Hihetetlen izgalmakat hozott a kézilabda Eb D csoportjának zárómérkőzése, a spanyolok végül 2 góllal győzték le a németeket, így mindkét csapat a középdöntőben folytathatja. A továbbjutás módja azonban hagy némi kívánnivalót maga után.

Először is nézzük az előzményeket. Amikor már csak az említett spanyol-német meccs volt hátra, a házigazda Montenegró hibátlan teljesítménnyel, 6 ponttal már megnyerte a csoportot. A spanyolok még pont nélkül álltak, hiszen kikaptak a lengyelektől, a lengyelek viszont legyőzték a németeket. Egy esetleges spanyol győzelem hispán továbbjutást eredményezett volna, két gólnál nagyobb győzelem esetén a lengyeleket, két gólos (21 német lőtt gól felett), vagy annál kisebb különbségű győzelem esetén a németeket vitték volna magukkal.

Természetesen a spanyoloknak egyáltalán nem volt mindegy, hogy ki megy velük a középdöntőbe. Ennek oka, hogy a csoportkörben a továbbjutó válogatottak ellen megszerzett pontokat a csapatok viszik magukkal. Mivel a lengyelek elleni meccset elvesztették, számukra az volt a lényeg, hogy a németek jussanak tovább.

A mérkőzésen az első félidő közepétől kezdve végig a spanyolok vezettek. A második félidő elején kétszer is el tudtak menni 3 góllal a spanyolok, de egyszer vissza tudtak zárkózni a németek, volt közte 4 is. Három gólos spanyol vezetéssel fordultak a csapatok az utolsó percre, ekkor pedig az alábbi videón látható jelenet zajlott le a pályán.

Ahogy az látható, az üres kapuval támadó németektől elvették a játékvezetők a labdát (59:10), a letett labdát pedig a szélről odafutó Jennifer Gutierrez világgá hajítja, mondván, ő az üres kaput „célozta” (59:14). A visszatámadásból Xenia Smits úgy sétál be Alexandrina Cabral Barbosa mellett, mintha edzésen lenne (59:27), azonban ennél sokkal vérlázítóbb Paula Arcos reakciója, aki két kezét a magasba emelve ünnepli a német balátlövő gólját. Természetesen a spanyolok az utolsó fél percben már nem igazán csináltak semmit, ami egyébként sem meglepő, az előzőek tükrében pedig főleg nem.

„Amit a Spanyolország és Németország közötti mérkőzés végén láttunk, az bizonyára olyan dolog, aminek a sportot és a fair play-t szerető ember nem szívesen lenne szemtanúja, de nem hibáztatjuk Spanyolországot. Én magam aktív játékosként nem kerültem ilyen helyzetbe, de a mérkőzés óta azt kérdezem magamtól, hogy mit tettem volna, és őszintén szólva erre nem tudok válaszolni. Ez etikai kérdés.” – mondta Iwona Niedźwiedź, a lengyel szövetség kommunikációs igazgatója, korábbi lengyel válogatott játékos a dán TV 2 SPORT-nak, aki egyébként azt is megjegyezte, a lengyeleknek a saját kezükben volt a lehetőség, amivel nem tudtak élni.

Tegyük a szívünkre a kezünket. A spanyolok helyében mindenki ezt csinálná, azonban ennél kicsit kevésbé átlátszó, ellenszenves módon. Erre mondja a Bánk bánban Gertrudis Ottónak: „A célod nem, de módjaid utálhatom.”

Kiemelt kép forrása: Real Federación Española de Balonmano.

1954 megtekintés.

Megosztás