Keddtől vasárnapig rendezték a kézilabda klubvilágbajnokságát, az IHF Super Globe-ot, a szaúd-arábiai Dammámban. A tornán négy európai csapat (a BL-győztes Barcelona, a BL-döntős Kielce, a Bundesliga-győztes Magdeburg és az EL-győztes Benfica) vett részt, külön csoportban. Mi történt a majd’ egyhetes versenyen, és milyen változásokat hozhatna a kézilabdában?

Mi történt a Super Globe-on?

Az A csoportban a Magdeburg mellett az óceániai bajnok Sydney University és a szaúdi ezüstérmes Al-Khaleej, a B csoportban a Benfica mellett az afrikai szuperkupa-győztes Al-Ahly és a szaúdi bajnok Mudhar, a C csoportban a Kielce mellett a közép- és dél-amerikai bajnok brazil Taubaté és az Ázsia-bajnok kuvaiti Al-Kuwait, a D-ben a Barca, az észak-amerikai és karibi bajnok mexikói Ministros és az arab klubbajnokság győztese, az Esperance Tunis szerepelt. A négy háromcsapatos csoport, mindegyikből az első jut az elődöntőbe.

A legnagyobb meglepetést a harmadik nap harmadik mérkőzése hozta, hiszen az afrikai BL-győztes Al-Ahly (egy egyébként szétfújt, 15 kétperccel és egy piros lappal tarkított mérkőzésen) 29-28-ra legyőzte az EHF Európa Liga győztesét, a Chema Rodriguez vezetette Benficát, ezzel bejutott az elődöntőbe, ahol a Magdeburg volt az ellenfél.

Az egyiptomi csoda azonban nagyjából eddig is tartott (avagy részben a Magdeburg elleni mérkőzés félidejéig), hiszen az elődöntőben a német bajnok 8 góllal, míg a bronzmérkőzésen a Kielce 9 góllal bizonyult jobbnak. A döntőben a Magdeburg a rendes játékidőben szinte végig vezetett, de a (Kielcét az elődöntőben nagyon csúnyán elverő) Barcelona hosszabbításra mentette a finálét, azonban Nikola Portner tarsolyában maradt néhány ziccervédés a hosszabbításra, így a németek megvédték Super Globe-címüket, amelynek birtokában magabiztosan utazhatnak Veszprémbe Bajnokok Ligája mérkőzésre.

Bajnokok Ligája Európán kívül?

A Super Globe általában nem szokott hatalmas tanulságokat tartalmazni, azonban a közelmúlt válogatott eseményeivel párhuzamosan egy meglátás felmerülhet az emberben, ami Rasmus Boysenben már fel is merült az afrikai Bajnokok Ligája döntője után.

Boysen felvetése az volt, hogy az egyiptomi és a tunéziai bajnoknak nem járna-e a lehetőség, hogy kipróbálják magukat a Bajnokok Ligájában. Az Al-Ahly győzelme a Benfica ellen és a Magdeburg elleni elődöntő első 35 perce alapján simán lehetne helye a BL-ben. Az, hogy csak az egyiptomi és a tunéziai bajnok indulhatna, valamint azt, hogy egyből a legmagasabb polcra, a BL-be kerüljenek, azt kicsit erősnek érzem. Kis változásokkal azonban nagyon jó kezdeményezés lenne.

Íme az én verzióm: az afrikai Bajnokok Ligája győztese, valamint az arab klubbajnokság győztese mérethetné meg magát az európai kupaporondon. Az arab klubbajnokság győztese indulhatna a Bajnokok Ligájában, hiszen ebben a kupasorozatban szinte csak bajnokok vesznek részt, valamint az is mellette szól, hogy ezzel nemcsak az (észak-)afrikai csapatok kapnák meg a lehetőséget. Az afrikai BL győztesének az Európa-ligában adnám meg a lehetőséget, ott reális esélye lenne (jelenleg) az Esperance Tunisnak.

Bár az egyiptomi válogatott szárnyalása és az Al-Ahly sikere szakmailag indokolná a „keleti bővítést”, persze ennek vannak ellenpontjai is. Ilyen például a hosszabb, Európán kívüli utazások, ami a jelenlegi, rendkívül sűrű versenynaptár mellett nem aratna osztatlan sikert az európai (főleg az érintett helyszínektől legmesszebb található skandináv) csapatok körében. A másik, amit a fent beágyazott videó tökéletesen bemutat, hogy mennyire lehetne a sportcsarnokokban az EHF biztonsági előírásait betartatni. Ezek ellenére érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy nem tenné-e sokkal népszerűbbé globálisan a sportágat, ha a legnagyobb versenysorozatok átlépnének Európa földrajzi határain.

Kiemelt kép forrása: International Handball Federation

Megosztás