Keretet hirdetett Golovin Vladimir szövetségi kapitány a jövő héten esedékes Euro Cup mérkőzésekre.
A magyar válogatott először október 11-én lép pályára Debrecenben a Világ – és Európa Bajnok Norvégia ellen. Majd október 15-én vasárnap, Schwechat-ba látogat, ahol a házigazda Ausztria lesz az ellenfél.
A novemberi program szerint 5-én Münchenben, a német válogatottal játszunk felkészülési mérkőzést, majd a hónap végén 2 tervezett mérkőzés fog következni Hollandiával. A jövő heti torna nagyon jó alappal szolgálhat a téli (November 29. – December 17.) Dán-Norvég-Svéd közös rendezésű világbajnokságra. A magyar csapat ellenfelei a „B” jelű csoportban Paraguay, Kamerun és Montenegró válogatottjai lesznek. Továbbjutás esetén, a középdöntőben pedig a Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál négyesből jöhetnek az ellenfelek.

A jelenlegi 18 fős keret a következőképpen néz ki:

Kapusok: BÖDE-BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZEMEREY Zsófi (Motherson Mosonmagyaróvári KC), SZIKORA Melinda (SG BBM Bietigheim)

Ha van biztosnak tűnő pont a válogatottban, az most a kapus poszt. Janurik Kinga sérülésével ugyan nem számíthat az egyik legjobb formában lévő hálóőrre, de a meghívót kapott mindhárom kapus képes stabilan jó teljesítményre és bravúrokra. Talán Bíró az, aki kimaradt volna amennyiben Janurik bevethető, ugyanis a szezont nézve mind Sziki, mind pedig Szemerey jobb formát mutat eddig nála.

Jobbszélsők: GYŐRI-LUKÁCS Viktória (Győri Audi ETO KC), FALUVÉGI Dorottya (SG BBM Bietigheim)

Bár Lukács, Hovden és az új vezetőedző érkezésével második számú lett a posztján, amikor lehetőséget kap rendre meghálálja a bizalmat jó játékával. Faluvégi német bajnokságba való igazolásra pedig remek döntésnek bizonyult, rendszeresen játszik és stabilan jó teljesítményre képes. Hosszú távon lehetne rá építeni a jobb szélen. Kimaradt a mostani keretből a nyáron meghívót kapó két debreceni: Töpfner Alexandra és Grosch Vivien is.

Jobbátlövők: ALBEK Anna (Motherson Mosonmagyaróvári KC) KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), PAPP Nikolett (Gloria Buzau)

Klujber meghívója annak ellenére biztosnak vehető volt, hogy Katrin az utóbbi meccseken elég hullámzó teljesítményt nyújtott. Ha valaki, akkor ő képes eldönteni mérkőzéseket, amennyiben megkapja a megfelelő támogatást is társaitól és fejben is rendezni tudja magát. Albek Anna szintén rendszeres tagja Golovin kereteinek, az előző szereplésekhez képest annyi különbséggel, hogy a mostani szezonban nyújtott játéka alapján már megérdemelten lesz ott a pályán. Ha a bajnokságban mutatott játékát át tudja menteni a nemzeti csapatéba, minden bizonnyal erősítést jelent majd. Papp Nikolett Romániába való igazolása szintén jó döntésnek bizonyult. Niki saját oldalán a három játékos közül egyértelműen a legstabilabb védekezésben, ami valljuk be: azon az oldalon megoldandó probléma volt az elmúlt időszakban. Planéta Szimonetta továbbra sem kapott meghívót (nem meglepő módon). A tavalyi évben motivációs problémákkal küzdő játékos ugyan friss nyilatkozatában kifejtette, hogy készen áll ismét a válogatottságra, viszont teljesítménye és látszólag erőnléti állapota sem indokolná szereplését.

Irányítók: DEBRECZENI-KLIVINYI Kinga (Moyra-Budaörs Handball), PÁL Tamara (Gloria Buzau), VÁMOS Petra (DVSC SCHAEFFLER)

Kovacsics Anikó sérülése(i) óta Vámos Petra számít a válogatott első számú irányítójának, még úgy is, hogy az utóbbi mérkőzéseken rendre adós maradt a tőle elvárt extra teljesítményekkel. Klivinyi már sokadszor bizonyította, hogy helye van a legjobbak között. Rutinjával és harcosságával minőségi alternatívája lehet Vámosnak a 31 éves budaörsi irányító. Pál Tamara meghívása kellemes meglepetésnek számít (noha koránt sem érdemtelenül). A nyáron Buzauba igazoló, egykori magyar gólkirálynőt jól ismeri Golovin, még az MTK-s időszakukból. Tamara idén (is) meghatározó játékosa csapatának és nagy szükség lenne a gólerős játékosra hosszú távon is (VB) a válogatott háza táján.

