Május 24. és 28. között a portugáliai Nazaréban rendezik a felnőtt strandkézilabda Európa-bajnokságot, amelyen mind a női, mind a férfi tornán a magyar válogatott is részt vesz.

16 női és 16 férfi csapat részvételével indul a portugáliai kontinensviadal, amelyre a mieink a 2022. júliusában rendezett EHF-selejtezőtornán harcolták ki a szereplést. A prágai tornát a hölgyek mindössze két szettet veszítve, veretlenül nyerték meg, míg a férfiak Németországtól szenvedtek vereséget a fináléban.

Női torna

A magyar női válogatott a C csoportban sorrendben Norvégiával (05.24. szerda 12:00), a Kiss Dániel által irányított Szlovákiával (05.24. szerda, 16:00), valamint Görögországgal (05.25. csütörtök, 14:00) csapnak össze. A hölgyek számára a fő cél – mondta Pinizsi Zoltán szövetségi kapitány – a lengyelországi Európa Játékokra, valamint a Balin rendezendő Strand Világjátékokra való kijutás. Ehhez az első hat között kell végeznie válogatottunknak. „Kiváló, nyertes mentalitású, vidám, szerethető csapatot szeretnénk építeni” – tette hozzá a vezetőedző.

A női válogatott kerete: Berkesi Dóra, Orbán Laura (kapusok), Braun Csenge, Csiki Renáta, Fekete Bozsana, Friebesz Fanni, Kazeem Amina, Kreutz Kitti, Speth Evelin, Tóth Emese, Uhrin Lili, Zentai Dorottya.

Vezetőedző: Pinizsi Zoltán, kapusedző: Győri Ágnes, masszőr: Varga Dénes, technikai vezető: Csendes-Major Flóra.

Kimaradt tehát az említett selejtezőtorna legjobb kapusa, Mátéfi Dalma, illetve szintén kapus poszton Hadfi Gréta, valamint a tavaly szeptemberi Champions Cup (és az idei első nagyobb, horvátországi EBT-torna) legjobb védőjátékosa Landi Gabriella is.

A torna toronymagas esélyese a német válogatott, amely jelenleg a Világjátékok, a világbajnokság, valamint az Európa-bajnokság címvédője is, ezek alatt jelenleg 25 mérkőzéses veretlenségi szériát építettek ki. Mellettük a dánokra (akik egyébként egy csoportban lesznek a németekkel), a spanyolokra és a norvégokra is érdemes lehet odafigyelni.

Férfi torna

Az urak a B csoportba kaptak besorolást, sorrendben pedig a házigazda Portugáliával (05.24. szerda, 13:00), Olaszországgal (05.24. szerda, 17:00), valamint Franciaországgal (05.25. csütörtök, 11:00) találkoznak.

A válogatott technikai vezetője, a korábbi válogatott játékos, Priczel Bence a következőket mondta arról, hogy milyen célokkal utazik a csapat Portugáliába:

„Nem titkolt célunk, hogy szeretnénk minél előkelőbb helyen végezni a viadalon, hiszen ez a verseny nagyban meghatározza a további helyzetünket. Az elsődleges cél nem lehet más, mint az Európa-bajnokság megnyerése, ami kvalifikálna minket az Európa Játékokra, a Strand Világjátékokra és a jövő évi Világbajnokságra is. Kellően motiváltnak érzünk mindenkit ahhoz, hogy egy szép eredmény szülessen, de az elmúlt évtizedben annyira kiegyenlített lett az európai mezőny, hogy az eddig periférián levő országok is becsatlakoztak az aranyért szóló küzdelembe. Görögország például az elmúlt – hazai rendezésű – világbajnokságon dobogós helyen végzett.”

A férfi válogatott bő kerete: Balogh Ádám, Nagy Balázs, Nahaj László (kapusok), Csákay Botond, Csuka Balázs, Gyene Norbert, Hajdú Péter, John András, Kovácsovics László, Kun Attila, Neukum Csanád, Rozmán Bence, Vizes Patrik, Zakics Bence. Az első mérkőzés előtt kiderült, hogy Nagy Balázs és Kovácsovics László a két kimaradó.

Vezetőedző: Gulyás István, edző: Hajdu Tamás, kapusedző: Porobic Haris, masszőr: Szűcs Antal, technikai vezető: Priczel Bence.

A legnagyobb esélyesek közé tartozik a Világjátékok- és világbajnoki címvédő Horvátország, az Eb-címvédő Dánia, de a portugálokat, a németeket és a franciákat is érdemes figyelni.

Mind a férfiak, mind a nők tornáját jelentősen befolyásolhatja a kontinensviadal időzítése, ugyanis a felkészülés és a torna is jócskán belelóg a teremszezonba, így nem lehet tudni, hogy ki milyen formában érkezik a tornára.

A csoportmérkőzésekre május 24-én és 25-én (szerdán és csütörtökön) kerül sor, a középdöntőket (felső- és alsóház) 25-én és 26-án (csütörtökön és pénteken), a negyeddöntőket 27-én, szombaton, míg a helyosztókat május 28-án, vasárnap rendezik. Az Európa-bajnokság magyar mérkőzéseit az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti, így – aki szeretné – élőben is követheti női és férfi válogatottjaink meccseit.

Kiemelt kép forrása: Magyar kézilabda-válogatott/Facebook

1923 megtekintés.

Megosztás