A bajnokságban lement már néhány mérkőzés, de a Bajnokok Ligája csak most hétvégén veszi kezdetét.

Szezonbeharangozó cikkünkben a magyar csapat elemzése mellett általánosabb, az egész sportágat érintő kérdéseket is érintettünk.  A kérdésekre Cserfalvi Karesz, Damsits Bence, Damsits Dávid, Simon Szabolcs és Vitvindics László válaszoltak.

Mit várhatunk a magyar BL-csapatoktól?

Karesz: A Debrecentōl tisztes helytállást és fejlōdést a BL alatt is. A Gyōrnek ott kellene lennie a végelszámolásban, de a Békéscsaba és az Óvár ellen ijesztōen rosszak voltak. A Fradinàl jelenleg teljes a vakság, meg kell vàrni, hogy a futós, domináns játékukat érvényre tudjàk-e juttatni a BL-ben is. Összesen egy Final Four-csapatunk lesz.

Bence: A Győr a csoportkör során meccsről meccsre egyre jobb formát fog mutatni véleményem szerint. Ezzel a kerettel elég bő a taktikai variációs lehetőség, remélem, hogy láthatunk tőlük például 7 a 6 elleni játékot két beállóval. A világbajnokság után Fodor Csenge, Silje Solberg és Veronika Kristiansen is visszatérhet. Valószínűleg Solberg miharabbi formába lendülése lehet a legfontosabb, mivel ő az ETO legjobb kapusa. Véleményem szerint a csoportjuk első két hely valamelyikén végeznek, illetve bejutnak a Final Fourba, ott viszont bármi megtörténhet.

A Debrecen szempontjából kulcsfontosságú lehet, hogy a sérülések elkerüljék a csapatot, mivel nem túl bő a keretük a heti két meccshez. Kulcskérdés lehet, hogy Hornyák Dóra mikorra tud visszatérni, illetve milyen hamar kerül jó formába, mivel ő a védekezés egyik alapembere volt sérülése előtt. Nem vagyok biztos abban, hogy kapuban Bartulovic és Gabriel elég jó formát tud hozni, a BL-ben a stabil védekezés mellett a kiváló kapusteljesítményre is szükség lenne. Gabriel és Bartulovic a tavalyi szezonban a bajnokságban sem hoztak igazán kiemelkedő mutatókat, igaz, utóbbi egy kiesés ellen küzdő csapat kapuját védte. Remélem, hogy a Savehof ellen mindkét találkozót meg tudják nyerni és a többi csapat ellen annyi pontot összeszednek, hogy továbbjussanak. Szerintem a Buducnost ellen küzdenek majd a 6. pozíció megszerzéséért, ha sikerül három pontot szerezni ellenük, akkor nagy esély lehet a továbbjutásra. Én azt gondolom, hogy 6.helyen továbbjutnak.

A Fradi játéka az idei szezonban nagy változásokon fog átmenni, amelyhez idő kell, illetve meg kell találni az átmenetet a gyorsjátékos, illetve a lassabb, átgondoltabb támadások között. Szerintem ezzel nem lesz nagy probléma, többek közt Andrea Lekics tapasztalata és rutinja sokat fog ebben segíteni. Bár nehéz csoportba kerültek, a játékosok teljesítménye remélhetőleg sokkal stabilabb lesz, mint tavaly, így a csoportban az első négy hely valamelyikét elérhetik. Szerintem a negyeddöntőbe bejutnak, majd azon a két meccsen kell nagyon jól teljesíteni.

