Jánosi Tamás nyáron a spanyol, Puente Genil csapatába igazolt kölcsönbe Balatonfüredről. A fiatal balátlövő  a 2022-es junior EB-n szenvedett súlyos sérülést. A visszatérésére 2023 áprilisáig kellett várni. Még a tavalyi EB meccsein figyelt fel rá Francisco Bustos a spanyol első ligás BM Puente Genil edzője. Látta Tomit az EB-n, majd megtekintette több meccsét videón is. Idén tavasszal megkereste a Balatonfüred sportigazgatóját, Kis Ákost, akivel anno még játszottak is együtt.

Balatonfüred vezetőségének véleménye Jánosi Tamás kölcsönadásáról:

Tominak természetesen meccs hiánya van és nálunk pillanatnyilag csak harmadik lenne a posztján Sretenovic és Varga Marci mögött. Mivel az új szezonban nem lesz NBI/B-s csapatunk, így Tomi számára nem jutna annyi meccs perc, ami töretlen fejlődéséhez kell. Így jó időpontban jött Francisco Bustos érdeklődése, aki szeretné a spanyol ligában tavaly nyolcadik helyezett csapatában kipróbálni Jánosit. Mivel ez Tominak is kedvére van, így hamar megszületett a megegyezés és a felkészülést már ott kezdte el.

Szeptember 16-án a La Liga második fordulójában Jánosi Tamás csapata hazai pályán – az Ademar Leon elleni idegenbeli döntetlen után – győzelemmel mutatkozott be. A Morrazzo Cangas csapatát győzték le két góllal. Ezen a meccsen Tomi öt találattal járult hozzá a győzelemhez.

A játékossal a Balatonfüredi vezetőség egyik tagja készített interjút:

Már az ötgólos hazai beköszönés előtt kerestük Tomit, hogy meséljen egy kicsit a spanyol légióskodásáról. Ez a nagyszerű rajt, meg kimondottan jó apropóját adta a beszélgetésünknek.

Meséljen Tomi egy kicsit a rajtról, a sikeres hazai bemutatkozásról.

 Az Ademár elleni rajt tipikus első meccs volt sok hibával. Szerencsére nemcsak nálunk, hanem a hazaiaknál is. Hátrányból sikerült felzárkóznunk és a többiek azt mondták, hogy nagyon fontos pontot szereztünk, mert a leoniak általában otthon tartják mindkettőt. Én ezen a meccsn kb.15/20 percet játszottam, gólt is lőttem, de messze nem rólam szólt a találkozó.

A hazai bemutatkozás nekem nagyon sokat számított, mert az edzőmeccseken még nem sikerült az igazi magamat hoznom, így égett bennem a bizonyítási vágy a hazai drukkerek előtti bemutatkozásra, akik az ideérkezésem után azonnal kedvesen fogadtak. Vagyis tartoztam nekik. Nem voltam kezdő és a csapat se kezdett jól. Már 6:1-re vezettek a vendégek, amikor edzőnk sorcserét csinált. Én is akkor léptem pályára és sikerült elkapnom a fonalat. Lassan zárkóztunk, gólt sikerült dobnom, sőt az enyém volt a félidő lefújása pillanatában dobott utolsó gólunk is, amellyel egyre zárkóztunk.A második félidőben is nagy harc volt a pályán. Drukkereink támogatásával fordítani tudtunk és miénk lett a két pont. Ekkor is csereként szálltam be, de sikerült ekkor is hasznosan játszanom, gólt szereznem. Igazi csapatmunka volt a győzelem.

Mutassa be a csapatot, a várost.

A városunk Spanyolország déli részén van. Sevilla és Malaga van „úgymond” spanyol viszonylatban közel. Harmincezres kisváros, itteni viszonylatban falu. (A Google térképe szerint nagyon szép épületekben gazdag település). Mindenki ismer mindenkit és mivel a kézilabda „A Sport” a városban, így engem is rögtön ismerősként fogadtak. Csapatunk tipikus kisvárosi családi csapat, ennek minden előnyével. Egy balesetben elhunyt kézi fanatikus terveit valósította meg a családja a klubbal, ami tizenegy éve tagja a spanyol első ligának, szinte egyedüli déli csapatként. Eddig a nyolcadik helynél nem végeztek előrébb. Milyen jó lenne ezen éppen ezen a szezonban túllépni! Egy pici csarnokunk van, alig nagyobb a füredi Eötvösnél. Persze mindig teli van és igazi déli lelkesedéssel űznek, hajtanak minket a szurkolóink.

