Ma egy nagyon érdekes, „családi” interjúval készültem nektek, ugyanis egy édesapát fogok kérdezni, két kislányáról.
Azaz, Csapó Tamást, a Siófok KC utánpótlás-csapataiban dolgozó szakembert, faggatom két tehetséges kapusról, Csapó Kyráról és Kincsőről.
Fogadjátok szeretettel!

Csapó Kyra és Kincső mindketten kapus poszton játszanak. Kyra, jelenleg Debrecenben őrzi a kaput, ellenben Kincső, a Siófok csapatában bizonyít hétről hétre.
A kézilabda alapjaival, mindketten Dunaújvárosban ismerkedtek meg.
Ám míg Kyra védett többek között, Siófokon, Győrben valamint külföldön a Metz-ben is kipróbálta magát, ahol francia bajnok lett, addig Kincső egy kis szombathelyi „kitérőtől” eltekintve, ez idáig csak Dunaújvárosban csillogtatta meg a tudását.

Handballbexpert: Két gyermeked jelenleg, az ország két különböző szegletében bizonyítja hétről hétre azt, mennyire tehetséges hálóőr, de menjünk vissza az időben, hogyan kezdődött? Hogyan kerültek kapcsolatba a lányok a kézilabdával?

Csapó Tamás: Egyszer Tapolcán vendégeskedtünk a rokonoknál, ahol Kyra unokatestvére Dancs Nóri, már kapusként tevékenykedett és Ő állította be Kyrát a garázsajtó elé, hogy védjen. Ügyes volt, Nóri megdicsérte, hazafelé már Kyra közölte, hogy Ő kézilabda kapus akar lenni. A következő héten már megkerestük Baranyi Erzsébetet, aki ezt a korosztályt edzette és egy futó edzés alkalmával csatlakozott a csapathoz. Kincső egyértelműen a kézilabda sport mellett döntött, rengeteget jártunk nővére edzésére, amikor még kicsi volt és Kyra itt játszott Siófokon, minden héten jöttünk edzésre, mérkőzésekre, nem lehetett a pályáról leszedni.

Handballexpert: Mindkét lány nagyon atletikus alkattal rendelkeznek. Rögtön egyértelmű volt, hogy a kapuban fognak kikötni, vagy kipróbálták magukat más posztokon is?

Csapó Tamás: Kyra abszolút, nem volt kérdés, eltántoríthatatlan volt, csak és kizárólag ez volt az elképzelése.
Kincső mezőnyben kezdett, irányítóként, de mivel akkor nem volt csak egy kapusa a csapatának, ahol játszott, ahogy Meggyes Rita edző lehívta, egyből ott könyörgött, hogy hadd álljon be kapuba, nem szeretett a padon tétlenkedni. Ez egészen 2015-ig így ment, amikor is Rita, csak kapus mezt rendelt neki arra a szezonra, úgyhogy eldőlt a sorsa Kincsőnek is.

Handballexpert: Az egyből szembetűnő, hogy a lányok külsőleg mennyire hasonlítanak egymásra. Szinte olyanok, mint az ikrek.
A személyiségük is ennyire hasonló, vagy vannak dolgok, amiben különböznek?

Csapó Tamás: Teljesen különböznek. Kyra megfontoltabb, kicsit szerényebb. Kincső tűzről pattant, a kapusok minden rigolyájával megáldott. Kyra türelmesebb, persze benne is munkálkodik az akarat rendesen, de Kincső mindent azonnal akar. Kyra tovább elviseli a negatívumokat, Kincső sajnos olyan, mint én, azonnal robban benne a bomba.

Handballexpert: Manapság, Kincső is egyre több lehetőséget kap a felnőttek között is, hogy látod mennyire hasonló a védési stílusuk? Vannak esetleg mozdulatok, amiket egymástól lestek el? Mi Kyra erőssége, és mi az, amiben még fejlődnie kell, és mi az, amiben Kincső jó, és amin még van mit csiszolnia?

Csapó Tamás: Szerintem abszolút két különböző típusú kapus. Pont abból fakadóan, amit az előbb mondtam. Külön nem térnék ki gyengeségükre, erősségükre, én abszolút más szemmel nézem őket, mint egy edző. Számomra így tökéletesek, ahogy vannak. Rettentően büszke vagyok rájuk!

Handballexpert: Az életben mennyire jó testvérek? Kikérik egymás tanácsát, véleményét?

Csapó Tamás: Nagyon jó testvérek, Kyra a tapasztalatából adódóan sokat segít a húgának, aki ki is kéri a véleményét sok mindenben. Azt tudom, hogy nagyon szurkolnak, szorítanak egymásnak, Kincsőt is megviseli, ha a nővérének nem megy és fordítva is igaz ez.

Handballexpert: Az utolsó kérdéssel hozzád fordulnék. Nemrégiben Siófok-Debrecen rangadót rendeztek a bajnokságban, ahol a két lányod életében először, ellenfélként lépett pályára.
Édesapaként, mindezt hogyan élted meg?

Csapó Tamás: Már vártam ezt a kérdést, ezt rengetegen felteszik és feltették nekem. Ha csak röviden akarok válaszolni, akkor mindketten legyenek csapatai legjobbjai, de mivel itt dolgozom, nyerjen a Siófok. De ez nem ennyire egyszerű bennem. Mivel a kézilabdában dolgozom, rengeteg mérkőzést látok U8-tól egészen a felnőtt korosztályig, de akkor, olyan nyugtalanság és izgalom volt bennem, ami még soha. Minden mérkőzésükön nagyon izgulok, főleg, ha láthatom is Őket játszani. Természetesen, mint apa, mindig azt szeretném, hogy 100% legyen a teljesítményük, persze tudom, hogy ez lehetetlen, de amikor nem megy nekik, az nekem fáj a legjobban. Számomra két fontos csapat van mindig, ahol a lányaim játszanak, úgyhogy hajrá Siófok és hajrá Debrecen!

Köszönöm szépen, hogy válaszoltál a kérdéseimre, további sok sikert kívánunk neked és Kincsőnek Siófokon, valamint Kyrának Debrecenben!

Az interjút készítette: Juhász Viktória

Képek forrása: skc.hu

Megosztás