Juhász István, az MKSZ sportakadémiai központjának igazgatója volt a Sportrádió Hazafutás című műsorának vendége. Arról már korábban írtam, hogy szerintem sem Kocsis Máté sem Juhász István nem alkalmas bármilyen pozíció betöltésére a magyar kézilabdázásban. 

Ez az rövid interjú tökéletesen alátámasztja a véleményemet. 

Arról most nem értekeznék, hogy Juhász Istvánt vajon milyen elképesztő és utánozhatatlan szakmai múlt predesztinálja erre a pozícióra, a helyezkedés is egyfajta készség. Ő a férfi válogatottól 2024-ben vár kimagasló eredményt, a nőitől 2028-ban; mi, a kézilabdát szeretők inkább a Juhász Istvántól várnánk bármilyen eredményt. Ő azonban élő bullshit-generátor, aki túl közel van bizonyos körökhöz: inkább a kézilabdából él, mint érte. Most épp jós szerepében tetszeleg, érdemes elmenteni az általa vallottakat, hogy aztán pár év múlva az ég világon senki se kérje tőle számon, és semmi következménye ne legyen annak, ha nem így lesz. 

Addig is azonban lehet hangzatos álmokat dédelgetni, teljesen alaptalanul, és erre jó pénzeket felvenni. Ok, ezt már megszoktuk, most azonban sikerült még mélyebbre süllyedni. 

Chema Rodriguez néhány hete szövetségi kapitány. Én magam nem értek egyet a kinevezésével, de ez a téma szempontjából teljesen irreleváns. Játszottunk két mérkőzést Izrael csapatával, amely után a célt – kulcsjátékosok sérülése ellenére – elértük, így kvalifikáltuk magunkat a jövő évi, lengyel, svéd közös rendezésű világbajnokságra. 

A látottakkal nem lehetünk maradéktalanul elégedettek, ez tény, de igazából a kijutásunk egy másodpercre sem volt kérdéses. Izrael magához képest jó kézilabdát játszik, és ne feledjük, pár éve a férfi holland csapatra is csak legyintettünk.

Chema megkapta a bizalmat, de most, a legelső – egyébként sikeres – megmérettetése után máris kritikát kap. Nem más kritizálja, mint Juhász István, az MKSZ sportakadémiai központjának igazgatója. Nekem kicsit úgy tűnik, hogy felnézett a fórumokra, ahol Ligetvári több játéklehetőségét követelték, és visszamondta a kötelezőt, hogy összegyűjtsön néhány jó pontot. Nem kellett volna. 

Fotó: Török Attila

Elmondom, miért veszélyes és kétélű, ezen kívül meg persze amatőr dolog ez. Tegyük fel, Ligetvári jobban edz, küzd, hajt, jobb formában lesz, amiért legközelebb többet fog játszani. Az embereknek viszont az jön majd le, hogy Juhász rászólt Chemára. Senki sem tud jól kijönni ebből. A másik oldal, hogy Ligetvári valami miatt – sérülés, formahanyatlás – kevesebbet játszik, akkor meg az lesz, hogy Chema csak azért sem játszatja, mert makacs, és ne szóljanak bele a munkájába. Szóval summa summarum: egy magát valamire adó vezető nem kommunikál így, nem kritizál, nem azért fizetik ugyanis…

Juhász “Nostradamus” István megvilágosodott az utóbbi időkben. Szerinte 2024-ben lesz a férfi válogatott világverő (érted, most Izrael után hirtelen), a nők előretörését egyenesen 2028-ra datálta. 

Én meg mintha úgy emlékeznék, hogy a hazai rendezésű EB-re várták volna ott fent a jó eredményt, hogy aztán a 15. helyet érjük el, hogy aztán annak se legyen semmi következménye. 

A nők 2028-as kiugrását fogalmam sincs honnan vette. Azt értem, hogy jó távol van, addig is lehet hülyíteni és pénzt hazavinni, de nem látom át, miért pont akkorra lesz jó a női válogatottunk. 

„A lányoknak az életkorukból adódóan, kétezer-huszonnyolcra tenném azt az ugrást, amikor ők már olimpián komoly eredményt érhetnek el.”

Hm, a mostani válogatott fele már vissza fog addigra vonulni, szóval számomra érthetetlen ez az optimizmus.

Én speciel úgy gondolom, hogy az is egy szuper eredmény lenne, ha mindkét válogatott ott lehetne az elkövetkező olimpiákon.

Juhász István beszélt még Terjék Rolandról is, akit nemrég igazolt le a francia Montpellier. Szerinte ez korai. Mi más véleményen vagyunk. Azt gondoljuk, hogy minden fiatal játékosnak ki kellene magát próbálnia külföldön, tapasztalatot szereznie, „világot látnia”, és ezekkel együtt értékesebb játékosként hazajönni, és átadni a tudást, amelyet felszedett.

Fotó: NEKA

Én örülnék, ha Juhász István inkább azon dolgozna, hogy rendben legyen a sportág, hogy legyen erős bajnokság, legyen jó utánpótlás, amely felnőtt korban reális! eséllyel indul egy jó eredményért, hogy legyen magas színvonalú játékvezetés, hogy a bundázás ne legyen terítéken, hogy a politika kevesebb befolyást kapjon a sportágban, hogy a TAO pénzeket korrekten és okosan használják fel, hogy kevesebb tucatlégiós legyen az első osztályokban, hogy ne haverok, jó barátok, pártkatonák legyenek fontos pozíciókban, hogy az MKSZ egyik irányba se húzzon, ha magyar nagycsapatokról van szó, és még sorolhatnám. 

Ez a feladata, nem pedig mindenkit kritizálni, aki épp “arra jár”, mindezt annak fényében, hogy – véleményem szerint –  az eredményei, a szakmai múltja egyáltalán nem jogosítják fel erre.

Természetesen kívánom, hogy tévedjek, és kívánom, hogy a Juhász István által vizionáltak megvalósuljanak. 

 

Ez az írás egy véleménybejegyzés. Amennyiben valaki úgy gondolja, hogy Juhász István alkamas az általa betöltött pozícióra, lehet, hogy neki van igaza.

Megosztás