A hétvégén rendezik az egyik legfontosabb válogatott tornát, az olimpiai selejtezőt. Bár sokan szkeptikusak – amire minden okuk megvan -, én megpróbáltam összegyűjteni hat okot, amiért ott leszünk Tokióban.

  1. Miénk a második legerősebb csapat

Papíron, tudom, de a selejtezőbeli csapatokat elnézve a magyar válogatott kerete a második legerősebb. A csoport erőssége tehát nem lehet indok, illetve nem adhat okot arra, hogy esélytelennek kiáltsuk ki a válogatottat. A kazahok Kína helyett érkeznek, utóbbitól jobban tartottam volna, de első ellenfelünk  a négyes csoport leggyengébb tagja. A legerősebb az orosz keret, míg a harmadik helyen a szerbek vannak. Bár a keretük nem gyenge, azért Lekic nélkül nem megoldhatatlan probléma.

 

A SZERB NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐRE
Kapusok:
Krisztina Graovac (Bayer Leverkusen – Németország), Jovana Riszovics (Krim Ljubljana – Szlovénia), Katarina Tomasevics (Szombathelyi KKA – Magyarország)

Jobbszélsők: Katarina Krpezs-Slezák (Rosztov-Don – Oroszország), Zseljka Nikolics (Ramnicu Valcea – Románia), Dijana Stevin (HBC Celles-sur-Belle – Franciaország)

Jobbátlövők: Marina Dmitrovics (Braila – Románia), Jelena Lavko (Baia Mare – Románia), Jelena Trifunovics (Ramnicu Valcea – Románia)

Irányítók: Krisztina Liscsevics (Ramnicu Valcea – Románia), Tamara Radojevics (Békéscsaba – Magyarország)

Beállók: Dragana Cvijics (CSM Bucuresti – Románia), Jovana Milojevics (Zaglebie Lubin – Lengyelország), Szladjana Pop-Lazics (Brest Bretagne Handball – Franciaország)

Balátlövők: Jovana Jovovics (Budaörs – Magyarország), Jovana Kovacsevics (Baia Mare – Románia), Jovana Sztoiljkovics (Chambray Touraine Handball – Franciaország)

Balszélsők: Milosevics Tímea (Kisvárda – Magyarország), Szanja Radoszavljevics (Váci NKSE – Magyarország), Dijana Radojevics (Magura Cisnadie – Románia) (Forrás: NSO)

 

AZ OROSZ KERET AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐRE
Kapusok: Galina Gabiszova, Viktorija Kalinyina (mindkettő Rosztov-Don), Anna Szedojkina (CSZKA Moszkva)
Jobbszélsők: Julija Manaharova (Rosztov-Don), Olga Fomina (Lada Toljatti)
Jobbátlövők: Anna Vjahireva (Rosztov-Don), Olga Gorsenyina, Antonyina, Szkorobogatcsenko (mindkettő CSZKA Moszkva)
Irányítók: Darja Dmitrijeva, Jekatyerina Iljina (mindkettő CSZKA Moszkva), Valerija Kirgyaseva (Lada Toljatti)
Beállók: Anasztaszija Illarionova (CSZKA Moszkva), Kszenyija Makejeva (Rosztov-Don)
Balátlövők: Vladlena Bobrovnyikova, Anna Szeny (mindkettő Rosztov-Don), Veronyika Nyikityina (Lada Toljatti)
Balszélsők: Polina Gorskova (CSZKA Moszkva), Polina Kuznyecova (Rosztov-Don)

 

  1. A selejtezőt Magyarországon rendezik

Ez akkor lenne még nagyobb érv a továbbjutás mellett, ha nézők is lehetnének, ettől most sajnos el kell tekinteni, ugyanakkor nem kell utazni, és a közeget minden játékos ismeri. Ellenfeleinknek Európa minden pontjáról Magyarországra kell utaznia, természetesen ez a mi malmunkra hajthatja a vizet. 

 

  1. Sorsolás

A sorsolásunk a lehető legoptimálisabb. A leggyengébb ellenféllel kezdünk, Kazahsztánnal, aztán következik a kulcsmérkőzés a szerbek ellen. Ha az első két meccset nyerjük, akkor az oroszok ellen mérkőzés akár formalitás is lehet, ehhez persze az kell, hogy ők legyőzzék az első játéknapon Szerbiát. Ennél jobb erősségi sorrendet kívánni sem lehetett volna.

NŐI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ, PROGRAM:

Március 19., péntek
17.00:
 Magyarország–Kazahsztán (Tv: M4 Sport) 

20.00: Orosz csapat–Szerbia

Március 20., szombat
17.30:
 Magyarország–Szerbia (Tv: M4 Sport) 

20.30: Orosz csapat–Kazahsztán

Március 21., vasárnap
17.30:
 Szerbia–Kazahsztán

20.30: Magyarország–Orosz csapat (Tv: M4 Sport) 

(MTI)

 

 

  1. Minden rossz, minden előjel negatív

Sokan temetik a válogatottat, annyira sok a negatív előjel a selejtezővel kapcsolatban. 

Játékosok sérülése, vírus, karantén, sportforma, rossz EB-szereplés, Fradi, illetve Elek Gábor kiesése a BL-ből, minden ellenünk szól. Ezt a sok negatív dolgot akár pozitívvá is lehet alakítani. Összekovácsolhatja a csapatot, egészséges agresszivitást hozhat a lányokba, és motiválhatja őket. Ha minden optimális lenne a felkészüléssel kapcsolatban, az jobban aggasztana. Tudom, paradox, de a tapasztalat az, hogy azok a csapatok, amelyek rengeteg előjellel érkeznek, pozitív csalódást szoktak okozni.  

 

  1. Danyi Gábor interjúja

Egészen pontosan: Danyi Gábor pozitív interjúja. Nyilván nem mondhatja azt, hogy kiesünk, meg mindenki motiválatlan, de az NSO-nak optimistán nyilatkozott:

– Ott a helye a magyar női válogatottnak Tokióban?
– Mindenképp. Meggyőződésem, tudom, sőt, biztos vagyok benne, hogy ott is lesz.

 

  1. Elek Gábor visszatérése

Elek Gábor visszatérése, mint pozitív ok, sok embert megmosolyogtathat. Tisztában vagyok vele, hogy a Ferencváros és a válogatott szakvezetőjének a megítélése korántsem pozitív, ugyanakkor a keret nagyját az FTC adja, és a lányoknak fontos lehet, hogy olyan ember álljon a kispad szélén, akivel napi kapcsolatban vannak. 

Két dolgot érdemes szerintem még megemlíteni a selejtezővel kapcsolatban.

  • Ha kijutunk, akkor sem szabad elfeledni az elmúlt évek baklövéseit, hibás lépéseit; tanulni kell azokból. Az olimpiai szereplés nem lehet egy olyan adukártya, amely mindent elfeledtet a szurkolókkal.

 

  • Ha nem jutunk ki, akkor az nem maradhat következmények nélkül. A két Gábor valószínűleg így is, úgy is megy, de a személyi konzekvenciák nem állhatnak meg szövetségi kapitány/edzői szinten.

 

Mi azonban reménykedünk, és bízunk a magyar válogatottban! Hajrá, csajok!, Hajrá, Magyarország!

Megosztás