Január 10. és 28. között Németországra figyel a kézilabdavilág, itt rendezik ugyanis a 16. férfi Európa-bajnokságot. 24 csapat vehet részt a kontinensviadalon, köztük a magyar válogatottal is. Gyertek velünk, nézzük végig, kik azok, akik ebben a 18 napban megmutathatják magukat a világnak. Az első részben az A és B csoportról volt szó, míg a második részben a C és D csoport csapatait mutatjuk be.

C csoport

A C csoportot akár ki is nevezhetnénk halálcsoportnak, a mieink mellett az izlandiak, a szerbek és a montenegróiak szerepelnek itt. A helyszín a müncheni Olympiahalle, ahonnan az első két helyezett majd Kölnbe teszi át a székhelyét, hogy az A és B csoport továbbjutói ellen mérjék össze tudásukat és harcolják ki a Final Weekenden való részvételt.

Izland

Izland kétszer is játszhatott bronzmérkőzést Európa-bajnokságokon, két éve Budapesten pedig a hatodik helyen végzett. A tavalyi vb-n is egy csoportban voltak velünk, összességében a 12. helyen végeztek, amivel nem szereztek jogot az olimpia selejtezőtornán való részvételre, ezért számukra minden meccs az olimpiáról fog szólni Németországban. A selejtezőben Csehország, Észtország és Izrael jött szembe. Brnoban a csehek ellen becsúszott egy gyenge mérkőzés és egy vereség, de a csoportelsőség nem volt veszélyben. A vb után menesztették Guðmundur Guðmundssont, a helyére pedig az olimpiai ezüstérmes Snorri Guðjónssont nevezték ki.

Az új kapitány számára kellemes terhet jelentett a keret kiakakítása, hiszen tele vannak klasszis játékosokkal. Elég, ha a BL-győztes Magdeburg három játékosára gondolunk, bár Ómar Ingi Magnússon és Gísli Kristjánsson is komoly sérülések után jöttek vissza az elmúlt időszakban, Janus Daði Smárason pedig a következő szezonban már Szegeden játszik majd. A kapuban a két véglet, a fiatal Viktor Hallgrímsson és a rutinos, Izlandon legenda státuszban mindennapjait tengető Björgvin Páll Gústavsson kergetheti őrületbe az ellenfél lövőit. A Telekom Veszprém jelenlegi játékosa, Bjarki Már Elísson és korábbi klasszisa, Aron Pálmarsson is tagja Guðjónsson utazó keretének.

One-to-watch: Haukur Thrastarson. A Kielce 22 éves irányítója az elmúlt szezonban éppen a Szeged ellen szenvedett keresztszalag-szakadást, amiből ősszel térhetett vissza. Annyi előnye van Kristjanssonhoz képest, hogy nagyjából két hónappal több ideje van meccsben, ha pályára kerül, komoly problémákat okozhat az ellenfeleknek.

Magyarország

A tavalyi világbajnokságon elért nyolcadik helyezés azt jelenti, hogy a férfi válogatottunk márciusban olimpiai selejtezőt játszhat. Ennek a következménye, hogy a németországi kontinensviadalra tekinthetünk egyfajta kísérletezésként is. Az eredményességet jó lenne nem teljesen elvetni, de tekintve, hogy mindhárom csoportellenfelünk az ötkarikás selejtezőre hajt, iszonyat nehéz dolgunk lesz.

A mieink keretéről sokmindent elmondhatunk, de talán azt nem, hogy nem a lehetőségekhez mérten a 20 legjobb játékos utazik Németországba. Kivételt talán a kapusposzt jelent, ahol Mikler Roland a nagy terhelés miatt közös megegyezéssel nem tagja a keretnek. A csehek elleni felkészülési meccs alapján megállapíthatjuk, hogy nem a szélsők fogják megváltani a világot, viszont nagy szükség lesz arra, hogy Chema Rodriguez megtalálja azt a megoldást, amivel a balátlövő posztot támadásban meg tudjuk oldani. A védekezésünkre nem igazán lehet panasz, inkább az lesz a kérdés, hogy elöl milyen megoldásokat talál a spanyol szakember.

One-to-watch: Fazekas Gergő. A Wisla Plock irányítója a második évében már szintet tudott lépni lengyel csapatában. Voltak olyan meccsei, amelyen a hátán cipelte a csapatát, lásd a Telekom Veszprém elleni hatalmas győzelem a BL utolsó fordulójában.

