagyobb esélyese a Final 4-nak, de ugye Kölnben semmiben nem mehetünk biztosra. Azonban nem így indult a szezon Bennet Wiegert csapatának. A sorsolás nem igazán volt kegyes a németekkel, hiszen az első két meccsen rögtön a csoport másik két nagyágyújával kellett összecsapniuk. Hazai pályán a Veszprémtől elszenvedett ötgólos vereséget követően Barcelonában szaladtak bele egy súlyos verésbe. Az EHF szakértője, Victor Tomás szerint ez volt a Magdeburg öt évének legrosszabb mérkőzése. Nem tudok jobban egyetérteni vele.

Ezt követően azonban szárnyra kapott a címvédő, és mind a BL-ben, mind a Bundesligában ellenállhatatlanul menetelt. Az elitliga csoportkörének utolsó két fordulójában ismét jött a Barca és a Veszprém, ezúttal pedig vissza is vágott a Magdeburg. Előbbit egy utolsó pillanatos Gisli Kristjansson góllal, utóbbit pedig lehengerlő játékkal, simán verte, így a B csoport élén végzett.

A Magdeburg eredményei a szezonban

B csoport (1. hely)

Magdeburg – Veszprém 28-33

Barca – Magdeburg 32-20

Magdeburg – Celje 39-23

Wisla Plock – Magdeburg 26-28

Magdeburg – Porto 37-33

Montpellier – Magdeburg 25-28

Magdeburg – GOG 35-27

GOG – Magdeburg 25-32

Magdeburg – Montpellier 28-24

Porto – Magdeburg 31-40

Magdeburg – Wisla Plock 28-22

Celje – Magdeburg 27-37

Magdeburg – Barca 29-28

Veszprém – Magdeburg 28-30

Negyeddöntő

Kielce – Magdeburg 27-26

Magdeburg – Kielce 25-27 büntetők után.

A negyeddöntőben két nagy taktikus edző csapott össze, ami meg is látszott a két mérkőzésen. Dujshebajev és Wiegert, a Kielce és a Magdeburg nem bírt egymással, így – bár voltak érdekes bírói ítéletek mindkét meccsen – igazságos döntetlen született a 120 percet követően, így jöhettek a hétméteresek. Az orosz rulettet pedig a hirtelen halálig vitték, ahol Nahi rontott, Magnusson viszont nem, így a Magdeburgnak megmaradt az esélye, hogy megvédje BL-címét.

Aalborg

A 2021-es döntős Aalborg története során másodszor jutott el Kölnbe idén. Az előző szezonban a bajnoki címet és a dán kupát is elvesztették a GOG-val szemben, de sötét lóvá tette őket Landin hazaigazolása és Mikkel Hansen teljes visszatérése. Ennek megfelelően az első meccsen rögtön meglepetésgyőzelmet hoztak Kielcéből. Aztán az őszi szezon során volt egy nagy hullámvölgyük: vereség Szegeden, döntetlen Zágrábban és vereség Párizsban egymás után. Ebből talán a Kiel elleni idegenbeli nagy győzelem rángatta ki Mikkel Hansenéket végérvényesen.

A Kolstad elleni trondheimi győzelem szintén hatalmas erőt adhatott a dánoknak, nem is beszélve arról, hogy mind korábban a Zebrák, mind a norvégok 18 gólnál megálltak hazai pályán az Aalborg ellen. Bár a PSG-től a hazai mérkőzésen is vereséget szenvedtek, az utolsó csoportkörben egy Kielce elleni döntetlennel bebiztosították a csoport második helyét és ezáltal a direkt negyeddöntőt.

Az Aalborg eredményei a szezonban

A csoport (2. hely)

Kielce – Aalborg 31-34

Aalborg – Pelister 38-23

Szeged – Aalborg 34-27

Zágráb – Aalborg 30-30

PSG – Aalborg 33-30

Aalborg – Kolstad 27-25

Kiel – Aalborg 18-27

Aalborg – Kiel 27-27

Kolstad – Aalborg 18-29

Aalborg – PSG 30-32

Aalborg – Zágráb 32-22

Aalborg – Szeged 31-26

Pelister – Aalborg 28-33

Aalborg – Kielce 35-35

Negyeddöntő

Veszprém – Aalborg 32-31

Aalborg – Veszprém 33-28

Azt a negyeddöntőt, ahol a Veszprém várt Stefan Madsen csapatára. Az első mérkőzésen is látszott már, hogy taktikailag felülkerekedik a tapasztalt Aalborg a bakonyiakon, de ezt azon a mérkőzésen még tudták kompenzálni a Veszprém klasszisai. Yahia utolsó pillanatos (?) buzzer beaterével egygólos hátrányban várta a hazai visszavágót az Aalborg. A visszavágót nem véletlenül nevezte Stefan Madsen a kedvenc mérkőzésének a szezonban. Dánokra nem jellemző, hatalmas hangulatban tökéletes mérkőzést játszva simázta le a párharcot az Aalborg, így megváltotta jegyét Kölnbe. Az olimpiát követően visszavonuló Mikkel Hansennek tehát még egyszer lehetősége nyílik elhódítani az utolsó hiányzó trófeáját, a BL-serleget.

