Site icon Handballexpert

Kiderült, kivel játszik a magyar válogatott a júniusi VB-selejtezőn

Románia vagy Bosznia-Hercegovina lesz a magyar válogatott ellenfele a VB-selejtezőn!

Hétfőn este az EHF bécsi központjában kisorsolták a 2021-es egyiptomi világbajnokság európai selejtezőjének párosításait, a magyar válogatott a román-bosnyák előselejtezős párharc győztesével találkozik júniusban.

Tegnapi cikkünkben összefoglaltuk a januári egyiptomi világbajnokságra való kvalifikációval kapcsolatos legfontosabb információkat, a mai napon pedig megtartották a magyar válogatott számára fontos sorsolást.

Előzetesen talán leginkább annak szurkolhattunk, hogy a macedónokat, Montenegrót és a szerbeket elkerüljük, de az oroszok, az ukránok vagy a lengyelek sem tűntek kellemes ellenfélnek.

A fenti válogatottakat végül nem nekünk húzták ki, azt azonban még nem tudhatjuk biztosan, hogy kikkel kell megmérkőznünk a kijutásért júniusban, ugyanis az április folyamán megrendezésre kerülő Románia – Bosznia-Hercegovina előselejtező győztese vár a Gulyás István által vezényelt csapatra.

A lehetséges ellenfelek ereje nem becsülhető meg könnyen, azonban azt kijelenthetjük, hogy a párharc esélyesei mindenképpen Miklerék lesznek.

A román válogatott sokkal szebb napokat is megélt már. Keleti szomszédaink jelenleg azon dolgoznak, hogy az európai alsóházból visszatérjenek a fő vérkeringésbe, azonban egyelőre ezt a célt nem igazán sikerült elérni. Némileg talán meglepő az információ, de az új évezredben a Románia mindössze két világversenyen való részvételt tud felmutatni férfi kézilabdában (a 2009-es horvát és a 2011-es svéd világbajnokságot), és ezeken is az alsóházban végzett. A tavalyi világbajnokság selejtezőjében a macedónok ellen estek ki összesítésben hét góllal, az idei EB előtt pedig a franciák, a portugálok és a litvánok mögött végeztek utolsó helyen a csoportküzdelmek során, ahol mindössze a baltiakat tudták megverni hazai pályán.

A bosnyák válogatott eredményei történelmileg nem hasonlíthatóak össze a románokéval (már csak rövidebb létezésükből eredően sem), az utóbbi időben azonban a fentieknél mindenképp több sikert tudnak felmutatni, és az előselejtezős párharc esélyeseinek mondhatóak. Bosznia eddig két világversenyen való szerepléssel büszkélkedhet, 2015-ben a katari VB-n 20.-ak lettek, a másik szereplés pedig éppen az idei, kibővített létszámú Európa-bajnokságon történt. Az EB-selejtezőben mindössze a harmadik helyen végeztek a csehek és a fehéroroszok mögött, azonban a körbeveréseknek és az utolsó fordulóban, Csehországban aratott bravúros győzelemnek köszönhetően ők lettek a legjobb csoportharmadikak, így készülhettek a januári kontinenstornára. Itt sok siker már nem érte őket, de a nekik jutott feladatba más, erősebb válogatottaknak is beletört volna a bicskája: 0 ponttal, -17-es gólkülönbséggel estek ki, összességében 23. helyezettként utazhattak haza, miután kikaptak a csoportkörben a norvégoktól, a portugáloktól és a franciáktól.

Keretük semmiképp sem mondható gyengének, a magyar bajnokságból jól ismert Mirsad Terzic (Veszprém) – Vladimir Vranjes (Tatabánya) – Mirko Herceg (Gyöngyös) trió mellett több Bundesliga-játékossal is büszkélkedhetnek, például a szegedi szurkolókban nem is olyan rég mély nyomot hagyó Benjamin Buric, a Flensburg hálóőre is a keret tagja.

A magyar válogatott számára sorsdöntő párharc június 5-7-én idegenben, június 9-11. között pedig hazai pályán kerül lebonyolításra. A továbbjutó jogot szerez a 2021. január 14-31. között Egyiptomban megrendezésre kerülő világbajnokságon való részvételre.

Teljes párosítás (a párharcot az első helyre írt csapatok otthonában kezdik a felek):

Svájc – Izland

Izrael/Lettország – Portugália

Csehország – Montenegró

Svédország – Törökország/Oroszország

Szlovénia – Szerbia

Románia/Bosznia-Hercegovina – Magyarország

Észak-Macedónia – Franciaország

Ukrajna – Németország

Lengyelország/Litvánia – Fehéroroszország

Ausztria – Hollandia

Kép: www.ehfcl.com

Szerző: Kovács Attila

Megosztás
Exit mobile version