Szombaton kezdetét vette az Európa-liga csoportkör küzdelme, ahol két magyar csapat is érdekelt; a Mosonmagyaróvár gárdája mellett, a Vác képviseli hazánkat a női kézilabdázás második legrangosabb nemzetközi versenysorozatában.

Elsőként a váciak csoportját mutattuk be, most pedig a Mosonmagyaróvár „A” jelű négyesével folytatjuk, ahol a francia Besancon,  a horváth Lokomotiv Zagreb és a norvég Sola HK vár a magyar együttesre.

Három tapasztalt és egy újonc klub alkotja ezt a csoportot. A Besancon, valamint a Zagreb csapata többnyire a női Challenge kupában volt érdekelt az elmúlt évtizedben, utóbbi 2017-ben a csúcsra is ért ott, míg a Sola csapata 15 év kihagyás után tér vissza a nemzetközi szintérre, a Mosonmagyaróvár gárdája pedig friss húsnak számit az európai kézilabda életben.

A Besancon csapata sorozatban háromszor szerepelt az EL-ben 2017 és 2019 között, azonban az előző szezonban nem jött össze ez a bravúr, viszont most újra sikerült kvalifikálnia magát a 2003-as KEK győztes csapatnak, akik minden bizonnyal tovább szeretnék folytatni a menetelést, mint tették azt az elmúlt években. Camille Aoustin hazai igazolása sokat lendíthet az alakulaton, a francia szélső 105 gólt jegyzett a Siófok színeiben az elmúlt évek nemzetközi mérkőzésein.

Készen áll az újabb megmérettetésre a Lokomotiv Zagreb csapata, akik az előző évben a női Európa kupában a második helyen végeztek. A selejtezőben az MKS Lublin csapatát búcsúztatta a horvát gárda, akik a legfiatalabb kerettel rendelkeznek a sorozatban, Nenad Sostaric lányai pedig hazai pályán kemény diót fognak jelenteni az ellenfelek számára.

Igazán elképesztő szezont futott tavaly a Sola HK gárdája, akik a norvég bajnokság harmadik helyén végeztek, illetve bejutottak a norvég kupa döntőjébe is. A Camilla Herremet a soraiban tudó alakulat az Asztrahanocska legyőzésével lépett az EL csoportkörébe. Herrem célja nem lehet más, mint hogy gyerekkori klubjával minél jobb eredményt érjen el pályafutása végéhez közeledve.

Az MKC csapata újoncnak számit Európa kézilabda térképén, de a tavalyi fantasztikus szezont követőn – amikor harmadik helyen végeztek a bajnokságban – meglepetés klubként emlegetik a csoportban. A keret átlagéletkora 23 év, amivel az ötödik legfiatalabb a sorozatban, de mindezek mellett azért a rutin is megtalálható az óváriaknál, hiszen Tóth Eszter, vagy Tóth Gabriella sok kemény csatát megélt már pályafutása során. A klubnál nagy volt a jövés-menés nyáron: 11 játékos távozott, vagy hagyta abba a pályafutását, kétség kívül a legnagyobb fájdalom az Simona Szarkova eligazolása, illetve Horváth Bernadett visszavonulása volt. De az érkezők listájára tekintve nem feltétlenül kell szomorkodnia Gyurka Jánosnak és edzői stábjának, összesen 10 játékost sikerült szerződtetniük erre az idényre. Legnagyobb fogásnak a már említett Tóth Gabriella mellett az FTC junior világbajnok beállósa Pásztor Noémi számít. A Mosonmagyaróvár csapata jelenleg a bajnokság negyedik helyét foglalja el a Győr, az FTC, valamint a Debrecen együttese mögött.
Sajnos az UFM Aréna nem megfelelő nemzetközi mérkőzésekre, így az Audi Arénában fogja játszani a hazai mérkőzései a magyar csapat, viszont afelől kétségünk ne legyen, hogy a frenetikus szurkolóik Győrbe is követni fogják csapatukat.

A menetelést ráadásul pont itthon kezdik a magyar lányok, méghozzá a francia Besancon csapata ellen vasárnap 14 órától.

forrás: ehfel.eurohandball.com
Fotó: Krizsán Csaba/ MTI

 

Megosztás