Site icon Handballexpert

Kár érte: az utolsó percekben fordított, és nyert a Barca a Szeged ellen

Az 56. percben még két góllal vezetett a Pick Barcelonában, a katalánok azonban a végén megrázták magukat, és 30-28-ra nyertek.

A BL-csoportkör utolsó fordulójában a lehetséges párosítások közül talán a legnehezebb várt a Szegedre: a Barcelona elleni a Palau Blaugranában. A mérkőzés tétje az volt, hogy a Pick még versenyben marad-e a csoport második helyéért a PSG-vel szemben, ehhez az kellett (volna), hogy a magyar csapat több pontot szerezzen ma, mint a francia holnap a Zágráb elleni hazain. A katalánok ezzel ellentétben már teljes nyugalomban várhatták a találkozót, hiszen korábban eldőlt, hogy megnyerték az A-csoportot, és ezzel együtt a pihenő jogát a csonka nyolcaddöntőre.

Ennek megfelelően talán arra lehetett számítani, hogy a Barcelona nem ma lesz a legélesebb, bár azt is számításba lehetett venni, hogy azt a „szégyent” nem engedhetik meg maguknak, hogy a csoportküzdelmek során kétszer is meghajoljanak valamely ellenfelük előtt.

A kezdőcsapatban Juan Carlos Pastor ezúttal Mirko Alilovicsnak szavazott bizalmat a kapuban, aki ezzel maximális mértékben élt is: az ő védésével kezdődött a mérkőzés, azonban támadásban nem sikerült kihasználni a lehetőséget, így az első gólt mégis a katalánok szerezték Palmarsson révén. A Szeged spanyol légiója ezt nem hagyta szó nélkül, Canellas hetese és Maqueda gólja után máris sikerült fordítani. Ezután fej-fej mellett haladtak a csapatok, általában a Barcelona volt egygólos előnyben, a legnagyobb különbség az első negyed órában N’Guessan egész pályás gólja után alakult ki, ekkor 7-5-re vezetett a hazai csapat.

A félidő második felében egy sokkal harcosabb Szegedet lehetett látni a pályán, Alilovics elképesztő napot fogott ki, a Barcelona általában csak akkor tudott betalálni, ha emberhátrányban kapus nélkül támadott a Pick: ilyenkor több üres kapus gólt szereztek a hazaiak. 11-10-es Barcelona-vezetés után egy négy-nullás etappal (Kasparek 2x, Bodó, majd Sigurmansson hetesből) sikerült megfordítani az állást a Tisza-partiaknak, és három góllal elhúzni. Különösen Bodó formája volt örömteli, aki az első félidőben négy lövésből négy góllal járult hozzá a csapat remek teljesítményéhez. A játékrész végén Alilovics egy egészpályás góllal koronázta meg kiváló teljesítményét, erre azonban Cindric-nek még volt egy válasza, így 15-13-as szegedi vezetéssel fordultak a csapatok.

A második félidő úgy folytatódott, ahogy az első befejeződött, Alilovics hárította Fabregas ziccerét. Sigurmansson és Maqueda góljai után már 17-14-re vezetett a Pick, ekkor azonban a hazaiak percei következtek: Dolenec, Tomas, Cindric és Mem révén egy négy-nullás etappal sikerült fordítaniuk. Ezt követően sokáig egy ide-egy oda játékot játszottak a csapatok, folyamatosan döntetlen körüli volt az állás, a védelmek pedig nem nagyon tudták megakadályozni a támadókat a gólszerzésben. A Barcánál elsősorban Cindric, a Picknél pedig Bodó játékát kell kiemelni, a két játékos húzta csapata támadójátékát ebben az időszakban, végül – a szintén remekül játszó Dolenec-cel együtt – 7-7 góllal zárták a találkozót.

A folyamatos adok-kapok után az 50. perctől kezdve, 26-26-os állásnál mindkét csapat támadójátéka visszaesett kissé, ekkor támadóhibák, valamint a kapusok (továbbra is Alilovics, valamint Perez de Vargas) védései voltak jellemzőek, bő öt percig csak egy Bánhidi-gól került fel az eredményjelzőre. Ezt az időszakot megtörve az 56. percben Bombac talált be egy gyönyörű passzcselt követően, így bő négy perccel a vége előtt kettővel vezetett a Pick. Ekkor jött azonban a szokásosnak mondható Barca-henger a végére, miközben a Szeged már nem tudott betalálni az utolsó percekben: Bodó adott rossz passzt kínaira Källmannak, Bombac-tól jött egy rossz bejátszás és egy kapufa, Maqueda pedig eladta a labdát a végén, mindeközben a Barca négy gólt is tudott szerezni (először Dolenec találata, majd Fabregas gyönyörű hátmögötti lövése, az 59. percben Raul Entrerrios ziccere, végül ismét Dolenec egy betörésből), így 30-28-ra nyertek a katalánok.

A vereség miatt matematikailag is biztossá vált a Szeged harmadik helye a csoportban, illetve az, hogy két BL-csapatunk egy ágra került a Köln felé vezető úton. Mindezek előtt azonban a Szeged ellenfele a Vardar, a Veszprémé pedig a Plock lesz a nyolcaddöntőben.

A vasárnapi találkozókra már csak három kérdés maradt nyitva: a Flensburg és az Aalborg (4-5. hely), valamint a Celje és a Zágráb (6-7. hely) cserélhet még helyet az A-csoportban (az első valószínűleg bekövetkezik, a második valószínűleg nem), illetve érkezik a másik alsóházi rájátszás visszavágója is a Dinamo Bukarest és a Sporting Lisszabon csapatai között, ahol a románok egygólos idegenbeli győzelem után várhatják a hazai meccset.

Kép: Kovács Ferenc, szegedma.hu

Írta:Kovács Attila

Megosztás
Exit mobile version