Megtörtént a 2022/23-as Bajnokok Ligája csoportok sorsolása, a női és férfi mezőnyben azonos lebonyolítás szerint zajlanak a küzdelmek. A kalapbeosztás a bajnokságok erősorrendje alapján történt, az aranyérmesek után szintén ez alapján rangsorolták az indulási jogot kapó ezüstérmeseket. A nyolccsapatos csoportok első két helyezettjei a legjobb nyolc közé jutnak, a 7. és 8. helyen végző együttesek elbúcsúznak a sorozattól, míg a többiek nyolcaddöntőt játszhatnak.

Női csoportok:
A: Odense Handbold, Vipers Kristiansand, Krim Mercator Ljubjana, SG BBM Bietigheim, Brest Bretagne Handball, FTC-Rail Cargo Hungaria, DHK Banik Most, CSM Bucuresti
B: Győri Audi ETO KC, Metz Handball, CS Rapid Bucuresti, WHC Budocnost BEMAX, Storhamar Handball Elite, Team Esbjerg, Kastamonu Belediyes GSK, HC Lokomotiva Zagreb

Férfi csoportok:
A:
Paris Saint-Germain SC, SC Magdeburg, GOG, FC Porto, C.S. Dinamo Bucuresti, Telekom Veszprém HC, Orlen Wisla Plock, HC PPD Zagreb
B: Pick Szeged,
Barca, RK Celje Pivovarna Lasko, Lomza Industria Kielce, THW Kiel, HBC Nantes, Elverum Handball, Aalborg Handbold

Az Európai Kézilabda Szövetség információi szerint a BL sorsolás előtti kalapbeosztásnál  hölgyeknél a magyar bajnok Győri Audi Eto KC az első, míg az ezüstérmes, szabadkártyával induló a Ferencváros a harmadik kalapból várja a Bajnokok Ligája sorsolást.

A férfiaknál a magyar bajnok Pick Szeged ugyancsak az első, míg a Final Fourban résztvevő Telekom Veszprém a harmadik kalapból várja azt.

A 2022/23-as idényben a Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolását pénteken, 11 órakor tartják az Európai Kézilabda Szövetség bécsi székházában.

Borítókép: Facebook.com/ Pick Szeged (archív)

A Dvtk.eu írását változtatás nélkül közöljük.

Molnár András közel 30 éve dolgozik kézilabdaedzőként a férfi és női szakágban is – a női első osztály kivételével – minden osztályt minden korosztállyal megjárva.

Az oldalvonal melletti pályafutását Nyírbátorban kezdte, majd 1999 és 2004 között az NB I. B-ben szereplő Bőcs csapatánál dolgozott vezetőedzőként és az utánpótlás szakmai vezetőjeként.

Ebben az időszakban bajnoki ezüstérmet nyert a női csapattal, és a Magyar Kupa negyeddöntőjébe jutott, míg az ifjúsági lány csapat két bajnoki címet szerzett a Ferencváros előtt.

Ezt követően 17 évet töltött Hajdúnánáson, ahol az alapoktól épített fel egy szisztematikusan működő klubot az utánpótlástól a felnőtt csapatig.

A tavalyi évben már a Nyírbátor vezetőedzőjeként szerzett bajnoki címet az NB II. Észak-keleti csoportjában, míg mindezek közben 2013-ban európai mesteredzői, előtte pedig a Testnevelési Egyetemen szakedzői végzettséget szerzett. Továbbá az MKSZ határokon átnyúló projektjének, az Együtt Növünk Fel Alapítvány partium rész szakmai igazgatója.

Óriási megtiszteltetésként ért a megkeresés” – kezdte Molnár András.

“Kaptam az élettől egy új lehetőséget, hogy egy még komolyabb rendszert építsek ki, mint ahogy a korábbiakban tettem Hajdúnánáson. Miskolcban és borsod megyében óriási erő van, mint ahogy Diósgyőrben is. Őszintén hiszem, hogy komoly szintre fogjuk tudni eljuttatni a kézilabdázást, de ehhez idő kell. Közel két évtizede kerültem el a megyéből, ezt a munkát pedig azért vállaltam el, mert nagyon szeretem a kézilabdát és bízom benne, hogy a DVTK a nevéhez méltó helyére fog kerülni megfelelő időn belül ebben a sportágban.”

 

A tavalyi évben újjáalakult DVTK férfi kézilabda szakosztályának felnőtt csapata megnyerte a Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei I. osztályt, és feljutott az NB II. Észak-Keleti csoportjába, ahol új kihívások várnak a piros-fehérekre.

