A magyar válogatott az első két csoportmérkőzését megnyerte, így már a mérkőzés előtti biztossá vált a továbbjutása. A tét a középdöntőbe továbbvitt pontok száma volt. Az ellenfél, Izland is biztosan utazik Kölnbe, a középdöntő helyszínére, mivel Montenegró legyőzte Szerbiát a mai nap folyamán.

Izland válogatottjával sorozatban harmadik világversenyen találkoznak a mieink, 2021-ben egy góllal nyert Izland, tavaly pedig egy emlékezetes meccsen fordított és aratott 30-28-as győzelmet a magyar válogatott. Az előző meccshez képest egy változás történt a mieink meccskeretében, Krakovszki Zsolt helyett Imre Bence lett benevezve.

A kapuban Palasics Kristóf kezdett. Az első gólt Lékai Máté szerezte, majd egy eladott labda után Elisson egyenlített a lerohanás végén. Bánhidi Bence kiállítása miatt emberhátrányba került a válogatott, ezt a szakaszt 3-1-re nyerte Izland. Imre Bence első felnőtt világversenyén első gólját lőtte, ezzel 6 perc után 4-4- állt az eredményjelzőn. A 10. percben Ancsin Gábor már a harmadik alkalommal talált be (5-5). Sipos Adrián sérülése után Palasics Kristóf harmadik védését mutatta be. Bánhidi Bence piros lapot kapott miután Kristjasson arcát és lövőkezét is eltalálta. Szita Zoltán labdaszerzése és 3. gólja után vezetett először három góllal a magyar csapat (7-10), ekkor az izlandi csapat vezetőedzője időt kért és kapust cserélt. Elisson ziccerét védte Palasics Kristóf, ezzel már 7 védésnél tartott bő 20 perc alatt, de sajnos támadásban 3 eladott labda jött a mieinktől, így ezt nem sikerült igazán kihasználni. Bóka Bendegúz törte meg a hét percig tartó magyar gólcsendet, majd Hanusz második szépen kialakított helyzete és gólja után már 4 gól volt az előny (10-14).  Ilic kiállítása miatt emberhátrányba kerültek a mieink, amelyet 3–0-ra nyert meg Izland. Ancsin bravúros góljával alakult ki a 15-13-as félidei eredmény.

Mindenképp érdemes kiemelni Imre Bencét, aki négy gólt lőtt az első félidőben, illetve védekezésben is több alkalommal labdát szerzett, megakadályozta az ellenfél gyors lerohanásait. Ancsin Gábor nagyon jól kezdte a félidőt, gólokat szerzett, gólpasszokat adott többek között Imre Bencének. A kapuban sok bravúrt mutatott be, a félidőben összesen nyolc védésnél tartott Palasics Kristóf, amely 40%-os hatékonyságot jelentett. Támadásban 5 eladott labdát, illetve 4 technikai hibát követtek el a magyar játékosok. Ha ezt sikerül csökkenti és a lövések továbbra is ilyen pontosak lesznek (20 lövésből 15 gól), akkor mindenképp lesz esély megnyerni a mérkőzést.

A második félidő elején lépett először pályára Máthé Dominik és Fazekas Gergő. Utóbbi remekül kezdett, öt perc alatt három alkalommal talált be az ellenél kapujába.

Szita Zoltán átlövés góljával már 21-16-ra vezetett a magyar válogatott, de sajnos rossz csere miatt kiállították Fazekas Gergőt. Máthé Dominik második gólja után az ellenfél a kapu felé dobta a gyors középkezdést (18-23). A 41. percben Rosta Miklós lőtte az első magyar beálló gólt. Emberelőnyben, lerohanás után megszerezte első gólját az Eb-n Ligetvári Patrik, majd Palasics mutatott be egy bravúros védést (18-25).  A magyar válogatott szinte minden megoldása ült támadásban, a védekezés remekül működött, Palasics pedig újra elkapta a fonalat. Máthé Dominik harmadik gólja után már kilenc gól volt az előny. Fazekas Gergő negyedik gólját szerezte, egy gyönyörű átlövés után. A végeredmény 33-25 lett. Palasics Kristófot választották a mérkőzés legjobbjának, aki 11 védéssel zárta a mérkőzést.

A magyar válogatott a csoportbeli legjobb teljesítményét mutatta, ezzel magabiztos győzelmet aratott. Ezzel a sikerrel két pontot visznek tovább a mienk és a +8-as gólarány miatt az első helyről kezdi meg a középdöntős szereplését. A középdöntőben csütörtökön a magyarok első ellenfele, Ausztria lesz, aki döntetlent játszott Spanyolország ellen. A középdöntő során még Horvátország, Németország és Franciaország ellen lépnek pályára a mieink.

Szita Zoltán és Hanusz Egon 5-5, Imre Bence, Fazekas Gergő, Máthé Dominik és Ancsin Gábor 4-4, Rosta Miklós 3 alkalommal talált be.

Forrás: EHF EURO / Facebook.

1599 megtekintés.

Megosztás