A négy veszprémi játékost soraiban tudó francia-válogatott története során negyedik alkalommal ülhet fel a kontinens trónjára.

Az a két együttes jutott be az Európa-bajnokság döntőjébe, akikre a torna előtt talán a legtöbben tippeltek. Az olimpiai címvédő franciáknak azonban nem sok hiányzott, hogy csak a bronzmérkőzésen legyenek érdekeltek. A svédek elleni elődöntő kaotikusra sikeredett, de az ottani történésekből egész biztosan erőt tudtak meríteni a döntőre, ahol a világbajnoki címvédő Dánia várt rájuk.

Ahogyan arra számítani lehetett, egyenlő erők küzdelmét láthatta a Lanxess Aréna közönsége. Egymás nyakán lihegtek a csapatok az első félidőben, a dánok egyszer tudtak kétgólos előnyre szert tenni, de a franciák gyorsan egalizáltak, így harminc perc után döntetlenre állt az aranycsata. A szünet után Mikkel Hansen szerzett rögtön két gólt, majd az Európa-bajnokság legjobb jobbátlövője Mathias Gidsel is betalált, ezzel először vezetett hárommal Dánia. Lehengerlő teljesítményt nyújtott a dán kapuban Emil Nielsen. A Barcelona hálóőre 15 védést mutatott be, és őt választották meg a mérkőzés legjobbjának. A mentálisan is roppant erős francia csapat azonban nem mondott le a győzelemről, fél perccel a rendes játékidő vége előtt Fabregas egyenlített.

A ráadás ismét a franciáknak kedvezett, Dika Mem, aki a hatvanperc alatt öt elhibázott lövést jegyezhetett fel, a hosszabbításban két gólt is szerzett, a dánok a hét a hat elleni játékkal nem tudtak eredményesek lenni, így a franciák 2014 után ünnepelhetnek újra Európa-bajnoki címet.

Franciaország–Dánia 33–31 (14–14, 27–27) – hosszabbítás után
Köln, 19 750 néző. V: Marín, García (spanyolok)
FRANCIAORSZÁG: Bellahcene – LENNE 4, REMILI 5, Mem 2, FABREGAS 8, N. Karabatic, NAHI 4. Csere: Desbonnet (kapus), Descat 2 (2), L. Karabatic, Mahé 3 (3), Tournat 1, PRANDI 4, Konan. Szövetségi kapitány: Guillaume Gille
DÁNIA: E. NIELSEN – GIDSEL 8, Kirkelökke 3, Saugstrup 2, Hald, S. PYTLICK 5, E. Jakobsen 2. Csere: N. Landin (kapus), M. HANSEN 9 (7), Lauge, Mensah, M. Landin 1, Damgaard 1, L. Jörgensen. Szövetségi kapitány: Nikolaj Jacobsen

A házigazda Németország együttese megtette amit a haza megkövetelt, bejutott a legjobb négy közé a tornán, de a Skandináv sztárcsapatok ellen még nem tudtak hatvanpercig eredményesen játszani. A két évvel ezelőtti budapesti döntőben diadalmaskodó svédek magabiztos játékot bemutatva már az első félidő után megnyugtató előnyt kovácsoltak össze. Andreas Palicka elképesztő formában védett, tizenkilenc német lövést hatástalanított. A közönség támogatásával a német csapat a végjátékban egy gólra felzárkózott, de a fordítás már nem sikerült, a svédek megőrizték előnyüket, és megszerezték a bronzérmet.

Svédország–Németország 34–31 (18–12)
Ld: Claar 8, Karlsson 7, ill. Uscins 8, Golla, Mertens 4-4

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország
2. Dánia
3. Svédország
4. Németország
5. MAGYARORSZÁG
6. Szlovénia
7. Portugália
8. Ausztria
9. Norvégia
10. Izland
11. Horvátország
12. Hollandia
13. Spanyolország
14. Montenegró
15. Csehország
16. Lengyelország
17. Észak-Macedónia
18. Grúzia
19. Szerbia
20. Feröer
21. Svájc
22. Románia
23. Görögország
24. Bosznia-Hercegovina

 

Fotó: Equipes de France de Handball

 

Megosztás