“Minden idők legerősebb Észak-keleti bajnoksága következik – folytatta az ambiciózus szakember. – Azt gondolom, hogy az első évben nem lehet konkrét célokat megfogalmazni, de a minél jobb szereplés és az, hogy egy olyan csapat magját tudjuk lerakni, ami a későbbiekben többre is hivatott, jó kiindulási alap lehet. Szeretnék egy fegyelmezett, munkás csapatot kialakítani, hiszen mindig azt szoktam mondani a játékosaimnak, hogy azokat kedvelem, akin rajta van a munkásruha. Ha ez párosul a szorgalommal és a tehetséggel, akkor csak jó sülhet ki belőle. Továbbá szeretnék kialakítani egy olyan játékstílust, amire azt mondják, hogy ez a Diósgyőr. Természetesen támaszkodni fogok előző kollegám munkájára, és nem fogok mindent eldobni. Alapfilozófiám, hogy az értékeket meg kell tartani. Ezeket megpróbálom megismerni, és átültetni az én általam képviselt tudásra, hogy minél eredményesebbek legyünk. Egy harcos és küzdő csapatot szeretnék a pályán látni, aki soha nem adja fel, mert hiszem, hogy ezzel nagyon sokat el lehet érni. De ahogy említettem, az első év tanuló év lesz minden szempontból. Egy dolog viszont biztos, minden energiámat arra próbálom fordítani, hogy a DVTK felkerüljön a kézilabda térképére.”

Molnár András érkezésével új szintre lép a DVTK kézilabda szakosztálya minden téren” – kezdte dr. Szász Zsuzsanna a DVTK Kézilabda Kft. ügyvezetője.

“Tapasztalata és korábbi utánpótlás-nevelő munkája révén nem csak a felnőtt együttes szakmai munkájában, hanem a 14 korosztályos csapatunknál is nagy szerepet kap. Az idei szezontól már közel 200 gyerek, játszhat a DVTK címeres mezében, akik András érkezésével a legjobb kezekbe kerülnek. Ami pedig a felnőtt csapatot illeti, az osztályváltást követően a tavalyi szezon Észak-keleti bajnokcsapatának edzőjétől jobbat nem is kívánhatnánk.”

Borítókép: Facebook.com/ DVTK Kézilabda
Forrás: Dvtk.eu

A Veszprém Handball Team vezérigazgatója, Csík Zoltán köszönetet mondott a stábtagonak, és a klub tagjainak a csütörtöki sajtótájékoztatón. 

Hozzátette, hogy nem elégedett az év végi eredményekkel, ugyanakkor megemlítette, hogy a fiatalítás és az edzőváltás okán az elvárások nem voltak magasak.

“Sajnos a magyar bajnoki címet nem sikerült elhódítania a csapatnak, azonban a FINAL4-ba jutás nem volt reális cél, és nem volt elvárás.”

A vezetőedző, Momir Ilic üzenetére így reagált: a család és a csapategység kialakítása a legfontosabb. Ez maradéktalanul sikerült. A magyar kupa megnyerése egy folyamat végeredménye, amelyet az év elején megkezdtek. Kitért még a fiatalok játékperceire, mellyel szintén elégedett volt a klub vezérigazgatója. Ezen felül pedig felsorolta az utánpótlás kiemelkedőbb eredményeit.

Ahogy azt már korábban bejelentették, a Telekom továbbra is névadó szponzora lesz a klubnak. Stabil pénzügyi háttér a továbbiakban is rendelkezésre áll. A szurkolók támogatása is újra régi fényében tündököl.”

Az idei célok nem teljesültek maradéktalanul, azonban a megkezdett út helyes, és reméli, hogy ezen járva haladnak tovább.

Nagy László sportigazgató szakmailag így értékelte az évet.

Elmondta, hogy tisztában voltak, hogy az átalakításnak következménye a hullámzó teljesítmény. Ezek láthatóak voltak az őszi szezonban, amikor is voltak kimagasló eredmények (Barcelona, PSG, Porto), de voltak nem várt vereségek is (Bukarest, Motor).

“Egy karnyújtásnyira volt a bajnoki cím, ami sajnos nem sikerült, és ez rá is nyomta a bélyegét a FINAL4 előtti hangulatra. A FINAL4-ban elért 4. hely tekintetében pedig elmondta, hogy mindkét mérkőzés nagyobbik részében dominált a csapat, ám sajnos ez nem volt elég a végső győzelemhez.”

Momir Ilic vezetőedző megköszönte a vezetőségnek a lehetőséget, hogy edzőként egy ilyen patinás klub első számú csapatát irányíthatják. Megígérte, hogy a legfőbb cél a csapategység újjáépítése, és az, hogy a játékosok egymásért küzdve érjenek el minél jobb eredményeket.

A fiatalokat ő is kiemelte, és örül, hogy meglehetősen sok játékpercet tudott adni nekik.

Dr. Csík Zoltán fontos bejelentéseket is tett.

