Január 10. és 28. között Németországra figyel a kézilabdavilág, itt rendezik ugyanis a 16. férfi Európa-bajnokságot. 24 csapat vehet részt a kontinensviadalon, köztük a magyar válogatottal is. Gyertek velünk, nézzük végig, kik azok, akik ebben a 18 napban megmutathatják magukat a világnak. Az első részben az Eb A és B csoportjáról volt szó, míg a második részben a magyar csoport mellett a D jelű négyest mutattuk be. Ezúttal az E és F csoport csapatait mutatjuk be.

E csoport

Az E csoportba a címvédő Svédország mellé a két éve meglepetés csapat szerepét játszó hollandok, Bosznia-Hercegovina és az újonc Georgia került. Ez a négy csapat a csoportmérkőzéseit a mannheimi SAP Arenában játssza le, majd a csoport első két helyezettje Hamburgba utazhat, hogy az elődöntőbe jutásért megmérkőzzön a D és az F csoport első két helyezettjével.

Svédország

A svéd válogatott Budapesten 20 év után ülhetett vissza Európa trónjára Niclas Ekberg időntúli hetesével, miután az első öt Eb-ből négyet megnyertek. Az Eb-győzelem következtében selejtezniük sem kellett, helyette az EURO Cup-ban játszhattak, ahol egymás elleni eredménnyel szorultak a dánok mögé.

Glenn Solberg keretében minden posztra jut egy-egy világklasszis. A kapuban Palicka mellett a jövőre Szegedre költöző Tobias Thulin kaphat szerepet, a szélsőik egytől egyik biztoskezű játékosok, akikre bármikor, bármilyen szituációban számíthat a kapitány. A belső posztokon a két irányító, Jim Gottfridsson és Felix Claar mellett a jobb oldalt a Veszprém lövője, Lukas Sandell, míg a bal oldalon a Barca, egyébként ősszel védekezésben is kiemelkedő teljesítményt nyújtó játékosa, Jonatan Carlsbogard kerülhet a kezdőcsapatba. Talán az egyetlen olyan poszt, ahol támadásban kevésbé kiemelkedő a felhozatal, a beálló poszt, ahol Max Darj és Oscar Bergendahl mellett visszatért Andreas Nilsson is.

One-to-watch: Eric Johansson. A 23 éves balátlövőnek nincs könnyű dolga a THW Kielben, de fiatal kora ellenére nagyszerűen használja ki a lehetőségeket, amelyeket Filip Jichától kap a német sztárcsapatban.

Hollandia

A hollandok az előző két Európa-bajnokságon egyaránt részt vettek. Hogy is felejthetnénk el, hogy a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon az MVM Dome első hivatalos mérkőzésén megvertek minket, hogy aztán a „helyünkön” bejussanak a középdöntőbe. A selejtezőben is tudtak meglepetést okozni, mind pozitív, mind negatív értelemben, hiszen kikaptak a görögöktől, de a horvátokat egyszer megverték, idegenben pedig döntetlent értek el.

A korábbi svéd világklasszis, Staffan Olsson szövetségi kapitány öt Bundesliga-játékost is a csapatában tudhat, hárman a Lemgoban játszanak, Bart Ravensbergen kapus a Frisch Auf Göppingenben véd, míg Dani Baijens Ilic Zoran csapattársa Hamburgban. A legnagyobb sztár azonban kétségtelenül Luc Steins, a PSG irányítója, aki az elmúlt években egyértelműen a párizsi csapat húzóembere volt. Ha valamelyik válogatottnál érdemes kimaradóról beszélni, az a holland, ugyanis Olssonnak nélkülöznie kell Kay Smitset, aki szívproblémák miatt nem játszhat az Európa-bajnokságon.

One-to-watch: Niels Versteijnen. A Lemgo 23 éves jobbátlövőjére hárulhat az a feladat, hogy Kay Smits góljait pótolja az Eb alatt, azonban az őszi szezonját látva készen áll a feladatra: 80 gól és 51 gólpassz nem rossz teljesítmény.

Bosznia-Hercegovina

A bosnyák válogatott csupán az előző két, 24 csapatos Európa-bajnokságon vett részt története során és mindkét tornán a 23. helyen zárt. Négy éve a letteket, két esztendővel ezelőtt az ukránokat előzték meg. A selejtezők előtt kinevezett Irfan Smajlagić számára nehezen indult a selejtezősorozat, de végül négy győzelemmel zártak, az utolsó négy meccsükön veretlenül zárva.

