A magyar férfi U19-es kézilabda válogatott augusztus 2-án kezdte meg az idei VB szereplését. Az első ellenfél Marokkó volt, 10 perc után már 8-4-re vezetett a magyar csapat. Sajnos ekkora már piros lapot kapott a balszélső Molnár Robin, de ez nem törte meg a lendületet. Az irányító, Csörgő Kristóf ötödik góljával már hét góllal vezetett a magyar válogatott. A balszélső Szepesi Zsombor 32. percben szerzett góljával 10 gólra nőtt a magyar előny. A mérkőzés hátralevő részében a kulcsjátékosok pihentek, több variációt is kipróbált Kis Ákos, a válogatott szövetségi kapitánya. A találkozó végeredménye 37-28 lett. 

A meccs emberének Szepesi Zsombort választották, aki 7 lövésből 7 gólt szerzett.

A következő meccs még simábban alakult Új-Zéland ellen. 15 perc játék után 13-1-re vezetett a magyar válogatott, a félidőben 26-2 állt az eredményjelzőn. A második félidőben is folytatódott a magyar gólgyártás, a végeredmény 49-6 lett. A mérkőzés során 13 magyar játékos szerzett gólt, ráadásul hét játékos lőtt legalább négy gólt. A jobbszélső, Terjék Roland 8 alkalommal volt eredményes, ezzel a teljesítménnyel ő szerezte a magyar csapat legtöbb gólját, így ő kapta meg a meccs legjobbjának járó díjat. A kapuban Radvánszki Attila 13 védést mutatott be, amely 68%-os védési hatékonyságot eredményezett.

Az első komolyabb ellenfél a csoportkörben Szlovénia volt. Már a mérkőzés előtt eldőlt, hogy mindkét csapat bejut a középdöntőbe, illetve a győztes csapat két pontot visz magával.

A mérkőzést a szlovénok kezdték jobban, már 5-2-re is vezettek, ráadásul már két magyar játékos is kapott kétperces kiállítást. Bár a támadójáték feljavult, az első negyedórában nem igazán volt feszes a védelem, a 15 perc alatt kapott 10 gól is ezt támasztja alá (7-10).

Ezután bő 9 perc alatt az ellenfél nem talált be a magyar kapuba, a védekezésünk feljavult, Lovistyek László több bravúrt is bemutatott ebben az időszakban. Csörgő Kristóf emberelőnyben szerzett góljával egyenlített a magyar válogatott. A beálló, Fekete Gellért találatával már 13-10-re vezettünk. A félidő végét a szlovénok bírták jobban, így 14-14-es állásnál vonultak az öltözőbe az együttesek. A második félidő első bő 10 percében Csörgő háromszor is betalált, így 21-17-nél már négy góllal vezetett a magyar csapat.

Csörgő Kristófot szabálytalanul se tudták megállítani a szlovén játékosok.

22-18-as állásnál piros lapot kapott Molnár Robin, az emberelőnyt a szlovénok 2-0-ra nyerték meg. Sajnos fél perccel a kiegészülés után Nagy Ádámot állították ki. Ezalatt a két perc alatt 1-1 gól született mindkét oldalon, így kilenc perccel a vége előtt két góllal vezettünk. A következő öt percben három magyar játékos is eredményes volt, majd Terjék Roland góljával újra négygólos volt a magyar csapat előnye bő két perccel a meccs vége előtt. Ezzel eldőlt, hogy a magyar válogatott megnyeri a mérkőzést, a végeredmény 29-25 lett, vagyis a fontos két pontot a magyarok viszik tovább a középdöntőbe. A találkozó során a Ferencváros irányítója, Csörgő Kristóf, 8 gólt szerzett, ő lett a meccs embere. Terjék Roland 6, a balátlövő Kovács Tamás 5 gólt lőtt. A kapus, Lovistyek László kilenc védéssel zárta a mérkőzést.

A középdöntőbe során a portugálok és a horvátok lesznek az ellenfeleink, előbbi ellen hétfőn 17:30-kor, míg a házigazda ellen kedden 19:30-kor játszik a magyar válogatott. A horvát-portugál meccset a házigazda csapat nyerte, így ők visznek tovább két pontot az A csoportból.

A mérkőzéseket a Sport TV közvetíti, a helyszín továbbra is Varasd.

Fotók: Croatia 2023/ Kolektiff

Írta: Damsits Bence, Damsits Dávid 

 

Megosztás