“Cél a következő szezonra a magyar bajnoki cím visszaszerzése. Ha a Veszprém megkapja a szabadkártyát a Bajnokok Ligájában, akkor a FINAL4 célként lesz kitűzve.”

“Elvárás az edzőpárossal szemben a fiatal magyar játékosok rendszerbe építése. Az új igazilások kissé megtörik az egységet, hiszen a jelenlegi játékosok több éve játszanak együtt, azonban néhányan elhagyják a klubot, akiket a most bejelentendő új játékosokkal pótol a klub.”

A Magyar Kupát és a magyar bajnokságot is szeretnénk megnyerni, illetve a Final 4 célként lesz kitűzve.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy  a 2023-24-es szezontól az alábbi játékosok érkeznek a bakonyi csapathoz.

Hugo Descat: A 29 éves francia válogatott balszélső, jelenleg a Montpellier játékosa. 2 éves szerződést kötött vele a klub.

Lukas Sandell: A 25 éves svéd jobbátlövő, a 2022-es részben magyarországi Európa-bajnokság aranyérmes játékosa szintén csatlakozik a bakonyi kerethez. Nagy előnye, hogy mind támadásban, mind védekezésben bevethető, és skandináv természete miatt nagyon dolgos, szorgalmas a pályán és azon kívül is. Descat-hoz hasonlóan 2 éves szerződést írt alá a klubbal.

Agustin Cassado:  Jelenleg a Lovrogno játékosa jelenleg a 26 éves spanyol irányító-átlövő. Nagyon intelligens játékos, aki kiválóan lát a pályán, de betörésből is gyakran eredményes.

Ludovic Fabregas: A 25 éves francia olimpiai bajnok, 3x-os BL győztes beálló. Komplett játékosról van szó, aki fiatal kora ellenére rengeteg tapasztalattal rendelkezik. 2+1 éves szerződésk köt a magyar rekordbajnokkal.

 

Borítókép: Pál Tamás/Handballexpert

A férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjét a Kielce drámai módon hétméteresekkel veszítette el a Barcelona ellen. A büntetőpárbajban hibázott a csapat jobbátlövője, Alex Dujshebaev.

A találkozót követő sajtótájékoztatón a Kielce edzője, –  Alex Dujshebaev édesapja – Talant Dujshebaev így vélekedett a mérkőzést követő sajtótájékoztatón.

„Gratulálok Alexnek, számomra ő a világ legjobb játékosa. Most számára nagyon nehéz. Edzőként és apaként is mondhatom, te vagy a legjobb dolog, ami az eddigi életemben történt.” – nyilatkozta Talant Dujshebaev.

 

 

A mérkőzésen történtekről itt olvashatnak.

Borítókép: Facebook.com/ PGE VIVE Kielce

Az idei kiírás legjobb két csapata a Final4 legszínvonalasabb mérkőzését játszotta a Bajnokok Ligája döntőjében.

Taktikai variációk egész sora, jó kapusteljesítményekkel párosuló kemény védekezés jellemezte a játékot mindkét oldalon. A két topcsapat gyakorlatilag végig fej-fej mellett haladt a találkozó során, sejteni lehetett a játék képe alapján, hogy a hajrában dől el a végső győztes kiléte. Ez olyanannyira beigazolódott, hogy hatvan percnyi kűzdelem után 28-28-as állást mutatott az eredményjelző.

A hosszabbítás egészen kaotikus forgatókönyv szerzint zajlott, de hetven perc játék után továbbra is egálra álltak a felek (32:32). Nem bírt egymással a két csapat, így a büntetőkre maradt a döntés. A Kielce legnagyobb sztárja Alex Dujshebaev hibázott, így a katalán sztárcsapat tizenegyedik alkalommal ünnepelhetett végső sikert a legrangosabb európai kupasorozatban. Carlos Ortega első BL győzelmét szerezte vezetőedzőként.

A 2021/22-es férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyesdöntőjének eredményei:
Elődöntök:
Telekom Veszprém – Vive Kielce 35 – 37
THW Kiel – FC Barcelona 30 – 34
Bronzmérkőzés:
THW Kiel – Telekom Veszprém 34 – 34 (hétméteserekkel 37-35)
Döntő: 
FC Barcelona – Vive Kielce 28 – 28 (hosszabítás után 32 -32, hétméteresekkel 37-36)

 

A férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének bronzmérkőzésén a német THW Kiel, és a Telekom Veszprém csapata mérkőzött meg. A szombati játéknapon Momir Ilics csapata két góllal kapott ki a Kielcétől, (37-35) míg a THW Kiel négy góllal maradt alul a BL címvédő Barcelonával szemben. (34-30).

