A magyar válogatott szempontjából is fontos meccset játszottak ma a szerbek a horvátok ellen. Egy horvát győzelem biztos magyar továbbjutást eredményezett volna a magyar csapatnak, míg ha a szerbek nyernek, nekünk is csak a győzelem lesz elég a továbbjutáshoz.
Az előzetes esélyek alapján nem lehetett jósolni, hiszen az előzőleg leggyengébb csapatnak jelöl horvát válogatott nagyszerű formát mutat, és kérdés, hogy ezt tudja-e tartani. Ezzel szember a szerbek nagy kérdőjelek, hiszen a remek első meccsük után, a második mérkőzésükön csak szenvedtek és nagy vereségbe futottak bele.  A magyar csapat szerencséjére, a mérkőzés 18:15-kor kezdődött, így mi már tudhattuk a saját meccsünk előtt, mit kell teljesítenünk a hollandok ellen.

Az első félidőt a szerbek kezdték, és már az első támadásnál megszerezték a vezetést. A horvátok gyorsan egyenlítettek majd egy Pijevic védés után forítottak is a harmadik perc elején.
Az első tíz percben végig szorosan üldözték egymást a csapaptok, a nyolcadik percben pedig ismét megmutatta a horvát kapus, miért lett sokak új kedvence, ismét egy hatalmas bravúrt mutatott be, mikor egy védés után egyszerűen megfogta a labdát, ahogy a hollandok ellen is megcsinálta 6-szor.  Először a kilencedik percben lógott meg két góllal a horvát nemzeti csapat, amit csak a 14. percben tudott lefelezni a szerb válogatott.  Az első negyed óra után egyértelmű horvát fölény mutatkozott a mérkzősen, végig ők vezettek hol egy, hol két góllal, így az első 15 perc 7:8-as horvát előnnyel ért végett.
A 17. percben sikerült aztán egyenlíteni a szerbeknek egy 7 méteres után, de az vezetést nem tudták átvenni, a horvátok egy jó átlövés után ismét mentek eggyel, 8:9.
Jelena Lavko egyenlítése után pedig már az előny is náluk volt, a 21. perc legelején Krpez-Slezak harmadik gólja után 10-9. További gond volt a horvátok szempontjából, hogy egy rossz bejátszás után Poplazic szerezte meg a labdát indította Krpez-t  aki egy gyors góllal két találatra növelte a szerb előnyt. A 24. percre pedig már 3 gólnál jártak a szerbek, egy 5:0-ás roham után ugyanis már 13:9-re vezettek, átvették a mérkőzés dominálását. A 25. percben jött egy életmentő büntető a horvátoknak amit értékesítettek is, így hét perc után végre újra ünnepelhettek. Ekkor történt az első félidő legnagyobb szabálytalansága, Jelena Lavkot ütötték ki, amit piros majd kék lappal jutalmaztak a játékvezetők. A kék lap jelentése egyébként annyi, hogy a kiállított játékost jelenteni fogják, így később eltiltásra is számíthat.  A büntetett játékos Andrea Simara volt.  Az első félidő utolsó 2 percére 14:12-es szerb előnnyel fordultunk, de rosszul sikerült nekik az utolsó 120 másodperc, a horvátok egy nagy adag szerencsével az utolsó másodpercekben egyenlíteni tudtak. Az első félidő vége 14:14.

A második félidőt a fej-fej mellett kezdték a csapatok 35. precben 16:16-os döntetlen volt a táblán, de ekkor kicsit megtört valami a szerb támadásoknál, sorra rontották el a kísérleteket, amit a hortvátok kihasználtak és megléptek 2 góllal. 16:18.
A 40. percben aztán megint fordult a kocka, most a szerbek nőttek egy kicsit a horvátok fölé, az állás megint egál, 19:19.  Pop-Lazic aztán fordított is, ezzel az utolsó 20 percre ők fordultak 1 gólos előnnyel. A 46. percben tudott meglógni megint két góllal a szerb csapat, de keméynen küzdöttek a horvátok, tudtak egyre zárkózni.
Az utolsó 10 percre ismét egyenlővel indultak a csapatok, végig nagyon feszült, szoros és küzdelmes meccs volt. Ekkor jött Lavko nagy hibája, egy teljesen fölösleges szabálytalanság, amit még olcsón megúszott 2 perccel, annak fényében, hogy az első félidőben egy ennél kisebb szabálytalanság után a horvátok piros-kék lapot kaptak.
Itt már kezdett szétesni kicsit mindkét csapat játéka, szaporodtak a hibák, látszott, mindkét gárda kezd teljesen elfáradni. A támadások lassúak, körülményesek voltak, pontatlan átadásokkal.

A horvát szövetségi kapitány próbált valamit újítani a csapattal, amikor az 53. percben időt kért, de eredményre nem vezetett, a másfél perccel későbbi szerb időkérés ugyanúgy 23:23-as döntetlennél jött. A vezetést végül mégis a horvátok szerezték meg az 56. percben, egy szép testcsel után betört és magabiztos gólt szerzett, ezzel egy kicsi de nagyon fontos  előnyt szerzett a csapatának. Az 57. percben pedig egy gyors indításból tudta megduplázni az előnyét a horvát csapat, a holtfáradt szerbek nagy bajba kerültek. Ekkor a szerbek már majd’ 13 perce nem lőttek gólt.
Az utolsó 2 percre még mindig egy gólos horvát előny volt, Sostaric pedig egyből kikérte utolsó idejét is, most volt itt az esély, el lehet dönteni a meccset.

A támadás aztán kaotikus lett, egy rossz passz után a szerbek próbáltak gyorsan ellentámadni, de ők is eladták, megint a horvátokhoz került a meccs labda, de mellé lőttek. Az utolsó 20 másodpercben jött az utolsó szerb időkérés, megpróbáltak pontot menteni a szerbek, nem követték el azt a hibát, mint tegnap este a lengyelek. Nagy volt a tét: Ha a szerbek gólt lőnnek, tovább jutottak. Az utolsó támadás aztán komoly idegek-harca volt, de egy bejátszási kísérlet után eladták a labdát! A horvátok lecsaptak rá, ráestek, és nyertek! Szerbia:Horvátország 24:25!

A horvátok 100%-os teljesítménnyel jutottak tovább, nekünk pedig 21 góllal kéne kikapnunk ahhoz, hogy a holland meccs után ki eshessünk.

 

 

 

Kiemelt kép forrás: https://women2020.ehf-euro.com

Megosztás