Nem is olyan régen beszámoltunk arról a sajtóhírről, amelynek a lényege az volt, hogy Háfra Noémi és Schatzl Nadine a Ferencvárosból a Győri Audi ETO KC-ba igazol. Ma felgyorsultak az események, már persze, ami a médiával való kommunikációt jelenti: a két játékos nem hosszabbított a klubjával, majd szinte azonnal megjelent a győriek honlapján, hogy a szóban forgó játékosok Győrben folytatják a pályafutásukat. 

Nem meglepő fordulat: a Győr, vagyis a világ legjobb csapata magyar válogatott játékosokat igazol a Ferencvárosból. Legutóbb két jobbszélső váltott csapatot, Faluvégi Dorottya és Lukács Viktória, most pedig a Ferencváros tehetséges „bal oldala” tette át székhelyét Győrbe. 

„Évek óta figyeltük Noémi játékát. Egyértelműen a magyar kézilabdázás legnagyobb tehetségéről van szó. Az elmúlt években nagyon sokat fejlődött, és bízom benne, hogy Győrben még jobb játékossá válhat, ami nem csak nekünk, hanem a magyar válogatottnak is az érdeke. Korábban is elmondtam, hogy ha van olyan magyar játékos, aki a Győri Audi ETO KC szintjét képviseli, akkor mindent megteszünk, hogy Győrben szerepelhessen. Noémi maximálisan megfelelt az elvárásainknak, éppen ezért hároméves szerződést írtunk alá.” – nyilatkozta a Győri Audi ETO KC elnöke, Dr. Bartha Csaba a klub honlapján.

Háfra Noémi 22 éves, junior világbajnok. 2015-ben magyar bajnoki címet nyert csapatával, valamint többször is elismerték egyéni teljesítményét. Az év junior kézilabdázója Magyarországon címet nyerte el 2017-ben és 2018-ban. Tagja volt a 2018-as junior világbajnokság All-Star csapatának és a 2018-as felnőtt Európa-bajnokság All-Star csapatának is. A 2018–2019-es és a 2019-20-as idényben is a Bajnokok Ligája-szezon legjobb fiatal játékosának választották.

Ami Schatzl Nadine-t illeti, ő eredetileg a Mohácsi TE csapatában nevelkedett, ezt követően igazolt Győrbe. A BL-címvédő nemrég jelentette be, hogy szerződést hosszabbít Fodor Csengével, a fiatal játékosra hosszú távon számítanak, és mivel Görbicz Anita befejezi az aktív pályafutását, ezért az ő – nehéz- pótlása is megoldottnak tekinthető. 

„Nada a megbízhatóság záloga. Évről évre a legstabilabb teljesítményt nyújtotta, folyamatosan magas szinten teljesített, nyilvánvaló volt, hogy megpróbáljuk őt Győrbe igazolni. A klubunk filozófiájába tökéletesen illeszkedik, ráadásul felnőtt játékossá épp Győrben vált, így nem túlzás kijelenteni, hogy hazatér jövő nyáron. Biztos vagyok benne, hogy a balszélső posztot Nada és Csenge kiemelkedően fogja megoldani. Hosszútávú, 3 éves szerződést írtunk alá.” – mondta Dr. Bartha Csaba elnök.

Schatzl Nadine 26 éves, kétszeres magyar bajnok, 2011-ben és 2012-ben a Győri Audi ETO KC csapatával. A Magyar Kupát háromszor (2011,2012,2017) nyerte meg. 2019-ben Magyarország legjobb női kézilabdázójának választották meg.

A Győr részéről érthető a két játékos leigazolása. A bal szélső poszt elméletileg évekig biztosított lesz, míg Háfra személyében egy rendkívül fiatal, de annál nagyobb potenciállal rendelkező játékost igazoltak, aki védekezésben is bevethető, és a belső posztok mindegyikén képes magas szinten játszani. Ráadásul mindkét játékos magyar válogatott. 

Ami az egyik oldalról öröm, az a másik oldalról érthető módon csalódás. A Ferencváros még a győriek bejelentése előtt tett nyilatkozatot, amelyben leírták, hogy ők valóban mindent megtettek, hogy a két játékos a fővárosban maradjon. 

„Háfra Noémit gyerekkora óta nevelgettük, komoly szintre ért, és olyan életút állhatott volna előtte, mint Kökény Beatrixé vagy Szucsánszki Zitáé, hozzájuk hasonlóan a Fradi ikonjává válhatott volna, ezért furcsa és fájó számunkra, hogy nem szeretett volna maradni, de el kell fogadnunk, hogy ez már más világ, hogy ez már nem mindenki számára vonzó. Schatzl Nadine is fontos játékosunk, meghatározó személyiség az öltözőben és a pályán is, számítottunk volna rá mindkét színtéren a jövőben is. A klub mindent megtett azért, hogy szerződést hosszabbítson a játékosokkal, de ők más csapatba szerettek volna igazolni. Köszönjük eddigi munkájukat, további pályafutásukhoz pedig sok sikert kívánunk” – nyilatkozta a klub honlapjának Bognár László, a kézilabda szakosztály ügyvezető igazgatója. Az érthető, hogy a klubvezetés csalódott, ugyanakkor a véleményem szerint ez a nyilatkozat nem sikerült professzionálisra. 

