Január 10. és 28. között Németországra figyel a kézilabdavilág, itt rendezik ugyanis a 16. férfi Európa-bajnokságot. 24 csapat vehet részt a kontinensviadalon, köztük a magyar válogatottal is. Gyertek velünk, nézzük végig, kik azok, akik ebben a 18 napban megmutathatják magukat a világnak. Az első részben az A és a B csoport csapatait nézzük át.

A csoport

Kezdjük is az A csoporttal, amelyben a házigazda Németország mellett az olimpiai címvédő Franciaország, Észak-Macedónia és Svájc kapott helyet. A helyszínt tekintve ez az egyetlen olyan csoport, amelyet egynél több helyszínen rendeznek. A torna első két mérkőzését (Franciaország – Észak-Macedónia és Németország – Svájc) ugyanis a düsseldorfi Merkur-Spiel Arenában rendezik 40 ezer néző előtt. Ezt követően a csapatok Berlinbe teszik át a székhelyüket, ahol a Mercedes Benz Arenában játsszák le a másik két mérkőzésüket. A csoport első két helyezettje Kölnbe utazik, hogy a B és C csoport első két helyezettjével mérkőzzön meg a középdöntőben.

Németország

A németek korábban kétszer, 2004-ben és 2016-ban voltak Európa-bajnokok, ezt szeretnék ezúttal hazai pályán háromra növelni. A két évvel ezelőtti magyar-szlovák Eb-n a hetedik helyen végeztek, hiszen a negyedik helyen végeztek a szlovákiai középdöntőcsoportban. A tavalyi világbajnokságon a norvégokat legyőzve az ötödik helyen végeztek, ezzel pedig kiharcolták az olimpiai selejtezőn való részvételt.

A házigazdák keretében a rutinos és a fiatal játékosok nagyon izgalmas kombinációját láthatjuk. Alfred Gíslason szövetségi kapitány a széleken egyértelműen a rutinos játékosokra épít, beállóban Johannes Gollával és Jannik Kohlbacherrel pedig az egyik legerősebb beállópárosát hívta meg. Kapuban Andreas Wolff mellett a 2002-es születésű David Späth kap lehetőséget, de nem ő a legfiatalabb a keretben. A belső posztokon sokkal több fiatalt hívott be az izlandi szakember. Nils Lichtlein, a Füchse Berlin irányítója mellett a Hannover két átlövője, Renars Uscins és Martin Hanne is helyet kapott a keretben, csakúgy, mint a nyári junior világbajnok csapat beállója, Justus Fischer. A hiányzókat is illik megemlíteni ilyenkor: a válogatottságot már korábban lemondó két kieli klasszis beálló, Hendrik Pekeler és Patrick Wiencek mellett ezúttal Steffen Weinhold sem tagja a német keretnek, így csupán egy Zebra, Rune Dahmke szállhat harcba azért, hogy hazai pályán elhódítsák az Európa-bajnoki címet. A portugálok elleni utolsó felkészülési mérkőzésen Patrick Groetzki is megsérült, így ő sem lesz a végső keret tagja.

One to watch: Juri Knorr. A Rhein-Neckar Löwen irányítója már a tavalyi világbajnokságon is a német válogatott húzóembere volt, így lehet ez az idei Eb-n is.

Franciaország

A háromszoros olimpiai-, hatszoros világ- és háromszoros Európa-bajnok Franciaország a keretét tekintve ezúttal is a legnagyobb favoritok közé tartozik. Rendezőként alanyi jogon ott lehetnek a párizsi olimpián, így a kvalifikációs helyeken, a többi csapattal ellentétben, nem kell aggódniuk. A kvalifikáció során a lengyeleket, az olaszokat és a letteket utasították maguk mögé.

A keret minden posztján legalább egy, de inkább két világsztárt találunk, így nem lepődnék meg, ha Guillaume Gille együttese a Final Weekend utolsó napján is játszana. A kapus poszt talán az egyetlen, ahol sebezhető a francia válogatott. A Montpellier két kapusa, Rémi Desbonnet és Charles Bolzinger mellett Samir Bellahcene bevethető. Utóbbi őszi szezonja a Kielben rendkívül kiemelkedőre sikerült, ha elkapja a fonalat, bárkit meg tud babonázni. Nem mehetünk el szó nélkül Nikola Karabatic mellett sem, aki az utolsó Európa-bajnokságára készülhet. Komplex, sokszínű keret, ahol a szélsők is tudnak akár kettesben is védekezni, támadásban pedig annyi potenciál van bennük, amivel könnyen átlendülhetnek a nehéz szituációkon is.

