Site icon Handballexpert

Kezdődik a véghajrá, 11 meccs maradt a VB-n – 14. nap előzetes

Ebből hetet a mai napon játszanak le. Vége a számolgatásnak, itt már minden meccs igazi tétre menő ki-ki meccs: végleg eldől az Elnök-kupa és az alsóházi helyezések, valamint végre jönnek a negyeddöntők, ahol főszerepet kap a magyar válogatott is!

 

Mai program:

Megállapított eredmény: A 31. helyért: Zöld-foki szigetek – Dél-Korea 0-10

15:00 Kongói DK – Chile (a 27. helyért) Tv: m4sport.hu

17:30 Angola – Marokkó (a 29. helyért) Tv: m4sport.hu

17:30 Tunézia – Ausztria (a 25. helyért és az Elnök-kupáért) Tv: m4sport.hu

Negyeddöntők:

17:30 Dánia – Egyiptom Tv: M4Sport

20:30 Spanyolország – Norvégia Tv: m4sport.hu

20:30 Svédország – Katar Tv: m4sport.hu

20:30 Franciaország – MAGYARORSZÁG Tv: M4Sport

 

Elnök-kupa

Mivel a Zöld-foki szigetek visszalépett, az már eldőlt korábban, hogy ők zárják a VB-t az utolsó helyen. Az Elnök-kupa 31. helyért zajló mérkőzését így nem kell lejátszani, azt Dél-Korea nyerte játék nélkül. A további három találkozón eldől a 25-30. helyek sorsa is. Az előzetes várakozások alapján a Tunézia-Ausztria találkozó az alsóházi kupáért akár két középdöntő-szintű csapat meccse is lehet, biztos hogy mindketten bizonyítani akarják, hogy csak egy véletlen botlás volt a csoportkörben történt kiesés. Az első negyeddöntővel egyidőben, akinek van rá energiája és elég képernyője, pillantson rá erre a meccsre is, szerintünk izgalmas lesz.

 

Dánia – Egyiptom

Kicsit olyan érzés, mintha a dánok számára eddig a VB egy könnyed felkészülési torna lett volna, Hansenék eddig 6/6-nál járnak, a legszorosabb meccsük a japánok elleni hétgólos győzelem volt. Azt hiszem kimondhatjuk, hogy (eddig) a legkönnyebb ágra kerültek a horvátokkal, azonban déli szomszédaink ezúttal nagyon mást mutattak, mint amit megszokhattunk tőlük, így ez tényleg egy könnyed ujjgyakorlat volt a címvédőnek. Innentől azonban már nem is lehet hibázni, ha VB-t akarnak nyerni, akkor a hátralévő három meccset is be kell húzni, 9/9 pedig azért ritka. Ma a házigazda jön szembe a negyeddöntőben, ami sose kellemes feladat egy világversenyen, mégis úgy gondoljuk, hogy ha nem is simán, de megoldják a feladatot a dánok. Egyiptom is elég meggyőző teljesítményt nyújtott eddig a tornán, azonban meglehetősen kiélezett ágon szerepelt, és a továbbjutása az utolsó meccs utolsó perceiben dőlt csak el, és egy gólon múlott. A szlovének ellen egy ilyen ki-ki meccsen továbbmenni azért nem egyszerű feladat, úgyhogy mindenképp tiszteletet érdemel Parrondo és a csapat, hogy ezt meg tudták oldani. Bár minden meccsükön azért lehet látni néhány nézőt, a több ezer hazai torok biztos hiányozni fog már ebben a szakaszban. Szerintünk megnehezítik a dánok dolgát, de itt véget ér a házigazda szereplése. A továbbjutóra azonban nem más vár, mint a spanyol-norvég párharc győztese, így könnyű ágról beszélni innentől azt hiszem felesleges.