Szerbia

A szerbek a 2012-es, hazai pályán nyert ezüstérem óta nem végeztek világversenyen az első tízben (már ahova kijutottak). Így volt ez a lengyel-norvég közös rendezésű vb-n is 2023-ban, így az olimpiai selejtező sincs meg nekik. Ők azonban nagyon szeretnének ott lenni Párizsban, így a helyzet ugyanaz, mint Izland esetében, minden meccs élet-halál kérdése. A selejtező során a szlovákokat és a finneket kétszer, a norvégokat pedig egyszer győzték le.

Kapuban a Dejan Milosavljev-Vladimir Cupara páros igen impozáns, beálló pozícióban pedig a Telekom Veszprém játékosa, Dragan Pechmalbek és a Füchse Berlinben játszó Mijajlo Marsenić az aki kiemelhető. Ennek ellenére, ha nevek tekintetében annyira nem is, a balkáni mentalitással és kiváló csapategységgel bármelyik csapatot legyőzhetik egy-egy meccsen.

One-to-watch: Miloš Kos. A Zagreb 21 éves balátlövője a BL egyik meglepetéscsapatában nyújt hétről hétre kiemelkedő teljesítményt. A távoli zónákból eredményes legtöbbször, erre a mieinknek is érdemes odafigyelni, a Szeged elleni hazai mérkőzésen is megszórta magát.

Montenegró

A montenegróiak az előző Európa-bajnokságon hatalmas meglepetést okoztak azzal, hogy a debreceni csoportból kiejtették Szlovéniát és a dánok mögött bejutottak a középdöntőbe. Ebben a kiegyenlített csoportban erre sokkal kevesebb esélyük van, de tudjuk, hogy a balkáni csapatoktól bármi kitelik. A selejtezőben Koszovót oda-vissza legyőzték, Szlovéniától oda-vissza kikaptak, Bosznia-Hercegovina ellen pedig egy gőzelem és egy vereség lett a mérleg, ami a bosnyákok Szlovénia elleni egy győzelme miatt csak a harmadik helyre volt elég.

A keretben felülreprezentáltak a Vujović-ok, közülük Miloš és Branko is a Bundesligában játszik hétről hétre. Vlado Šola szövetségi kapitány paklijában azonban a kapus, Nebojša Simić az ász. a két évvel ezelőtti Eb-n és az idei őszi szezonban a Melsungen csapatában megmutatta, ha elkapja a fonalat, meccseken keresztül is tudja tartani a formáját.

One-to-watch: Branko Vujović. Papíron a Kielce játékosa, jelenleg kölcsönben Hannoverben játszik. Az idei szezonban 40 gólnál és közel ennyi gólpasszal rendelkezik.

D csoport

A D csoportban Norvégia, Szlovénia, Lengyelország és a Feröer-szigetek kerültek. A csoport küzdelmeit Berlinben, a Mercedes Benz Arenában rendezik meg, a továbbjutó két csapat pedig Hamburgba utazik, hogy az E és F csoport továbbjutóival küzdjön meg az elődöntőbe jutásért.

Norvégia

A norvégok 2006 óta minden Eb-n részt vettek, 2020-ban pedig bronzérmet nyertek és a két évvel ezelőtti magyar-szlovák Eb-n is eljutottak a Final Weekendig, igaz, pénteken, az ötödik hely megszerzésével be is fejeződött. A selejtezők során Szerbiával, Finnországgal és Szlovákiával kerültek egy csoportba, ahol utóbbi két válogatottat simán verték oda-vissza, a szerbek ellen azonban megosztoztak a két mérkőzésen. Egy szoros, újvidéki vereséget követően tízgólos sikert arattak hazai pályán.

A keret nagyrészét az egyébként erre a célre kialakított Kolstad alkotja, hét játékost válogatott be Jonas Wille a norvég kirakatcsapatból. Köztük Torbjørn Bergerud, aki az őszi szezont ihletett formában védte végig a Bajnokok Ligájában, valamint Sander Sagosen, akinek kicsit nehezebben megy az átállás Kolstadban, de a gólpasszokat tekintve magasan vezeti a BL mezőnyét. A norvég keretekre ránézve minden világversenyen az az érzésem, hogy bárkit legyőzhetnek, azonban valahol mindig elcsúsznak. Ugyanez az érzésem most is, ha jól kijön a lépés, ezzel a kerettel sokra vihetik.

One-to-watch: Simen Ulstad Lyse. A válogatott 23 éves újonca a BL-ben már megmutatta, hogy Johanessen mellett is tud minőségi játékot a pályára tenni. Kérdés, hogy Jonas Wille is megadja-e neki a lehetőséget, ahogy elődje, Christian Berge teszi ezt a klubcsapatában.

