A hét végén rendezik Kölnben a férfi Bajnokok Ligája Final4-t, ahol az elődöntőben szombaton a Magdeburg az Aalborggal, a Barca pedig a Kiellel csap össze. A szakírók és a kézilabdás társadalom nagy része Magdeburg-Barca döntőt vár, de nem csodálkozhatunk, ha Kölnben borul a papírforma. Íme öt alkalom, amikor nem teljesen az történt, amit vártunk.

2013 – HSV Hamburg

A 2012/13-as BL-szezon során (ismét) joggal várhattuk, hogy esetleg egy magyar csapat is eljuthat a négyes döntőbe, ám ezúttal sem sikerült, hiszen a negyeddöntőben a címvédő Kiel elütötte a Veszprémet Köln lehetőségétől. A Final4-ba végül a Zebrák mellett a Barca, a Kielce és a HSV Hamburg jutott be, utóbbi kettőnek az első fellépése volt ez a Lanxess Arenában.

Előzetesen a legtöbben Barca-Kiel döntőt jósoltak. Előbbi be is húzta az első elődöntőt a lengyelek ellen, azonban a Hamburg Domagoj Duvnjak és Pascal Hens vezérletével legyőzte a címvédőt és bejutott a vasárnapi fináléba. Ahol aztán meg sem álltak a BL-trófeáig. Johannes Bitter a hosszabbítás utolsó másfél percében két ziccert fogott meg, Martin Schwalb csapata így megnyerte a Bajnokok Ligáját. Csak a nosztalgia kedvéért néhány név a győztes csapatból: Blaženko Lacković, Igor Vori, Michael Kraus, Andreas Nilsson vagy az idén 42 évesen visszavonuló Hans Lindberg.

2014 – SG Flensburg-Handewitt

A 2014-es Final4 volt az első olyan alkalom, amikor magyar csapatnak szurkolhattunk Kölnben. A Veszprém az első elődöntőt játszhatta a Kiel ellen, azonban nem sikerült borítani a papírformát. Nem úgy, mint a szombati nap második mérkőzésén a Flensburg. A Barca, amely az előző szezonban elszenvedett döntős vereséget követően egy Karabaticcsal erősített, ismét túlórában, de most hétméteresekkel esett el a BL-győzelem lehetőségétől, de ezúttal már az elődöntőben.

Hiába a második elődöntő, a büntetőpárbaj és ezáltal a jóval kevesebb pihenőidő, a Ljubomir Vranjes csapatát ezen a hétvégén nem lehetett megállítani. Nem segített Palmarsson hat és Vujin, Ekberg és Gudjon Valur Sigurdsson öt-öt gólja, a Flensburg a két hétgólos szélsőjének, Eggertnek és Svannak, valamint Glandorf és Mogensen hatalmas mérkőzésének köszönhetően behúzta a trófeát.

2018 – Montpellier

Az „alsó-felsőházas” csoportkörös lebonyolítás egyetlen olyan esete, amikor egy csapat a C-D csoportok valamelyikéből a Final4-ba tudott jutni. Ez volt a Montpellier 2018-ban. Ez volt az év, amikor Magyarortszágon mindenki megismerte a Skjernt, akik a 16 között a Veszprémet búcsúztatták, a Final4-ba jutásért azonban elvéreztek a Nantes ellen. De ebben a körben bukott el a Barca is a Montpellier ellen, akik meg sem álltak Kölnig.

Már a F4 mezőnye is meglepetésnek számított a három francia csapattal és a Vardarral, de az, hogy a sztárokkal televásárolttűzdelt PSG és a Balkán All-Stars (+ Canellas, Maqueda és Sterbik) Vardar csak a bronzmérkőzést játszhatja, erre tényleg senki nem gondolt. A fináléban a többek között Kiril Lazarovval és Dominik Kleinnel felálló Nantes azonban nem tudta megszorongatni a Montpelliert, Patrice Canayer így másodszor hódította el a Bajnokok Ligáját csapatával. Az MVP-nek választott Diego Simonet-t sajnos azóta sem láttuk olyan jól játszani, mint akkor. De olyan országok számára hozott BL-győzelmet 2018, mint Litvánia (Truchanovicius), Svájc (Nikola Portner), Egyiptom (Mohamed Mamdouh) vagy Tunézia (Mohamed Soussi).

2021 – Aalborg

A 2021-es Aalborg a lista egyetlen olyan tagja, amelynél nem a BL-győzelem a meglepetés. Már a Kölnbe vezető út is nagyon döcögősre sikerült a dánoknak. Már a csoportban is 50%-kal végeztek és a 16 között csak idegenben lőtt több góllal ejtették ki a Portót, míg a negyeddöntőben egy góllal bizonyultak csupán jobbnak a Flensburgnál.

Az ideihez hasonló felállás szerint tükörsima Barca-PSG döntőt várhattunk. A Barca hozta a saját elődöntőjét, de mindezt már abban a tudatban, hogy az Aalborg lesz a vasárnapi ellenfél. A dánok ugyanis hatalmasat játszva kiejtették a többek között Mikkel Hansennel és Nikola Karabaticcsal felálló párizsiakat. Felix Claarnak nagyon ment aznap, nyolc gólja mellé kiosztott hat gólpasszt is. Sajnos vasárnapra elfogyott a szufla, a Barca minden idők legsimább BL-döntőjében 13-at rakott közé.

2023 – Magdeburg

A tavalyi Final4 nagyon sok szempontból emlékezetes marad. Láthattunk két fantasztikus elődöntőt és egy elképesztő döntőt. A Magdeburg Barca elleni elődöntője hosszabbítás után sem dőlt el, a hetesek során pedig a pattintott lövések nem igazán úgy sikerültek a gránátvörös-kékeknek, ahogy azt várták. A második elődöntőt Talant Dujshebajev Kielcéje nyerte, így vasárnap Bennett Wiegert Köln-újonc csapatával találkozhatott.

A döntő aztán szintén felejthetetlenre sikeredett, sajnos nem csak a pályán történt események miatt. Azonban az is megsüvegelendő, amit a németektől láthattunk, hiszen a második félidő közepéig a Kielcénél volt az előny. A Magdeburg ezúttal is túlórára kényszerült, de ezúttal sikerült a büntetők előtt lezárni a mérkőzést, a hosszabbítás második félidejében átvéve a vezetést elhódította a BL-trófeát, így címvédőként érkezhet az idén Kölnbe.

Kiemelt kép forrása: THW Kiel.

Megosztás