Smajlagić Eb-keretére a rutinos szót nagyon nehezen használhatnánk. Mindössze 4 olyan játékos van, aki 20-nál több válogatottsággal rendelkezik. Igaz, közülük az egyik a negyvenéves Mirsad Terzić, aki a védekezés alapja lehet az Eb-n. Átlövőben Marko Panić, lehet az, aki a gólokat hozza, ahogy azt a francia Montpellierben teszi, a kapuból pedig a Flensburg klasszisa, Benjamin Burić adhat tartást a válogatottnak.

One-to-watch: Mirko Herceg. A Csurgó balátlövője a rutintalanok közül talán a legnagyobb rutinnal rendelkezik a posztján, kérdés, hogy ehhez mennyi játéklehetőség társul majd az Eb során.

Georgia

Georgia története során először jutott ki nagy világversenyre. Az építkezés azonban tudatos, a kaukázusi országban, 2019-ben és 2021-ben is megnyerték az IHF Emerging Nations Championship-et, így nem teljesen meglepő, hogy végre összejött nekik a hőn áhított kijutás. Jegyezzük meg, hogy mekkora szerepünk van ebben nekünk, ugyanis a mieink elleni döntetlen kellett nekik (a két litvánok elleni győzelem mellett), hogy a negyedik legjobb csoportharmadikként kijussanak Németországba.

A keret kifejezetten fiatal, nincs 30 évnél idősebb játékosuk, azonban hárman is vannak, akik még a 20-at sem töltötték be. A legnagyobb név a még szintén csak 22 éves Giorgi Tskhovrebadze, aki korábban a Montpellier játékosa is volt, most pedig a Bundesligás Gummersbachban játszik, nem is akárhogy. Szintén a francia első osztályban pallérozódik a grúzok legnagyobb hiányzója a Chambery 21 éves irányító-balátlövője, Nikoloz Kalandadze is, ő azonban nem lehet ott az Eb-n.

One-to-watch: Giorgi Tskhovrebadze. A Gummersbachban az őszi szezonban közel 100 gólban volt aktív szerepe (61 gól, 35 gólpassz), az azonban nem mindegy, hogy milyen játékosok veszik körül a csapatban. Mindenesetre érdemes lehet rá odafigyelni.

F csoport

A háromszoros világbajnoki címvédő dánok ezúttal a portugálokkal, a csehekkel és a görögökkel kerültek egy négyesbe. A helyszín München, és az Olympiahalle, ahonnan az első két helyezettnek északra, Hamburgba kell utaznia, hogy kiharcolja a Final Weekendbe jutást.

Dánia

Bár a dánok számára a világbajnokság lebonyolítása fekszik leginkább (az előző három vb-t ők nyerték), Eb-ken is jártak már sikerrel, 2008-ban és 2012-ben is elhódították a salátástálat. Legutóbb Budapesten a bronzmeccsen hosszabbítás után győzték le a franciákat, így nem kellett selejtezőt játszaniuk a németországi kontinensviadalra. Az EURO Cup-ban öt győzelem mellett a svédektől kaptak ki, de a minitornát így is megnyerték.

Nikolaj Jacobsen számára sosem volt könnyű dolog a keret kialakítása. Ez most sem volt másképp. Minden poszton extra játékosok, mindannyian sok rutinnal rendelkeznek a nagy tornák tekintetében. Niklas Landin, Mikkel Hansen és Henrik Møllgaard mellett Hans Lindberg 42 évesen nemcsak az Eb-n, de akár még az olimpián is ott lehet. Az elmúlt világversenyeken a dánok rendre elő tudtak húzni egy-egy új nyulat a kalapból. A 2021-es vb-n és a tokiói olimpián Mathias Gidsel, a tavalyi világbajnokságon pedig Simon Pytlick volt az a játékos, aki szinte a semmiből vette a hátára a csapatot.

One-to-watch: Emil Madsen. A GOG klasszisa lehet az a következő fiatal, aki beleillik a dán mintába, bár róla közel sem mondhatjuk, hogy a semmiből jönne. Vezeti a BL góllövőlistáját, amelyet tavaly már megnyert.