 

Spanyolország – Norvégia

Egy igazi pikáns rangadó a második negyeddöntőre, amelynek győztese a dán-egyiptomi győztesével elődöntőzhet. Egyik csapat sem kezdte meggyőzően a VB-t, a spanyolok egy brazilok elleni döntetlen után nagyon neccesen verték csak a lengyeleket, azon a meccsen felsejlett számukra, hogy igencsak távol is kerülhetnek a legjobb nyolctól. Utána azonban nem volt kérdés, a következő négy meccset simán hozták, javuló formát mutattak, így meg is nyerték előttünk a középdöntőt. Az ág azonban így sem valami kellemes számukra, a fogadóirodák szerint nem is ők az esélyesek.

A norvégok is kicsit hasonló utat jártak be, az első meccsen simán verték őket a franciák, és hiába Sagosen folyamatos világklasszis teljesítménye, az utolsó körben nem volt a saját kezükben a sorsuk, simán ki is eshettek volna. A franciák végül „megkegyelmeztek”, és nem adtak esélyt Portugáliának, így a norvégok megkapták az esélyt, hogy igazolják az előzetes várakozásokat, és akár a döntőig meneteljenek. Az út nem egyszerű, az EB-címvédőn, majd a VB-címvédőn vagy a házigazdán keresztül vezet, de ahogy mondani szokták: aki világbajnok akar lenni, annak mindenkit meg kell vernie.

 

Svédország – Katar

A svédek kihasználták az adódó lehetőséget, és a csoportellenfelek botladozását. Bár ők is begyűjtöttek két döntetlent, végül magabiztosan nyerték a csoportjukat, így jó helyzetbe kerültek a negyeddöntő előtt. Bár sok a hiányzójuk, így a VB előtt nem mindenki várta őket a négybe, ma mégis ők az esélyesek, és azt hiszem aláírták volna a torna előtt, ha azt mondják nekik, Katarral fognak negyeddöntőzni. Katar számára pedig inkább ajándék ez a negyeddöntő érzésem szerint, bár tény, hogy meg is harcoltak érte, és ők is éltek a lehetőséggel. Mivel a horvátok elkótyavetyéltek három pontot is, Katarnak annyi volt a dolga, hogy hozza a kötelezőket, és bízzon benne, hogy a dánok megsegítik őket. Ez így is történt, így végeredményben megérdemelten jutottak a nyolc közé, bár biztos vagyok benne, hogy sokunknak van ellenérzése velük szemben, és szívesebben néztük volna akkor már Argentínát, mint meglepetéscsapat. A „gaucho”-k azonban nyert helyzetből kiadták a kezükből a lehetőséget, a horvátok bravúros megverése után „csak” egy pont kellett volna az ázsiai vegyes alakulat ellen, azonban ezt hétgólos vezetésről sikerült elbukni. A negyeddöntő esélyese mindenképp Svédország, de azért azt is láttuk, hogy náluk is tud akadozni a gépezet, kíváncsiak leszünk, hogy Saricsék tudnak-e meglepetést okozni.

 

Franciaország – MAGYARORSZÁG

A leginkább várt találkozóról természetesen külön cikkünkben írtunk beharangozót. Nagyon várjuk, hogy a magyar válogatott meg tudja-e koronázni az eddigi kiváló szereplést, és 1986. és 1997. után harmadjára is be tud-e jutni a legjobb négy közé világbajnokságon. Úgy gondolom, hogy már ez a statisztika is mutatja, hogy mekkora dolog lenne ez, de ha még hozzátesszük azt is, hogy ez a bravúr (elődöntő) az EB-ken még sosem sikerült, akkor még inkább érződik, hogy mi is a tét a mai napon*. Azt hiszem, már az első öt meccs és öt győzelem is hatalmas ajándék volt a szurkolók számára. Bármi is történjék ma, büszkék lehetünk a srácokra, és bizakodva tekinthetünk a jövő (és elsősorban a hazai EB) felé!

De a főszerkesztőnk szavaival élve: ide nekünk az oroszlánt is! Hajrá MAGYAROK!

 

* A teljes képhez és statisztikához természetesen hozzátartozik az öt darab olimpiai negyedik hely is.

Kép: https://www.handballegypt2021.com/

Megosztás
Exit mobile version