Magabiztos győzelemmel indította a magyar női kézilabda-válogatott a debreceni olimpiai selejtezős tornát, ahol az első mérkőzésen Nagy-Britannia együttesét múlta felül Golovin Vlagyimir csapata. 

A csütörtöki mérkőzés története már kedd késő éjjel elkezdődött, amikor hivatalossá vált, hogy Kamerun válogatottja nem tud megjelenni a tornán, így az utolsó utáni pillanatban a brit alakulat utazott Debrecenbe. Előjáróba annyit lehetett tudni Mark Hawkins együtteséről, hogy nem kellene gondot okoznia magyar csapatnak. Hawkins lányai az U21-es korosztályt képviselik, aminek az alapjait a 2012-es londoni olimpiát követően tették le. 

Mindezek tudatában 5-1-es vezetéssel indított a magyar válogatott, ahol Győri-Lukács Viktória remekelt az első negyedórában, hiszen négyszer is eredményes volt ez idő alatt. Mellette a másik oldalon Szöllősi-Schatzl Nadine is kétszer vette be Adriana Stephanides kapuját. A játékrész közepén 3-0-ás sorozattal 10-5-re zárkózott a brit alakulat, de a cseréket követően 14-5-re növelte előnyét a Golovin csapat.  
A 19. percben megejtett szigetországi időkérést követően sem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez a fehér mezes alakulat, így a félidőre 24-6-os eredménnyel vonultak a felek.  

Az első harminc perc végére Faluvégi Dorottya ötször volt eredményes, de Debreczeni-Klivinyi Kinga jól szállt be a mérkőzésbe és három találatot jegyzett. 

A fordulást követően érkezett Janurik Kinga a kapuba, valamint az első játékrészben látott kezdő csapat a pályára, ami két Klujber Katrin góllal indult, majd a brit 7-6 elleni játéknak köszönhetően az üres kapus lövéseket gyakorolhatta a válogatott, amiben Füzi-Tóvizi Petra jeleskedett és negyedóra játék után már öt találatnál járt a második félidőben. Az utolsó 15 percre érkeztek ismét a cserék, így mindenki pályára léphetett a csapatból, ahol Bordás Rékán kivül az összes mezőnyjátékos eredményes tudott lenni. 

A nagyarányú győzelem mellett legfontosabb, hogy senki sem sérült meg és a válogatott téthelyzetben is belekóstolt a Főnix Aréna légkörébe, tehát tökéletes első mérkőzés volt ez Nagy-Britannia ellen.  

A találkozó legeredményesebb játékosa Faluvégi Dorottya lett hét találattal. 

Végeredmény:
Magyarország – Nagy-Britannia – 49:11 (24:6)

A találkozót követően Márton Grétát és Papp Nikolettet kérdeztük:

„Nagyon jó mérkőzés volt abból a szempontból, hogy mindenki pályára tudott lépni és szokhattuk a légkört, valamint sok gólt lőhettünk, hiszen ilyenkor mindenki boldog. Védekezésben tudtuk a kapusokat segíteni, ami holnap fontos lesz, hogy hátul stabilak legyünk. A kapitány szerette volna megosztani a terheket ezért is feleztük mindkét félidőt, hogy maradjon energia holnapra, illetve vasárnapra is. Nagyon fontos a regenáció a hétvége folyamán, így az első félidőt itt tekintjük meg a helyszínen, hiszen kíváncsiak vagyunk mind a svéd, mind a japán válogatottra” – fogalmazott Márton Gréta.

Papp Nikolettet a pályán töltött időről, valamint a hatékonyságról kérdeztük: „próbáltuk forgatni a csapatot, valóban én töltöttem a legtöbb időt a pályán, de többnyire csak védekezésben, így megtudtuk osztani a terheket. Minél jobban megoszlanak a gólok annál jobb az, csapatként is hatékonynak kell lennünk a következő mérkőzéseken, de szükségünk lesz egy-egy kiemelkedő teljesítményre”.

Kép forrása: mksz.hu

623 megtekintés.

Megosztás