Portugália

A portugálok hosszú kihagyás után a 2020-as Eb-n tértek vissza az európai elitbe, rögtön ki is ejtették az első csoportkörben a franciákat. A legutóbbi Európa-bajnokságon és vb-n is találkoztunk velük, utóbbin a 13. helyen végeztek, amivel még nincs meg számukra az olimpiai selejtező. Az Eb-kvalifikáció során Portugália egyike volt a három 100%-os csapatnak, Észak-Macedóniát, Törökországot és Luxemburgot is oda-vissza győzték le.

Paulo Perreira keretében a rutinos és a fiatal játékosok nagyon érdekes egyvelegét találjuk meg. Rui Silva, Antonio Areia vagy Gilberto Duarte már régóta tagja a válogatottnak, míg többek között Miguel Martins, Alexandre Cavalcanti és Luis Frade az átmenetet képviseli az idősebbek és a nagyon fiatalok között. Utánpótlás szinten kiemelkedő eredményeket érnek el az utóbbi időben a portugálok, amelynek itt meg is látszik az eredménye, hiszen a Costa testvérekkel, Martimmal és a mindössze 18 éves szupertehetség, Franciscoval együtt 7 olyan játékosuk is van, aki 2000 után született. A legrutinosabb játékosa nélkül indulnak azonban az Eb-re a portugálok, miután sérülés miatt az utolsó pillanatban Daymaro Salina helyett Fábio Silva került a keretbe.

One-to-watch: Francisco Costa. A Sporting 18 éves jobbátlövője a nyári U20-as Eb-n gólkirály lett, az elmúlt két és fél szezonban pedig több, mint 200 gólt szerzett az Európa Ligában a lisszaboni klub színeiben. TEHETSÉG, így, csupa nagybetűvel.

Csehország

A cseh válogatott irányítását 2022-ben vette át Xavi Sabaté. A tavalyi vb-re még nem tudtak kvalifikálni, azonban az Eb-selejtező minden várakozást felülmúlt. Izlanddal, Izraellel és Észtországgal voltak egy csoportban, ahol csak egymás elleni eredménnyel maradtak le a csoportelsőségtől az izlandiak mögött.

Láthattuk őket a magyarok ellen felkészülési mérkőzésen, ahol 26-25-re győztek. Találunk a keretben Sabatén kívül is régi magyarországi ismerőst, Stanislav Kaspareket, aki Balatonfüreden és Szegeden is megfordult, jelenleg pedig Rosta Miklós csapattársa a Dinamo Bukarestben. A stabilitást hátulról a THW Kiel kapusa, Tomás Mrkva adhatja meg majd, aki megmutatta a Kielben, hogy a nehéz helyzetekben is lehet rá számítani.

One-to-watch: Matěj Klíma. A saját bőrünkön is megtapasztalhattuk, hogy milyen lövőerővel és pontossággal rendelkezik a Leipzig 24 éves balátlövője, hiszen az utolsó pillanatban az ő góljával győztek le minket. De nem csak ez az egy gólja az, ami miatt oda kell rá figyelni, a Bundesligában idén már 83-nál tart.

Görögország

A görögök éltek már meg szebb napokat is, a hazai rendezésű olimpián és az azt követő tunéziai világbajnokságon is a hatodik helyen végeztek. Sem előtte, sem utána nem jutottak ki világversenyre. Ezúttal a selejtezőben, bár a csoportjuk harmadik helyén végeztek, három győzelemmel csoportharmadikként is kijutottak. Nagy meglepetésre verték hazai pályán a hollandokat, a belgák elleni oda-vissza győzelem mellett.

A keretben mindössze két légiós található, a kapus Petros Boukovinas a Bundesliga 2-es Großwallstadtban, míg a balátlövő Theodoros Boskos Jánosi Tamás csapattársa a Puente Genil csapatában, Spanyolországban.

One-to-watch: Achilleas Toskas. A mindössze 19 éves jobbátlövő a görög válogatott legeredményesebb játékosa volt a selejtezők során, a hollandok elleni győzelem alkalmával például ötször volt eredményes.

Kiemelt kép forrása: heretoplay.com.

879 megtekintés.

Megosztás