One-to-watch: Elohim Prandi. A PSG balátlövője kiemelkedő szezont produkált a Bajnokok Ligájában, megmutatta, hogy csapatát akkor is tudja a hátán cipelni, amikor senki másnak nem megy.

Észak – Macedónia

Az észak-macedónoknál egy generációváltás zajlik a többek között Stojance Stoilov és a jelenlegi szövetségi kapitány, Kiril Lazarov fémjelezte korosztályt követően. Sok fiatallal indulnak neki ennek a kontinensviadalnak, mindössze négy olyan játékos van, aki betöltötte a 30-at. Közülük a Porto 38 éves kapusa, Nikola Mitrevski még maradt a korábbi generációból hírmondónak. A csapat nagyrészét a hazai bajnokság első három helyezettje, az Eurofarm Pelister, a Vardar és az Alkaloid adja, mindössze három légióst hívott a keretbe Lazarov. A korábban említett Mitrevski mellett a jobbszélső Nikola Kosteski újoncként Csehországból került az utazó keretbe, míg Filip Taleski a Benfica balátlövője.

A selejtezős csoportjukban a portugálok mögött a második helyen végeztek, a luzitánoktól két vereséget szenvedtek, de a törököket és Luxemburgot is simán verték idegenben és odahaza is.

One-to-watch: Filip Kuzmanovski. Az Eurofarm Pelister balátlövője idén már a Bajnokok Ligájában bizonyíthatott, most azt is megmutathatja, tud-e a válogatott húzóembere lenni.

Svájc

Azok után, hogy az előző Európa-bajnokságról és világbajnokságról is lemaradt a svájci válogatott, idén ismét visszatérnek a kézilabda nagyszínpadára. Az előrelépés azonban megkérdőjelezhetetlen – hogy klasszikust idézzek -, ugyanis nyolc Bundesliga-játékost is találhatunk a keretben. Nem is akármilyen csapatokban játszanak, elég, ha azt mondom, két Bajnokok Ligája-győztes játékost is a keretében tudhat Michael Suter szövetségi kapitány, Lucas Meister és Nikola Portner is a Magdeburg játékosa. Nem mehetünk el szó nélkül Andy Schmid mellett sem, aki még negyvenévesen is tagja a keretnek. Ha nem a franciákkal és a németekkel lennének egy csoportban, komoly meglepetést is okozhattak volna…

A selejtezőben közelről tapasztalhattuk meg a svájciakat, hiszen a mieinkkel voltak egy csoportban, és mögöttünk végeztek a második helyen. Nehezen indult nekik a sorozat, ugyanis Georgiát és Litvániát is mindössze egy góllal győzték le, hogy aztán a magyarok elleni két vereséget követően simán nyerjék a visszavágókat a két gyengébb csapat ellen.

One-to-watch: Manuel Zehnder. Az Eisenach 24 éves balátlövője vezeti a Bundesliga góllövőlistáját, a félszezonban szerzett 148 gólja kiemelkedő. Meglátjuk, mennyire tudja ezt a lövőteljesítményét a válogatottba is átmenteni.

B csoport

A B csoportban a két évvel ezelőtti döntős Spanyolország, Ausztria, Horvátország és Románia szerepelhet. A helyszín ezen csapatok számára a Rhein-Neckar Löwen otthona, a SAP Arena Mannheimben, az első két helyezett pedig – az A csoport továbbjutóihoz hasonlóan Kölnben játszhatnak az elődöntőért.

Spanyolország

A spanyolok 2012 óta minden Európa-bajnokságot a négy között zártak, az előző öt kiírásban pedig érmet is szereztek, 2018-ban és 2020-ban a salátástálat is hazavihették. A selejtezőben nem kellett részt venniük, köszönhetően a Budapesten nyert ezüstnek. Az EHF EURO Cup-ban azonban nem sok babér termett nekik, egy meccset nyertek Németország ellen, a dánok és a svédek ellen azonban mindkét meccsüket elvesztették.

A keret fiatalnak semmiképp nem mondható, hiszen nagyon sokan 30 felett vannak, sőt, olyan kirobbanthatatlan 35+-osok is bekerültek az utazó keretbe, mint a két beálló, Iñaki Peciña és Adrià Figueras, a két, korábban Magyarországon is megfordult klasszis, Joan Cañellas és Jorge Maqueda, vagy Gonzalo Perez de Vargas. A jelenleg is nálunk játszó játékosok közül Augustin Casado és Imanol Garciandía került be az utazó keretbe, míg a Veszprém két kapusa, Rodrigo Corrales és Nacho Biosca sem utazik Németországba. A spanyol keret a mindössze 18 fős lesz, miután Petar Cikusa és Javier Rodriguez sem bevethető.

