Elképesztő mérkőzést hozott a Ferencváros és a Dortmund összecsapása a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének záró fordulójában, ahol a tét nem volt kisebb az FTC számára, mint a csoport második helyének elérése. Ehhez a kötelező lépést megtette Elek Gábor alakulata, hiszen 23-21-es győzelmet aratott, egy elképesztő végjátékban.

Jó magyar szokás a számolgatás, főleg ha labdasportról van szó, hiszen a labdarúgás szerelmesei az elmúlt években sokat matekozhattak kedvenc csapatuk, vagy épp a válogatott tovább jutását illetően. Nem volt ez másképp a Ferencváros női kézilabda csapata háza táján sem az elmúlt hetekben, a Rosztov ellen elért döntetlennel az is biztossá vált, hogy a Fradi sorsa nem a saját kezébe került, de persze a hátralévő két mérkőzését kötelező jelleggel hoznia kellett, hogy a csoport második helyére oda érhessenek. Hétközben Kaproncán egy gyenge első félidőt követően sikerült a második játékrészben egy jobb periódust produkálnia a zöld-fehéreknek, amivel a két pont sorsát is eldöntötték.
Ennek tudatában léptek pályára az FTC játékosai az utolsó csoportmérkőzésükön a Dortmund ellen, Elek Gábor pedig a mérkőzés előtt úgy fogalmazott, hogy mindegy milyen játékkal csak a két pont legyen meg a csapata számára.

Nagyon feszülten kezdte a találkozót a magyar együttes, a vendégek gyors két góllal indítottak a Ferencváros csupán öt és fél percet követően tudott betalálni Márton Gréta révén, aki csupán a harmadik lövéséből tudott eredményes lenni – nem megszokott ez az előző év legjobb női játékosától. A kilencedik perc végén sikerült utolérnie német ellenfelét a Fradinak, amikor Szöllősi-Zácsik Szandra talált a kapuba, ekkor 3-3-ra módosult az eredmény, majd nem sokkal később Angela Malestein köszönt be, amivel magához ragadta a kezdeményezést az FTC 5-4-nél.

Nagyon jól működött a magyar védelem, lában rettentő jól mozogtak a játékosok és a megelőző faultok is a legjobb ütemben érkeztek, ennek volt köszönhető a nyolc perces dortmundi gólcsend, a bökkenő ezzel csak az volt, hogy ez idő alatt a Ferencváros sem talált be. Az ekkor már pályára lépő Alicia Stolle szakította meg a góltalanságot és tudtak ellépni a csapatok a 6-6-os állásról.

Amikor a Fradi ellépni látszott ellenfelétől felütötte fejét a kapkodás ennek eredménye két gyors kapott gól és a már felépített három találatos előny mindössze egyre olvadt, ekkor időt is kért Elek Gábor. A folytatásban Jennifer Gutiérrez kezében volt, hogy újra egalizálja csapatát, azonban Janurik Kinga bravúrosan hárított, aki egyébként harminchat százalékos védési mutatóval zárta az első játékrészt.

Az utolsó percben szokatlan mód, háromszor is megzörrent a csapatok hálója, legnagyobb bánatunkra kétszer ezt a dortmundiak tették meg, ráadásul a második találatuk öt másodperccel a dudaszó előtt esett, így 12-11-es eredménnyel zárult az első harminc perc.

A fordulást követően gyorsan egalizálni tudott a német alakulat és 13-13-nál újra döntetlen volt az állás. Yara Ten Holte extázisban védett; büntetőt hárított Klujber Katrinnak, majd Emily Bölk lövésénél is védeni tudott.

Védekezésben továbbra is jól muzsikált az FTC, azonban támadásban rendre hiba csúszott a gépezetbe. Ez javulni látszott, amikor a Ferencváros 17-13-ra növelte az előnyét, de egy újabb nyolc perces gólcsendet követően 17-19-re fordította a találkozó alakulását a Dortmund.

A hajrához közeledve Ten Holte továbbra is átlagon felülit nyújtott a vendégek kapujában, ami teljesen elbizonytalanította a ferencvárosi játékosokat, egyedül Bölk és Szöllősi-Zácsik tudott eredményes lenni a távoli zónából.

Az utolsó öt perchez érve kérte ki utolsó idejét Andre Fuhr, amikor 20-20-as állás állt az eredményjelzőn.

Az időkérést követően nem sikerült betalálniuk és a Fradi tudott ellépni a döntetlen állásról. A végjáték pedig elképesztő izgalmakat hozott. Márton góljával 22-21-re lépett el a zöld-fehér alakulat, majd Emily Bölk kapott egy két perces kiállítást. Harmincöt másodperccel a vége előtt kért időt Elek Gábor, majd a támadásból Szucsánszki Zita volt eredményes, amivel 23-21-ra megnyerte a találkozót a Ferencváros. A lefújás előtti pillanatokban még Janurik Kinga védett egyet, amivel negyvenszázalékos védési hatékonysággal zárta a mérkőzést. De az ellenfél kapujában Ten Holte is hasonló mérleggel zárt és csapata legjobbja volt.

Alicia Stolle és Laura Van der Heijden egyaránt négy-négy góllal zárt.

fotó: Nász Nikolett

Megosztás