A magyar csapatból hiányzott sérülés miatt a balszélső Dejan Manaskov, míg a túloldalról Sagosen és Pekeler nem szerepelhet a Final Fourban.

A találkozó Yahia góljával indult, de a Kiel gyorsan fordított, öt perc után pedig 3-3 volt az állás.

Tíz perc után feljavultak a kapusok, Landin és Corrales is többször mutatott be nagy bravúrt, majd Mahé és Yahia góljaival 5-3 lett az állás.

A Kiel ezt követően Zarabec gyors góljaival egyenlített a Kiel, negyedóra után 8-8-at mutatott az eredményjelző.

A mérkőzés a várakozásoknak megfelelően feszült volt, Momir Ilics, és Filip Jicha is sokat forgatta a csapatát. Húsz perc után Lékai góljával újra a Veszprém került előnybe. (13-12)

Maqueda bombájával először vezetett kettővel a Veszprém, Filip Jicha ki is kérte első idejét. (14-12)

Az első félidő utolsó öt perce kétgólos veszprémi előnnyel kezdődött, amelyet még kettővel megtoldottak a bakonyiak, így a szünetben THW Kiel-Telekom Veszprém 14-18

A második félidő első öt percét a Kiel kezdte jobban, 21-19-re jött fel a német csapat.

Ekberg hetesével kettőre jöttek fel a zebrák a 40. percre, ráadásul a Veszprém emberhátrányba került Nilsson kiállítása miatt. (24-22)

A Veszprém feljavult, Yahia hétméteres góljával – összességében a hetedik – 28-24 –re vezetett Momir Ilics gárdája. Ezt követően Filip Jicha másodszor kért időt a mérkőzésen.

Ezt követően két gyors gól következett, Ilic is időt kért. (28-26)

Tíz perccel a vége előtt Zarabec bombájával egyenlített a Kiel. (30-30)

Öt perccel a vége előtt egy góllal vezetett a Kiel, amikor Nenadic büntetőjét védte Landin, majd egy gyorsindítás után Mahé egyenlített. (32-32)

Az utolsó perc igazi őrület volt, egygólos kieli vezetésnél Momir Ilics időt kért 20 másodperccel a vége előtt. (34-33)

Ezt követően hétméterest kapott a Veszprém, amit Mahé értékesített, így jöhettek a büntetők.

 

A hétméteresek:

Ekberg 1-0
Marguc 1-0
Weinhold 2-0
Yahia 2-0
Zarabec 2-0
Nenadic 2-1
M. Landin 3-1
Lauge 3-1

A Telekom Veszprém 2020 után jutott ismét a Final Fourba, akkor is negyedik lett.

Borítókép: MTI/ Kovács Anikó

A több sebből vérző THW Kiel nekiesett a címvédő Barcelonának a Final4 második elődöntőjének elején. Bár az első félidőben fej-fej mellett haladtak a csapatok, a második játékrészre elfogyott a német klub. Így a katalánok nyerték minden idők két legnagyobb kézilabda klubjának rangadóját.

Aleix Gomez elképesztő teljesítményt nyújtott az elődöntőben, aminek a végére nem maradtak izgalmak. A holnapi döntőbe így a világ jelenlegi két legjobb csapata került, óriási mérkőzésre van tehát kilátás!

Előtte azonban még megmérkőzik egymással a mai nap két vesztese a Telekom Veszprém és a THW Kiel, így az egyik csapat egy bronzéremmel vígasztalódhat.

Szombati eredmények:
Kielce – Veszprém 37 – 35
Barcelona – Kiel 34 – 30

A vasárnapi program tehát:
15:15 Veszprém – Kiel (harmadik helyért)
18:00 Barcelona – Kielce (BL döntő)

Harmadszor csapott össze a magyar és a lengyel rekordbajnok a Bajnokok Ligája négyesdöntőinek történetében. Mindkét csapat csalódást követően érkezett Kölnbe, a Veszprém a bajnoki döntőt vesztette el a Szegeddel szemben, a Kielce a kupadöntőben maradt alul a Wisla Plock ellen.

A Veszprém kapujában Corrales elképesztő teljesítményt nyújtott az első húsz percben, ezt követően azonban elmaradt a kapusteljesítmény, más fegyvere pedig nem maradt a magyar csapatnak, amivel egy szerkezetileg és taktikailag előrébb tartó együttes fölé kerekedhetett volna.

Az első félidő még kétgólos veszprémi vezetéssel zárult, de a szünetet követően gyorsan fordított a Kielce és nem is adta ki előnyét a végéig.

A lengyel bajnok megérdemelten jutott be a fináléba és ellenfélre vár.

A Telekom Veszprém holnap 15:15-kor lép pályára utoljára a szezonban, a Bajnokok Ligája bronzmérkőzésén.