Szlovénia

A szlovének 20 évvel ezelőtt, hazai pályán döntőt játszhattak az Európa-bajnokságon, azóta egyszer jutottak a legjobb négy közé, egyszer pedig világbajnokságon jutottak el bronzéremig, 2017-ben. A selejtezőben a balkáni csoportban szerepeltek délnyugati szomszédaink Montenegróval, Bosznia-Hercegovinával és Koszovóval. Öt győzelem mellett egy vereség csúszott be, meglepetésre Boszniában bizonyult jobbnak a hazai csapat egy góllal.

A keret rutinosnak mondható, nyolcan már a 2017-es vb-bronzérmes csapatban is szerepet kaptak. Ezúttal négy Magyarországon játszó játékos kapott meghívást Uroš Zorman szövetségi kapitánytól. Dean Bombač, Borut Mačkovšek és Gašper Marguč mellett, Tadej Kljun, a Balatonfüred fiatal jobbátlövője is utazhat az Európa-bajnokságra. Sérülés miatt hiányzik a keretből a Barca két sztárja, Blaž Janc és Domen Makuc, valamint az Eb-felkészülés során kiesett Stefan Žabić, valamint a Montenegró elleni felkészülési meccsen térdsérülést szenvedett
Rok Ovniček is.

One-to-watch: Aleks Vlah. Az Aalborg balátlövője a vártnál sokkal simábban illeszkedett be új csapatába, ahol egyáltalán nem volt könnyű dolga a teljesen új környezet miatt. Jót tett a játékának, hogy új játékrendszert is megtanult, amivel húzóembere lehet ennek a szlovén válogatottnak.

Lengyelország

A lengyelek számára a korábbi aranygeneráció kiöregedését követően nem úgy sikerült a fiatalok beépítése, ahogy elképzelték. A 2000-2010-es évek fordulóján szerzett vb-ezüst és bronzok után hatalmas a visszaesés, a 2018-as Eb-re és az azt követő vb-re sem tudták magukat kvalifikálni. A selejtezőben a franciákkal, az olaszokkal és a lettekkel sorsolták őket össze. Utóbbiakat simán verték, míg a franciák ellen tudtak egy szoros mérkőzést játszani a Aix-en-Provance-ban.

Marcin Lijewski keretében mindössze két-két Kielce- és Wisla Plock-játékost találunk, ami meglepőnek hathat, azonban ez a négy játékos egyértelműen meghatározó játékosai lehetnek a csapatnak. Mellettük a keret legnagyobb sztárja, a PSG beállója, Kamil Syprzak, aki a Bajnokok Ligája-szezon és a világ egyik legjobb beállója. A hiányzókról is érdemes egy-két szót szólni: a Kielce védőspecialistája, Tomasz Gebala nem került a keretbe, míg a szintén a BL-döntős csapatban játszó Arkadiusz Moryto sérülés miatt nem vehet részt az Európa-bajnokságon.

One-to-watch: Szymon Sicko. A Kielce bombázójára nagy szerep hárult az őszi szezonban klubcsapatában a sérülések miatt, ha pedig ezt a formáját átmenti a válogatottba is, az taktikailag is megnyithatja az utat, akár a Syprzakkal való összjátékhoz is.

Feröer-szigetek

A feröeri válogatott hatalmas meglepetésre, története során először jutott ki felnőtt világversenyre, tette mindezt úgy, hogy a húzóemberek szemtelenül fiatalok. A selejtezőben az osztrák, román, ukrán hármas mellé kaptak besorolást, ahonnan négy szerzett ponttal is ki lehetett jutni az Európa-bajnokságra.

A keret legnagyobb nevei mind az európai elit legnagyobb tehetségei közé tartoznak. A balszélső Hákun West av Teigum mellett az irányító Elias Ellefsen á Skipagøtu is már a Bundesligában pallérozódhat. Nem is akármilyen csapatokban teszik ezt, ugyanis előbbi a Füschse Berlinben, utóbbi pedig a THW Kielben játszik. Nem is beszélve a 18 éves balátlövő Oli Mittúnról, aki jelenleg a svéd Sävehof játékosa, de a sajtóhírek szerint jövőre követheti jelenlegi edzőjét Szegedre.

One-to-watch: Elias Ellefsen á Skipagøtu. Kielben Filip Jichá a 21 éves irányító kezébe adta a karmesteri pálcát már a szezon első meccseitől kezdve. Kezdetben még nagyon sok hibát vétett, de decemberre mind a Bajnokok Ligájában, mind a Bundesligában kiemelkedő meccseket hozott. Kérdés, hogy nem lesz-e nagyon egyedül ebben a válogatottban?

Kiemelt kép forrása: heretoplay.com.

1223 megtekintés.

Megosztás