A két csapat szurkolótábora eddig sem evett egymás tenyeréből, ez a helyzet most még jobban kicsúcsosodhat, és mint anno Faluvégi Dorottya esetében, most is megjegyzem. A játékosokat szidni teljesen felesleges. A csalódottságot megértem, ugyanakkor ha valaki valóban szereti ezeket a játékosokat, akkor el tudja fogadni a klubváltást. Hogy csak az anyagiak miatt távozott volna a két (négy) játékos, azt abszolút kétlem. Nem hiszem, hogy a pénz bármilyen nagyságú faktor lett volna a váltásban. A Győr – hivatalosan is – a világ legjobb kézilabda-csapata;. az, ami a Ferencváros esetében egy potenciális lehetőség, az Győrben evidencia. Többek között a BL Final Fourra (konkrétan Bajnokok Ligája győzelemre) gondolok, de a triplázás sem áll messze minden évben a csapattól, sőt, egészen biztos vagyok benne, hogy ha nem nyerne Danyi Gábor csapata három kupát a szezon végén, akkor rendkívül csalódottak lennének. Háfra és Schatzl az elit kézilabdázói között fejlődhetne tovább, ami a magyar válogatott szempontjából mindenképp előnyös. Sőt: hazai szemszögből nézve nem baj az, hogy a világválogatott egy része a magyar válogatott. Sokáig érte kritika a győrieket, hogy kevés magyar játékost igazolnak. Hogy nem a Ferencvárosból kellene igazolnia honi játékosokat? Akkor mégis honnan? Érthető az ETO álláspontja is: a legjobbakat akarja maguknál tudni, és most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy vannak posztok, ahol bizony a magyar játékosok a sportág abszolút élvonalába tartoznak. 

A Ferencváros helyzetéről egy külön írásban fogunk foglalkozni, hiszen a két játékos pótlása egy az egyben szerintem lehetetlen, viszont a fővárosi klubban sem zsíroskenyérért játszana úgy általában a játékosok, szóval a merítései lehetőségük szintén nagy. Fontos kérdés, hogy ragaszkodnak-e a négy idegenlégiós szisztémához, szerintem ettől nem állnak el. Akkor viszont a pótlásra képes játékosok száma igencsak lekorlátozódik. Kácsor, Puhalák, Lakatos így hirtelen, aki eszembe jut, de nyilván többen is vannak, akik a keletkezett űrt kicsit tompíthatják. 

A Ferencváros és Győr helyzete kicsit emlékeztet a Bayern München – Dortmund párhuzamra. Mivel Bayern tartományban lakom, így ezt fokozottabban tapasztalhattam. A Bayern München jelenleg a világ egyik – ha nem a legjobb – csapata, pedig a sportágban a férfiaknál ez jóval nehezebb, mint a női kézilabdázásban. Több kritika éri őket, miszerint “lerabolják” a helyi pontvadászatot, a Bundesligát. A legnagyobb vetélytárstól, a Dortmundtól többször igazoltak kulcsjátékost, elég csak Lewandowskira, Götzére vagy Hummelsre gondolni. Ugyanaz a helyzet, mint a Fradi-Győr esetében. Az ami a Bayernnél evidencia, a Dortmundnál csak egy potenciál, a legjobb játékosoknak a legjobb csapatokban kell játszania szerintem. Háfra és Schatzl képesek elképesztő magas nívón játszani, és nyilván ha már valaki ilyen tehetséges, mint ők, akkor a legnagyobb címekért akarnak játszani. Ezt szerintem mindkét oldalnak meg kell érteni, vagy el kell fogadnia: a két csapat más célokért küzd. 

A két játékos a nyárig még a Fradi játékosa, ráadásul az a “faramuci” helyzet áll fent, hogy a fővárosi zöld-fehérek edzője a magyar válogatott egyik szövetségi kapitánya; a másik Danyi Gábor, a Győr szakvezetője. Én nem hiszem, hogy ez bármit is befolyásolni fog a jövőben, mindegyik félnek kell annyira profinak lennie, hogy a klubváltáson felül tudnak emelkedni. Ugyanis véleményem szerint Háfrára és Schatzlra legalább akkora szüksége van, a honi kézilabdázásnak, mint Elek Gáborra és Ferencvárosra. 

Én mindegyik félnek drukkolok, hajrá, Győr, hajrá, Ferencváros, hajrá, magyar kézilabda!

 

Forrás: Győri Audi ETO KC honlapja, Ferencváros honlapja, NSO, Handballexpert

Fotó: Ferencváros és Győr, Kovács Anikó

Megosztás