Prandi időntúli szabaddobásos gólja után a franciák hosszabbításban, a dánok pedig a második félidőben a németek ellen fordítva nyerték meg a meccset az Európa-bajnokság két elődöntőjében.

A 2022-es budapesti Európa-bajnokság elődöntőjének visszavágóján az első félidő úgy alakult, hogy valóban hatalmas elégtétel következik a két évvel ezelőtti budapesti vereségért, a franciák ugyanis nagyon erős 30 percet produkáltak. A kapuban Bellahcene elképesztő teljesítményt nyújtott, elöl pedig elsősorban Mem és Descat vezetésével megállíthatatlannak tűntek, és a 17-11-es állás, de még inkább a játék képe alapján úgy gondolhattuk, hogy itt ma nem osztottak lapot Svédországnak.

A második játékrész alaposan megcáfolta ezt, hiszen mintha pont az ellenkezőjét láthattuk volna az addigiaknak. A svéd védekezés rendkívüli módon összeállt, Palicka szinte minden labdát megfogott, a francia támadók pedig teljesen tanácstalanok voltak, az egész félidőben mindössze 10 gólt szereztek. A svédek 18-18-nál utól is érték a franciákat, majd 22-23-nál hosszú idő után először a vezetést is átvették az 52. percben, sőt Wanne góljával már kettővel is vezettek. Az 57. percben Descat hetesét védte Palicka, majd Darj már az 58. percben növelte kettőre az előnyt, és úgy tűnt ekkor, hogy zsinórban másodszor is döntőbe juthat, és a címvédésért játszhat Svédország.

A franciák azonban Descat és Lenne góljaival visszazárkóztak egyre, de fél perccel a vége előtt a svédek így is a vezetés tudatában támadhattak. 59:45-nél Glenn Solberg időt kért, de az utolsó 15 másodperc hihetetlen drámát tartogatott. A svédeknek csak meg kellett volna tartani a labdát, azonban Gottfridsson előtt megnyílt a védelem, aki ziccerben törhetett a kapura, de lépéshibát vétett, így a franciáknak még maradt 7 másodperce visszatámadni. Mem belemenésgyanús mozdulatát a bírók nem fújták le, és egy svéd szabálytalanság után időntúli szabaddobás következett, amit Elohim Prandi hihetetlen mozdulattal egy eléggé vitatható kapufás gólra váltott, következhetett hát a hosszabbítás (27-27).

     

A svédek jól láthatóan nehezen ocsúdtak fel a történtekből, és az első öt percben Nahi három góljára csak Gottfridsson tudott válaszolni (30-28), míg a fordulás után is a franciák percei következtek (Mem, Prandi, 32-28). Innen már nem volt visszaút a svédeknek, így a franciák jelen állás szerint készülhetnek a döntőre, bár a svédek az időntúli szabaddobás szabályosságát megkérdőjelezve óvást nyújtottak be.

„Nem tudjuk, milyen eredménye lesz az óvásnak, de fontos volt, hogy kiálljunk az értékeink mellett és hangot adjunk ennek. Reménykedni mindig lehet, de tiszteletben kell tartani, hogyan dönt majd az IHF. Van egy jogi részlegük, amely megvizsgálja az esetet. Holnap délben választ kapunk” – mondta a svéd válogatott csapatmenedzsere, Hanna Fogelström (https://www.aftonbladet.se/ alapján az m4sport.hu fordítása).

Franciaország – Svédország 34-30 (17-11, 27-27)

Gólszerzők: Descat 8, Mem 6, Remili 5, Lenne 4, Fabregas 4, Prandi 3, Nahi 3, Mahé 1 ill. Claar 9, Darj 5, Wanne 5, Gottfridsson 4, Carlsbogard 3, Sandell 2, Lagergren 1, Johansson 1

 

Az esti elődöntőben rendkívüli érdeklődés és hatalmas hangulat várta a feleket, ahol a házigazda Németország a világbajnoki- és olimpiai címvédő Dániával találkozott. A papírforma dán győzelmet mondott, így az első félidő némi meglepetésre lett a házigazda németeké. A tornán eddig nem sok játékpercet kapó német-lett kettős állampolgár Renars Uscins (Hannover, jobbátlövő) 4, valamint Knorr és Dahmke 3-3 góljaival 14-11-et mutatott az eredményjelző.

A második félidőben már jobban ráléptek a gázra a dánok, és Wolff védései ellenére zárkóztak, majd a vezetést is átvették már a 36. percben, Hald Jensen góljával. A házigazdák ezt követően már csak üldözték őket, de közelebb kerülni nem tudtak, sőt, Kirkelokke góljával már ötgólos is volt az előny (22-27) az 56. percben. Az utolsó percekben rendkívül paprikás volt a hangulat, némi kakaskodás is kialakult, de a dánok győzelme már nem forgott veszélyben, így a döntőben a vb-címvédőt áthatjuk vasárnap, várhatóan Franciaország ellen.

 

Németország – Dánia 26-29 (14-12)

Gólszerzők: Uscins 5, Knorr 4, Golla 3, Heymann 3, Dahmke 3, Köster 2, Weber 2, Steinert 2, Zerbe 1, Kohlbacher 1 ill. Jakobsen 5, Hansen 5, Pytlick 5, Gidsel 4, Hald Jensen 4, Kirkelokke 3, M. Landin 2, Lauge Schmidt 1

 

Fotó: https://ehfeuro.eurohandball.com/ (kolektiff), EDFM Handball (Francia Kézilabda Szövetség)

11445 megtekintés.

Megosztás