Barca

A Barca a tavalyi elődöntőben elszenvedett büntetőpárbajos vereséget követően ismét a csúcsra érne fel. Ehhez nagyon passzol is a teljes szezonjuk. A már fentebb említett Magdeburg elleni fölényes győzelem megmutatta, Carlos Ortega nem dőlt a kardjába, hogy a világ egyik legjobb beállója, Ludovic Fabregas elhagyta a csapatot. A Veszprém elleni ötgólos hazai vereséggel esett csorbát egy idegenbeli győzelemmel ki tudták köszörülni még az Eb előtt.

A tavaszi mérkőzések azonban nem feltétlenül azt hozták, amit Ortega mester elvárt a csapatától. A Magdeburgtól ki lehet kapni a GETEC Arenában, főleg egy utolsó pillanatos góllal, de a Montpellier elleni vereség hazai pályán biztosan nem volt belekalkulálva a történetbe. Ezzel a Barca lecsúszott az első helyről, így a negyeddöntőben a PSG-vel kellett összecsapnia.

A Barca eredményei a szezonban

B csoport (2. hely)

Montpellier – Barca 25-30

Barca – Magdeburg 32 – 20

Porto – Barca 30-38

Barca – GOG 38-30

Celje – Barca 31-37

Barca – Veszprém 36-41

Wisla Plock – Barca 25-28

Barca – Wisla Plock 32-25

Veszprém – Barca 30-31

Barca – Celje 39-30

GOG – Barca 23-30

Barca – Porto 40-33

Magdeburg – Barca 29-28

Barca – Montpellier 34 -37

Negyeddöntő

PSG – Barca 22-30

Barca – PSG 32-31

A negyeddöntő a Barcában is két évet eltöltő Nikola Karabatic utolsó két mérkőzését jelentette a Bajnokok Ligájában. A gránátvörös-kékek ugyanis szemernyi kétséget sem hagytak afelől, hogy melyik a jobb csapat és kettős győzelemmel búcsúztatták el Karabaticot és a PSG-t a BL-től.

THW Kiel

Amikor Victor Tomás azt mondja a Kiel szezonjára, hogy hullámvasút, az talán nem is írja le azt kellően jól. Négy győzelemmel indították a szezont, de ebből három a Kiel céljaihoz kötelezőnek számított. Ezt követte egy Kolstad elleni vereség, egy győzelem Párizsban, majd pedig a már említett Aalborg elleni zakó hazai pályán. A dánok otthonában egy héttel később már döntetlent sikerült elérni, így gondolhatta Filip Jicha, hogy az csak egy kisiklás volt.

A további mérkőzéseken szoros győzelmekkel és egy Kielce otthonából elhozott ponttal ezt igazolta is a német rekordbajnok. Végül a Pick Arénában aratott egygólos siker jelentette a Kiel számára azt, hogy csak a negyeddöntőben kell játszania a rájátszásban, és hogy mindezt a csoport első helyéről teszi majd.

A Kiel eredményei a szezonban

A csoport (1. hely)

Zágráb – Kiel 23-30

Kiel – Szeged 35-32

Pelister – Kiel 20-23

Kiel – Kielce 35-31

Kolstad – Kiel 34-30

PSG – Kiel 28-34

Kiel – Aalborg 18-27

Aalborg – Kiel 27-27

Kiel – PSG 26-24

Kiel – Kolstad 26-25

Kielce – Kiel 36-36

Kiel – Pelister 29-23

Szeged – Kiel 27-28

Kiel – Zagreb 33-22

Negyeddöntő

Montpellier – Kiel 39-30

Kiel – Montpellier 31-21

A Montpellier elleni negyeddöntő aztán kicsiben tökéletesen tükrözte a Zebrák idei szezonját. Az első mérkőzésen Remi Desbonnet parádézott, a franciák pedig kilencgólos előnybe kerültek. Nem lenne azonban Kiel a Kiel, ha feladta volna. A visszavágón a Wunderino Arenában Tomás Mrkva vezérletével ledolgozták a hátrányt, és tízgólos győzelemmel vetettek véget Patrice Canayer harmincéves Montpellier-i BL-pályafutásának. „Az, hogy a Kiel underdogként utazik Kölnbe, még veszélyesebbé teszi.” – mondta Victor Tomás, és milyen igaza van.

Kiemelt kép forrása: eurohandball.com

Megosztás