One-to-watch: Alex Dujshebaev. Nem kell bemutatni, korábban már nem egy fontos meccset döntött el a klasszisával (köztük egy Eb-döntőt is 2020-ban). Ez az őszi félév azonban nem úgy sikerült számára, ahogy szerette volna (tegyük hozzá, sérült is volt). Egy Eb-sikerrel feledtetné ezt a félszezont.

Ausztria

Az osztrákok azon – csupán – három csapat egyike, amely a selejtezősorozatot hatból hat győzelemmel zárták, Feröert, Romániát és Ukrajnát is oda-vissza győzték le. Azzal azonban nem lehet megvádolni a sógorokat, hogy simán hozták volna a meccseiket, csak egy meccsük volt, amelyen öt gólnál nagyobb volt a különbség. Érdekesség, hogy a románokkal nemcsak a selejtezőben, de Németországban is összehozta a sor(olás) az osztrákokat.

A keretük nevek alapján nem áll olyan nagyon erős lábakon, de a selejtezőben elért győzelmek is mutatják, hogy nem feltétlenül van erre szükség. A Tisza partjáról jól ismerhetjük Sebastian Frimmelt, valamint a Kiel klasszisától, Nikola Bilyktől várhatjuk, hogy hatalmas bombagóljaival hátán vigye az osztrák válogatottat.

One-to-watch: Lukas Hutecek. Bilyk mellett ő az egyetlen Bundesliga-játékosa a keretnek. A 23 éves irányító Lemgoban nagyon jó szezont fut, 19 meccsen 80 gólt szerzett és 52 gólpasszt osztott ki. Ő lehet a válogatott játékának fazonszabásza is.

Az osztrák válogatott kerete. Forrás: Handball Austria / X

Horvátország

A horvát válogatott eddig az összes Eb-n részt vett, amelyen részt vehetett, azonban ez az egyetlen olyan világverseny, amelyet még soha nem nyertek meg. (Erről az EHF nagyszerű portréfilmet készített.) A selejtezőben meglepetésre második helyen végeztek, a belgákat és a görögöket oda-vissza verték, a hollandokat azonban nem sikerült legyűrni, egy hazai döntetlen mellett Hollandiában vereség lett a selejtező vége.

A horvátokra jellemző, hogy semelyik világversenyre sem tudnak elutazni a lehető legjobb keretükkel. Ez idén is így lesz, hiszen Halil Jaganjac az egész őszi szezonban sérült volt, közvetlenül az Eb előtt pedig David Mandić és Josip Šarac esett ki a keretből. Irányító poszton továbbra is kiemelkedő a keretük, Domagoj Duvnjak, Igor Karačić és Luka Cindrić sok opciót nyújthat. Kapuban (amennyiben mindketten egészségesek lesznek) két fiatallal, Matej Mandić-csal és Dominik Kuzmanović-csal igazán kiemelkedőek lehetnek.

One-to-watch: Ivan Martinović. A Melsungen parádés őszének megkerülhetetlen alakja volt a horvát jobbátlövő, a formája pedig még ijesztőbb lehet az ellenfelek számára, ugyanis az utolsó Bundesliga-bajnokin 16 gólt szerzett a Stuttgart ellen.

Románia

A románok vártak a legtöbbet, 28 évet, arra, hogy visszatérjenek az európai elitbe. A selejtezősorozatban nagy szerencséjük volt a sorsolással, valamint a góloknak is a jó végén voltak. Mindössze két győzelemmel jutottak ki az Európa-bajnokságra, Ukrajnát és a Feröer-szigeteket is egyszer-egyszer győzték le, az osztrákoktól pedig oda-vissza vereséget szenvedtek.

A keret nagyrésze a hazai bajnokság csapataira épít. A legtöbb játékost (ötöt-ötöt) a Dinamo Bukarest és a CSM Constanta adja, de a Baia Mare és a Steaua Bukarest is több játékossal képviselteti magát a keretben. Mindössze két olyan játékos van, aki nem odahaza játszik, Andrei Buzle a spanyol Granollers, míg Demis Grigoras a portugál Benfica játékosa.

One-to-watch: Demis Grigoras. A 30 éves jobbátlövőt Magyarországról is ismerhetjük, hiszen három évet lehúzott a Tatabányában is, ezt kövezően pedig a Chambéryben a francia első osztályban is kipróbálhatta magát, a Benficával pedig az Európa Ligát is elhódította.

Kiemelt kép forrása: heretoplay.com.

Megosztás