A német alakulat kiváló második félidőt produkált a francia Metz csapata ellen, amivel megérdemelten jutott be a vasárnapi Fináléba, ahol a Győr lesz az ellenfele.

Két év után tért vissza a legjobb négy közé a Metz alakulata, 2022-ben bronzérmet ünnepelhettek, ettől most Emmanuel Mayonnade lányai biztosan jobb eredményt szerettek volna elérni, amihez a meglepetés csapat Bietigheimen keresztülvezetett az út. A múltba tekintve négy alkalommal találkozott a két gárda egymással és mind a négyszer a franciák örülhettek, idén megnyerték a csoportjukat és a második legtöbb gólt dobták a csoportkör alatt. Faluvégi Dorottyáék azonban nyolc vereséget szenvedtek az idei kiírásban, de Gabriela Moreschi az egész mezőny legjobb védési hatékonyságával várhatta a négyes döntőt.

Álmosan indult az első játékrész, hiszen öt perc játékot követően csupán 2-1-es eredmény szerepelt az eredményjelzőn, s a következő percekben sem potyogtak a gólok, hiszen a sorozat két leghatékonyabb kapusa egymásra licitált a védéseket tekintve. Negyedóra játék után 6-5-re vezetett a Metz alakulata, de több technikai hibát vétettek és a kipattanó labdákat sem sikerült megszerezniük a saját kapujuk előtt. Katharina Burgaard buta kiállítását követően 7-5-ről 7-7-re módosult az állás, majd később a vezetést is sikerült átvennie Jakob Vestergaard együttesének, azonban a félidőre 15-14-es előnnyel a franciák vonulhattak. Moreschi nyolc, míg Hatadou Sako négy védéssel zárta az első harminc percet.

Magasabb hőfokon kezdte a második játékrészt a francia együttes, a kétgólos hátrányát a 40. percre ledolgozta a német gárda, majd pillanatok alatt már ők vezettek kettővel 20-22-nél. Az utolsó negyedórába lépve már négy volt a különbség 21-25-ös állásnál. Ki kell emelni, hogy a Bietigeim védelme elképesztő stabil volt, Sarah Bouktithoz alig jutottak el labdák, a bejátszásokat pedig könnyedén halászták el a német védők, amiből könnyű gólokat sikerült szerezniük. Valamint Moreschi ismét lehúzta a rolót a kapuja előtt, amire nem volt válasza a metzi lányoknak.
Hiába a kiváló csoportkör, illetve a magabiztos negyeddöntő, az egész szezonban remeklő Sako, Valentini, Bouktit hármas ma nem tudott érvényesülni. Az utolsó percekre pedig, oly annyira leolvadtak a sárgamezesek, hogy 29-36-os vereségbe futottak bele, innen kevesebb, mint 24 órájuk van, hogy összeszedjék magukat.

Xenia Smits kilenc góllal zárta a találkozót, míg a már sokat említett Moreschi 16 védést mutatott be, míg a másik oldalt ez a szám mindössze hét.

Edzői értékelések:

Jakob Vestergaard: Jó volt a meccstervünk, de az első félidő nem alakult tökéletesen. Nagy nyomás volt a Metzen, mindenki őket tartotta esélyesnek, nem könnyű így játszani. Nagyon büszke vagyok, harcoltunk végig, mi vagyunk az első német csapat a női BL döntőjében!

Emmanuel Mayonnade: Természetesen gratulálok a Bietigheimnek, de nagyon nehéz most mit mondani. Borzasztóan szomorú vagyok, legszívesebben elbújnék a világ elől. Nem gondoltuk, hogy könnyű lesz, tiszteltük az ellenfelet, de valahogy kicsúszott a kezünkből a mai meccs. Xenia sikerének örülök, remek játékos és egy fantasztikus ember.

fotó: Csudai Sándor/Origo

Megosztás