Stan Belinski néhány hónappal ezelőtt Veszprémben járt, ahol megismerhette Európa egyik legjobb csapatának működését . Nem sokkal ezt követően beszélgettünk vele, az interjú során pedig szóba került többek között az angol kézilabda jövője, az esetleges távlatok, illetve az is, hogy a brit tréner melyik csapatnak szurkol.

Mesélj egy kicsit a kezdetekről, hogyan ismerkedtél meg a sportággal?

Először hatéves koromban találkoztam a kézilabdával, ekkor indult egy délutáni foglalkozás az akkori iskolámban, melyhez tüstént csatlakoztam is. A nevelőedzőmmel egyébként azóta is tartom a kapcsolatot, rengeteg mindenben segít.

Hogy épül fel Angliában a kézilabdázás versenyrendszere?

A férfiak esetében a legrangosabb ligát – ahogy a futballban is-Premier League-nek hívják, itt nyolc csapat küzd egymással. A hierarchiában ezt a Nemzeti Liga követi, mely egy északi- és egy déli divízióra oszlik, összességében itt is 12-16 alakulatok versenyez az adott helyzettől függően. A harmadosztály pedig a Regionális Liga, ahol az egymáshoz földrajzilag közel fekvő, gyengébb gárdák küzdenek egymással.

A hölgyeknél a Premier League-et hat csapat alkotja, itt pedig a legmagasabb osztályt rögtön a Regionális Liga követi, hiszen kevesebb csapat van, mint a másik nem esetében.

Milyen típusú klubok, egyesületek vannak az országban?

Az angol szövetség U14-es korosztálytól egészen a felnőttekig szervez bajnokságokat, de tervben van egy U12-es, adott esetben U10-es liga bevezetése, ugyanis ezekre is nagy igény mutatkozik. Egyelőre azt kell mondanom, hogy a csapatok jelentős része (még ha nem is mindegyik) teljesen amatőr, de az alapján, hogy a kézilabda folyamatosan egyre népszerűbbé válik az országban, remélem, ez hamarosan változni fog.

Mi az általános reakció a szurkolók részéről, amikor találkoznak a sportággal?

Úgy fogalmaznék, hogy az angolok számára még mindig egzotikum a kézilabda, a bajnoki meccseken nincs is sok néző. Azonban fontos mérföldkő volt, hogy a tavalyi bajnoki döntőt a BBC élőben közvetítette, és a reakciók, a kommentek pedig nagyon pozitívak voltak. Reméljük, hamarosan nagyobb tömegeket tudunk majd megszólítani.

Mit gondolsz, milyen lépésekre lenne szükség ahhoz, hogy a kézilabda egyre népszerűbb legyen Angliában?

Néhány évvel ezelőtt a kézilabda bekerült az iskolai tananyagba, így az intézmények részéről egyfajta nyitottság és érdeklődés tapasztalható. Biztosan sokat segítene, hogy tudnánk népszerű topcsapatok részvételével tornákat rendezni, ám nehéz helyzetben vagyunk, hiszen nincsenek olyan létesítmények, melyek kifejezetten ennek a sportágnak lennének szentelve. Sok munka vár még ránk, azt gondolom, hogy mindig az iskolában dől el. Ha egyszer a gyerekek azt látják majd, hogy van perspektíva ebben a sportágban, akkor szintet léphet az itteni kézilabda.

Nemrégiben olyan hírek érkeztek, melyek szerint az Egyesült Államokban is egyre komolyabban foglalkoznak a kézilabdával. Véleményed szerint felépülhet egy erős amerikai válogatott?

Nagyon drukkolok nekik, van néhány ismerősöm és barátom, aki részt vesz az ottani építkezésben. Azt tudjuk, hogy az IHF egyik legfontosabb célkitűzése, hogy globális sportággá tegye a kézilabdát, így biztos vagyok benne, hogy minden támogatást meg fognak kapni. Ennek pedig már akár rövid távon is lehetnek látható eredményei.

Nemrégiben Veszprémben jártál, ott milyen élményekben volt részed, illetve milyen a kapcsolatod David Davisszal?

Fantasztikus élmény volt a magyarországi látogatás. Elképesztő infrastruktúrával, és fantasztikus szakemberekkel találkoztam Veszprémben. A felnőtt csapat napi munkáját is testközelből figyelhettem, emellett az utánpótlásedzőkkel is sokat beszélgettem a játékosok képzéséről. David pedig egy remek ember. Nyitott, közvetlen, beavatott a munkamódszereibe, láthattam, hogy hogyan készül fel az edzésekre, illetve, hogy hogyan menedzseli a csapatot.

Követed a nemzetközi, esetleg a magyar kézilabdázás eseményeit?

Szerencsére az elmúlt években több világversenyre eljutottam, az EHF és az IHF remek munkát végez ezek szervezésével, minden esetben nagy élményben volt részem. Annak ellenére, hogy az utóbbi években szenvednek, egyébiránt még mindig a lengyel válogatott a kedvenc csapatom. Remélem, hamarosan újra visszatérnek majd a legjobbak közé. Ami a magyar bajnokságot illeti, azt nem állítom, hogy minden meccset megnézek, de igyekszem követni a híreket, főleg a Veszprém-Szeged csaták előtt.

Köszönjük szépen a beszélgetést.

Képek: Telekom Veszprém,

3561 megtekintés.

Megosztás