Véget ért a bajnokság első fele, tizenhárom fordulót követően a címvédő Telekom Veszprém hibátlan mutatóval áll az élen.

A nyáron alaposan megerősödött Telekom Veszprém a Bajnokok Ligája megmérettetés mellett teljes mértékben komolyan vette a magyar bajnoki találkozókat, megtisztelte a gyengébb ellenfeleit azzal, hogy teljes erőbedobással játszotta végig a mérkőzéseket. Ennek köszönhetően 42,6-os gólátlaggal zárták az őszt. A városi „rangadón” ötvennégy góllal terhelték meg a sereghajtóként záró Fejér-B.Á.L Veszprém kapuját, de az egyébként jól teljesítő Budakalász ellen is negyvenhét gólt szereztek. A házi góllövőlista élén Dragan Pechamlbec áll 55 találattal, a két nyári szerzeményt Sergei Kosorotovot (50gól) és Ludovic Fabregast (48gól) előzte meg.

Az átmenetinek titulált szezon őszi szakaszában a vártnál jobban szerepelt a OTP Bank-Pick Szeged. Kárpáti Krisztián vezetésével a Bajnokok Ligájában is több bravúrt bemutatott a Tisza-parti együttes, ezáltal továbbjutást érő helyen várhatja a tavaszi folytatást. A bajnokságban csak a Veszprém elleni ütközetet vesztették el a Pick Arénában (25-30), a bajnokság kezdetén még megizzadtak a Népligetben a Ferencváros ellen (36-34) a többi mérkőzésen magabiztosan szerezték meg a pontokat. Kiválóan teljesített mindkét fronton az együttes jobbszélsője Mario Sostaric, aki 12 bajnoki mérkőzésen 58 gólt szerzett, ezzel az összesített góllövőlista 5. helyén áll.

A több sebből vérző Tatabánya a problémák ellenére a harmadik helyen zárta az őszt, de az utolsó bajnoki mérkőzésen már nem Tombor Csaba irányította az együttest. Az Európa-liga búcsú vezetett a negyvennégy éves tréner bukásához. A második számú kupasorozatban a Constanta és a Sporting is megelőzte a tatabányaiakat. Az NB1-ben négy vereséget szedtek össze, a legkellemetlenebb a 9. fordulóban Komlón elszenvedett 32-29-es vereség. Nem lesz egyszerű a csapatnak ismét odaérni a dobogóra, az FTC és a remekül teljesítő Csurgó is a bronzéremre pályázik. A NEKA együttesétől igazolt Krakovszki Bencére nem lehetett panasz, 52 góljával a csapat legeredményesebb játékosként zárta az őszt.

Hullámzóan szerepelt az FTC, így csak az ötödik helyről várhatja a folytatást. Tatabányán és Balatonfüreden sem sikerült a pontszerzés, de a Dabason elszenvedett 32-28-as vereség legalább akkora meglepetés, mint a Tatabánya komlói botlása. Az Európa-kupában már a legjobb 16 között várják a februári Besiktas elleni párharcot. Nagy Bence 80 góljával magabiztosan vezeti a góllövőlistát.

Az ősz meglepetése

4. hely   7 győzelem   2 döntetlen   4 vereség   384-374   16 pont

A Csurgó legutóbb a 2012-2013-as szezonban végzett a dobogó harmadik fokán, 2024-ben esély nyílik egy újabb nagy siker elérésére a somogyi kisvárosban. Baranyai Norbert tanítványai a negyedik helyen töltik a téli szünetet, csupán két pont a lemaradásuk a Tatabányával szemben. Rendkívül fontos, és egyben nagy bravúrnak  számított a „kék tigrisek” idegenbeli 33-25-ös legyőzése. A Ferencváros sem bírt velük a Népligetben, a csurgóiak két másodperccel a dudaszó előtt, négygólos hátrányból felállva szereztek pontot a fővárosban. A két legnagyobb vetélytárssal tehát hazai közönség előtt mérkőznek majd meg március végén és május közepén. A végelszámolásnál azért a hazai pályán a Komlótól elszenvedett vereség sokba kerülhet. A csapat nyári szerzeménye, a korábbi szlovén gólkirály Aleksa Tufegdzic bizonyult a csapat legjobbnak 66 góljával, amivel második helyen áll az NB1 góllövőlistáján.

Az ősz csalódása

10. hely   5 győzelem   8 vereség   344-373   10 pont

A tavaly ötödik helyen záró Balatonfüred féltáv után hátulról foglalja el az ötödik helyet, és csak három ponttal előzi meg a kieső helyen álló PLER-t. Főleg az őszi szezon vége sikerült rémesre a Balaton-parton, zsinórban öt vereséget szenvedtek el. György László csapata az egyetlen, aki november-decemberben nem tudott pontot szerezni. A Telekom Veszprém elleni hazai huszonötgólos vereséggel zárták az évet. Egy olyan mérkőzést sikerült játszaniuk, amibe tavasszal lehet kapaszkodni, a Ferencvárost sikerült hazai környezetben legyőzni 34-30-ra.

Az újoncok közül az Eger számára sikerült jobban a visszatérés, tíz pontot szereztek ezzel a 11. helyen állnak. A PLER hét pontot gyűjtött, de ha a legutóbbi öt forduló eredményeit vesszük figyelembe Horváth Attila csapata ezen a minitabellán az ötödik. Hatalmas lökést adott a csapatnak az Európa-bajnok és BL-győztes Christian Dissinger, valamint a montenegrói válogatott Bozo Andelic érkezése. Ketten együtt hatvan gólt szereztek, ha így folytatják tavasszal is sikerülhet megőrizni az NB1-es tagságot.

A bajnokság a reményeink szerint minél sikeresebb Európa-bajnokság után, február első hétvégéjén folytatódik.

Fotók: eredmenyek.com, MKSZ.hu, Fradi.hu

 

 

1622 megtekintés.

Megosztás