Beállók: BORDÁS Réka (FTC-Rail Cargo Hungaria), FÜZI-TÓVIZI Petra (DVSC SCHAEFFLER), PÁSZTOR Noémi (Motherson Mosonmagyaróvári KC)

Pásztor talán a legjobb formában lévő beállónk, nem kérdés, hogy neki helye van a csapatban. Füzi-Tóvizi a Lokiban alapember és rendre megkapja a játékperceket (poszttársa Tamara Haggerty egyelőre jóval gyengébb teljesítményt nyújt). A korábban Kim Rasmussennél és Elek Gábornál is alapembernek számító Kisfaludy Anett viszont érthetetlen okokból ismét nincs a keretben. Viszont ott van továbbra is az a Bordás Réka, aki a nyáron igazolt a Ferencvárosba és a bajnoki, valamint a BL meccseken is rendre a kispadon ül, vagy a keretbe sem kerül be. Természetesen nem tudjuk a kapitány milyen szempontok alapján választ, mindenesetre szakmailag a legkifogásolhatóbb és legmegosztóbb döntése ez a keret egészét nézve. Kimaradó még a korábbiakhoz képest, a váci Tyiskov-Helembai Fanni is.

Balátlövők: JUHÁSZ Gréta (Kisvárda Master Good SE), KUCZORA Csenge (Praktiker-Vác)

Talán az egyik „legsebezhetőbb” pontja a válogatottnak. Kuczora Csenge vezeti az NB 1 góllövő listáját, az ő jó teljesítményére és góljaira nagy szükség lenne. Juhász Gréta 5 mérkőzésen 20 gólt szerzett ebben a szezonban, bár nem tartozik a legrutinosabb játékosok közé, de ha „felnő a feladathoz” akár nyerhetünk is vele. Kérdés, hogy a kapitány ideiglenesen számít-e rá, vagy már a VB keret tagjaként. Szöllősi-Zácsik Szandra térdsérülése miatt nem jöhetett szóba (egyébként is hullámzó teljesítményt nyújt a szezonban), Háfra Noémi (bár már kapott lehetőséget a hétvégi BL meccsen) egyelőre sérülése után messze nem válogatott szinten teljesít. Ráadásul jelenlegi klubja a Buducnost a jobb oldalon számít rá. Kimaradt a szintén hullámzó teljesítményt nyújtó Kácsor Gréta (a Debrecen hétvégi BL meccsén viszont 10 gólt szerzett). Talán ő lehetett volna a legesélyesebb most Kuczora mellé, de Golovin most nem szavazott neki bizalmat. A válogatott korábbi csapatkapitánya, Hornyák Dóra továbbra sem bevethető, az ő visszatérését őszre prognosztizálta a klub, de jó eséllyel nem fog tudni olyan formába kerülni, amivel realitása lenne a VB keretbe kerülésének.

Balszélsők: MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-SCHATZL Nadine (Győri Audi ETO KC)

Mindkét játékos már rutinosnak számít, klubcsapataikban is alapemberek. Fodor Csenge a nyári Nantes elleni edzőmérkőzés alkalmával elszenvedett térdsérülése miatt (részleges hátsó keresztszalag szakadás) várhatóan idén már nem léphet pályára, így a VB-ről ő is biztosan lemarad. Alternatívaként szóba jöhetne a Rapidban jól teljesítő Korsós Dorina is, ám valamiért rá is kevésbé számít a szövetségi kapitány, mint a végül meghívót kapó, hazai bajnokságban játszó poszttársaira.

A szakmai stábban is történt személyi változás: már nem Duleba Norbert, hanem Tatai Péter lett a válogatott kapusedzője. Ennek miértjére nem kaptunk bővebb indokolást.

A fentiekből kiderül, hogy koránt sem volt könnyű dolga a keret összeállításakor Golovin mesternek és könnyen lehet, hogy a VB-ig még változni fog a válogatott összetétele. De vajon mire lehet elég ez a keret…?

Megosztás