Dávid:  Győr: bajnokság ezüstérem, BL Final Fourba jutás szerintem biztosan meglesz nekik, de akár a BL-győzelem is összejöhet. Nem lehet ősszel megnyerni a BL-t, így fejlődhetnek és fejlődni is fognak addig a Mosonmagyaróvár elleni meccshez képest. Ilyen hibákat nem engedhetnek meg maguknak rendszeresen.
A Magyar Kupában azért nem írok feltétlenül második helyet, mert egy meccsen akármi előfordulhat a Fradi ellen.
Fradi: bajnoki aranyérem, a kupában Győr elleni meccs az aranyéremért. BL Final Four minimum, de az eddigi játék alapján a BL-döntő sem elérhetetlen. Ha Lekics megtartja a formáját és a kapusok a legtöbb BL meccsen 35% fölött védenek, akkor semmi sem lehetetlen.
Beálló és szélső posztokon nincs nagyon gond, remélhetőleg a két fő szélső idén is bírni fogja a terhelést. Malesteinnek a védőmunkában fejlődnie kell és figyelnie a visszapattanókra.
Debrecen: Szoros csata a BL továbbjutásért. A sorozatterhelés miatt egy picit nehezebben, de meglesz a bajnoki bronz. Kupában bronzérem, szerencsésebb esetben ezüstérem, ami nyilván Fradi vagy Győr harmadik helyét jelentene, de ez a sorsolástól függ. A magyar válogatott játékosoknak remek tanulópénz lehet a BL.

Szabolcs:  A Győr a tegnapi vesztes mérkőzés után is behúzza a bajnokságot szerinte, míg a Fradi a második helyen fog végezni. A Debrecen számára nehéz és szokatlan lesz ez a kettős terhelés, így nem vagyok benne biztos, hogy dobogóra érnek.

László: A Ferencváros és Győr esetében alapvető elvárás a BL 8 közé jutás. Szerencsés sorsolással a Final 4 sem irreális. A Debrecen esetében 6-8 szerzett pont a reális a csoportban.

Fotó: DVSC Schaeffler

Kik lesznek ott a Bajnokok Ligája vígjátékában? Ki lesz a sorozat gólkirálynője?

Karesz: Gólkiràly a legtöbb gólt szerzō jàtékos lesz. Mörk, Jerabkova jó tippek lehetnek, vagy Neagu. Final Four: CSM, Odense, Győr, Ikast

Bence: Számomra nagy meglepetés lenne, ha a Győr és a Vipers nem kerülne be a Final Fourba. A maradék két helyre nálam sok esélyes van, többek között a Metz, a CSM Bukarest, az Esbjerg, az Ikast, Odense és a Fradi. A gólkirály szerintem Henny Reistad lesz.

Dávid: Final Four csapatok: Metz, Vipers, Győr, Fradi. Ha idén nem jutna mindkét magyar csapat a négy közé, akkor vagy a CSM Bukarest vagy az Esbjerg fog bejutni. Gólkirály: Henny Reistad. 

Szabolcs: Győr, CSM Bukarest, Vipers, Esbjerg

László: A négyes döntőben a Vipers, a Ferencváros, a Bukarest és a Győr fog szerepelni. A sorozat gólkirálya idén is Henny Reistad lesz.

Mit várhatunk a világbajnokságon, kijut a válogatott az olimpiára?

Karesz: Azok alapján, amit az elmúlt két évben mutattunk, sajnos nincs reálisan helyünk az olimpián. Sokat fog számítani a Loki BL-szereplése, ha a debreceni mag kifacsartan érkezik a vb-re, akkor nem gondolom, hogy megcsípjük a selejtezőt. Ha mégis, akkor lehet, hogy megint egy meccsel kijutunk.

Bence: Nagyon remélem, hogy a magyar válogatott idei vb-szereplése sikeres lesz. Az mindenképp pozitívum, hogy a torns előtt még többek közt Norvégia, Németország és Hollandia ellen is pályára lép a válogatott, vagyis az erősebb ellenfelek ellen is nyílik lehetőség gyakorlásra. Nagyon fontosnak tartom, hogy Klujber mellett legyen egy stabil jobbátlövő, aki védekezésben és támadásban is jó teljesítményt tud nyújtani. Azt gondolom, hogy Papp Nikoletta lesz az, aki bekerül a vb-keretbe, de Planéta és Albek is esélyes erre. A tavalyi EB-n a balátlövő poszton nem igazán sikerült jó teljesítményt nyújtani a játékosoknak, idén Zácsik és Háfra is visszatérhet, illetve remélhetőleg Kácsor és Kuczora is jobb formát mutat.Azt gondolom, hogy Montenegrót és Horvátországot le fogja tudja győzni a válogatott, ezzel bejut a negyeddöntőbe és kiharcolja az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt. Ha az sikerül, akkor jön az áprilisi selejtező, de addig még sok minden történik. 