Milyen a spanyol liga?

Nekem csak két meccs van a tarsolyomban, de ezek alapján és főleg a társaim elbeszéléséből nagyon kiegyensúlyozottnak látszik. Ez a két meccs is a végén dőlt el. A hazai pályának nagy előnye van. Egyrészt a fergeteges drukkolás, másrészt a hosszú utak miatt. Nekünk, délieknek minden meccsre 8-10 órát kell buszoznunk, igaz hozzánk is. A Barcelona kiemelkedik a mezőnyből, azonban a többi meccs háromesélyes. Egy-egy idegenbeli pontszerzés nagyon sokat jelenthet.

Milyen tapasztalatai vannak a spanyol kézis munkáról, így az első hónapok után?

Az alapozás brutális volt. Napi három/négy edzésünk volt. Kezdtünk reggel a kondiban, majd mentünk a terembe. Kis szieszta és futottunk, majd újra a terem jött. Aztán felkészülési meccsek és így értünk el a bajnoki rajthoz. A bajnoksághoz közeledve beálltunk abba a rendbe, hogy hétfőn és szerdán van két edzés, a többi napon egy, az is délelőtt. Nagy a hangsúly a taktikán és ezért fontos a videózás is.

Mutassa be egy kicsit, hogy hol lakik, milyen a város, mivel telik a szabadidő.

Mint mondtam, Puente Genil egy kisváros. Van egy boltokkal, éttermekkel teli főutcája, én is ennek az egyik vége felé lakom. Maga a csarnok úgy 10/15 perces sétára van, de mondhatni minden fontosabb célt, boltot, éttermet ennyi idő alatt el lehet érni. Az emberek nyitottak, szívesen szóba elegyednek az idegennel is és kisváros lévén még az én hírem is megelőzött. Így felismertek, felismernek az utcán. Hála Istennek a spanyol is egyre jobban megy, a csapattársaim dicsérnek. Kell is, mert itt a városban nem beszélnek angolul, tehát spanyolul kell vásárolni és rendelni. Néha megmosolyogják a spanyolom, de nem nevetnek ki, hanem kijavítanak. Így aztán gyorsan lehet tanulni. Édesanyámék most voltak nálam és hoztak egy nagy spanyol–magyar szótárt, ami segít.

Eddig nem volt sok szabadidőm, most leginkább főzni tanulok akkor. Azért a fiúkkal a felkészülés pihenőnapján voltunk Malagában a tengernél. Tervezem a város és a környék felfedezését is. Sevillába is szívesen mennék. De nem turistának jöttem ki, hanem a kézi az első. Ha már jól beilleszkedtem biztosan több időm lesz ismerkedni is, talán egy bikaviadalra is eljutok.

Úgy veszem ki a szavaiból, hogy jól érzi magát. Azért honvágya van?

Mi az, hogy! Sokszor olyan jó lenne csak egy kávéra beugrani valahová és magyarul beszélgetni. Szerencsére a családomon kívül tartom a kapcsolatot a füredi társaimmal is. Figyelem az eredményeket és mondtam is nekik, hogy húzzanak bele. Sokat segít a kintlétben, hogy a klub, a drukkerek közössége, a csapat nagyon családias. Jó a korosztályi összetétel a csapaton belül. A beállós pozíciójában vannak hárman, a többiben ketten vagyunk. Így remélem sok játéklehetőségem lesz és sokat fogok fejlődni.

A múlt héten a Huesca ellen szenvedett 32-31-es vereséget Jánosi Tamás csapata, így három ponttal a tabella 11. helyén állnak.
Pénteken hazai pályán fogadják a Puerto Sagunto csapatát, amely eddig kettő pontot szerzett.
Képek: Club Balonmano Ángel Ximénez Puente Gentil Facebook oldala

2023 megtekintés.

Megosztás