Zárul a csoportkör az alsó ágon, amelyet a magyar válogatott a tegnapi magabiztos győzelme után már páholyból figyelhet: Lékaiék számára a lehetséges negyeddöntős ellenfelek száma háromról kettőre csökken a III. csoport zárásával. A IV. csoportban eközben két vérbeli ki-ki meccset izgulhatunk végig.

 

Mai program:

15:30 Marokkó – Chile Tv: m4sport.hu

15:30 Fehéroroszország – Észak-Macedónia Tv: m4sport.hu

15:30 Algéria – Svájc Tv: m4sport.hu

18:00 Dél-Korea – Ausztria Tv: m4sport.hu

18:00 Izland – Norvégia Tv: m4sport.hu

18:00 Szlovénia – Egyiptom Tv: M4Sport

20:30 Orosz csapat – Svédország Tv: m4sport.hu

20:30 Portugália – Franciaország Tv: M4Sport

 

Elnök-kupa (2. csoport)

Az alsóházi rájátszásban a tét a világbajnoki 25. hely, a még hét játékban lévő csapat között egyetlen európai található. A sógoroknak jó esélyük van a kupa elhódítására, már biztosan döntőzhetnek a másik csoport győztesével (valószínűleg Tunéziával), a mai meccsüknek a dél-koreaiak ellen már nincs is tétje. A távol-keleti junior csapat pedig már biztosan a 31. helyen zárja a VB-t, mindössze a visszalépett Zöld-foki szigeteket megelőzve. 15:30-tól Marokkó és Chile azért mérkőzik, hogy ki játszhat végül az Elnök-kupa bronzérméért és a VB 27. helyéért, a döntetlen a dél-amerikaiaknak kedvezne.

 

III. csoport (középdöntő)

Az igazi izgalmak azonban a középdöntős meccseken következnek, zárulnak a küzdelmek a két alsóági csoportban. Az első mérkőzésen Algéra és Svájc csatázik, a tét maximuma a VB 13. helye, a svájciak egy nagy arányú győzelemmel még pályázhatnak erre, a további küzdelmektől azonban már mindkét csapat biztosan búcsúzott. A második találkozón Norvégia Izlanddal játszik, azonban érdekes módon Sagosenéknek nem ez a legfontosabb meccs ma. A norvégok az első fordulóban, a franciák ellen elszenvedett hatgólos vereség miatt igencsak nagy bajban vannak, nincs a sorsuk a saját kezükben. Izland ellen igazából szinte mindegy is hogy mit játszanak, a lényeg számukra az, hogy a franciák este ne alibizzenek a portugálok ellen, és legalább pontot szerezzenek. A gallok simán kigolyózhatják az egyik legnagyobb riválisukat és a VB egyik nem is olyan titkos esélyesét, mindössze annyi a dolguk, hogy kikapjanak a portugáloktól. A koraesti meccsen norvég győzelmet feltételezve, ha ezt 1-3 gólos különbséggel teszik, még ugyanúgy csoportelsők maradnak, csak a norvégok helyett André Gomeséket „viszik magukkal” a nyolc közé. Ha 4-10 góllal kapnak ki, ugyanez a helyzet, csak a portugálok nyerik a csoportot, és Mahé-ék a másodikak. Ami biztos, hogy ez a találkozó lesz az utolsó, tehát mindkét csapat tudni fogja, hogy mire kell játszania. Kérdés, hogy a franciak a fair play vagy a pragmatizmus szellemében készülnek-e az estére…

 

  1. csoport (középdöntő)

Itt kevesebb a számolgatnivaló, a csapatoknak nem kell foglalkozniuk a sajátjukon kívüli meccsekkel, mindenkinek győzni kell a célja eléréséhez, és kész. Az első felvonás a fehéroroszok és az észak-macedónok küzdelme, itt a tét a csoport ötödik helye és a VB (maximum) 17. pozíciója, a döntetlen Karalekéknek kedvez. Valószínűleg ők elég csalódottak, hogy ez maradt számukra, kis szerencsével sokkal előrébb is tarthatnának, de végül a fontos meccseket nem tudták behúzni. A balkáni csapat beugróként és hiányzókkal érkezett, nekik ebben most nem volt több, még egy vigasztaló győzelmet biztos szeretnének a végére.

Az igazi tétmeccs azonban a másik kettő lesz. Mindkét találkozó gyakorlatilag egy ki-ki mérkőzéssé avanzsált a negyeddöntőbe jutásért, aki nyer, az tuti ott van a nyolc között. A döntetlen Egyiptomnak és a svédeknek lenne jó.

Az első találkozó tehát a házigazdák és a szlovének közötti lesz. Én nem tudnék tippelni, kérdezzük inkább a fogadóirodákat: Yahiaék 1,85, Mackovsekék 2,55. Meglátjuk, szomszédainknak biztos nem lesz könnyű dolga, valószínűleg a nemzetközi szövetség nagyon szeretne Európán kívüli csapatot látni a végjátékban, és itt nem feltétlenül az argentínokra gondolok… Ettől függetlenül leírni sem lehet a szlovéneket, az látszik hogy javuló formát mutattak. Egyiptom pedig a svédek ellenin kívül minden meccsét magabiztosan nyerte, kérdés hogy megremegnek-e a nagy lehetőség kapujában.

Az esti meccsen a két csoportgyőztes csap össze: itt valamivel egyértelműbbnek tűnk, hogy a svédek az esélyesebbek, és nem csak azért, mert az X nekik lenne jó. Zsitnyikovéktól valószínűleg senki sem számított arra, hogy az utolsó körben még lesz esélyük a nyolc közé jutásra, azonban most mégis ez a helyzet. Valószínűleg, ha már ezt a lehetőséget kiharcolták maguknak, akkor meg is szeretnék ragadni azt.

 

Kép: https://men2020.ehf-euro.com/

Megosztás