Dávid: A vb-n a sorsolás miatt szinte kötelező a top 8, de ennek elérése az olimpiai selejtező miatt is fontos.
Ott már a csoportoktól függ, de szerintem meglehet az olimpiai kvóta. Sok minden függ majd attól a vb-n, hogy mennyire okosan választ Golovin, és ha megmarad a jó mosonmagyaróvári forma, akkor kiket hív be tőlük, valamint, hogy a Fradi magyar beállóst idén mennyi időt kapnak Albertsentől.

Szabolcs: Meg kell lennie a selejtezőnek, a legjobb nyolc elvárás.

László: A világbajnokságon a keretet nézve reális elvárás lehet a nyolcba kerülés. Az 5-8. helyre várom a válogatottat. Az olimpiai kvalifikáció is elvárható, kijutunk!

Fotó: Nász Nikolett

Hogy látod a sportág általános tendenciáit, és azon belül a magyar kézilabda helyzetét? Milyen problémák vagy esetleg pozitív folyamatok határozták meg az elmúlt hónapokat, mire számítasz a közeljövőben?

Karesz: Sokszor elmondtuk már, hogy lemaradóban vagyunk és változtatni kell. Gyorsulni kell, dinamikusabbá kell válni, ma már ezen múlik minden. Ez a sport esszenciája, ha ebben lemaradunk, akkor hosszú évekre álom marad felnőtt versenyeken az érem, valamint az olimpiai részvétel.

Bence: Évről évre egyre több magyar játékos megy külföldre, és ezáltal egyre több játékos játszik a nemzetközi kupában. Idén négy magyar játékos szerepel külföldön BL-ben szereplő csapatban. Jó lenne, ha ebben a szezonban a Debrecen és a Mosonmagyaróvár is stabilabb, jobb formát tudna mutatni, ehhez szükséges, hogy a rutinosabb magyar játékosok jó formában legyenek, illetve a fiatalok játékosok kihasználják az előttük adódó lehetőségeket. Én összességében úgy látom, hogy most talán elindult egy pozitív folyamat például azzal, hogy egyre több magyar játékos igazol külföldre. Azt nagyon fontosnak tartom, hogy minél több magyar játékos játsszon nemzetközi kupameccseket.

Szabolcs: Látható, hogy több korosztályban is van sikeres irányítónk, igaz eddig még csak utánpótlásszinten. Ha a Simon Petra, Farkas Johanna páros beváltja a hozzájuk fűzött reményekre, ez a poszt hosszú időre meg lenne oldva.  A legnagyobb hiány a balátlövő poszton tapasztalható, ami pedig az egyik legfontosabb. Háfra Noémi sérüléséből most kezd visszatérni, Szöllősi-Zácsik Szandra válla az utóbbi időben egyre többet vacakol, Kácsor Gréta pedig a válogatottban rettentően hullámzó teljesítményt mutat.

Továbbá számomra pozitívum, hogy néhány éve a középcsapatokat is légiósok alkották javarészt, mára ez eltűnt (talán a szűkebb források miatt?), de helyüket nem gyengébb külföldiekkel oldották meg a csapatok, hanem fiatal magyar játékosokkal, ami fejlődési és kiugrási lehetőséget ad számukra, Az is remek emellett, hogy többen észre vették, hogy az itthoni csapatok telitettek, így külföldön próbálnak szerencsét, ahelyett, hogy itthon padoznának 30-40 perceket.

László: A magyar kézilabdának egyértelműen jót tett, hogy a két élcsapat a tavalyi Final 4-ba bekerült, illetve az idei évben beérett a munka a Mosonmagyaróvár csapatánál, akiktől idén az EL-ben is elvárható egy jó eredmény. A Debrecen Bajnokok Ligája-szereplése szintén pozitív a játékosokra nézve. A négy csapat adja a válogatott gerincét, ami így rutinos nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékosok mellé már csak egy megfelelő kvalitásokkal rendelkező szakmai stáb szükséges és válogatott szinten is megérkeznek az évek óta várt eredmények.

Kiemelt kép: Nász Nikolett

Megosztás