Site icon Handballexpert

Kúszva-mászva de sikerült győzelmet elérni Szlovákia ellen

A szünetre még egy gólos hazai vezetéssel vonulhattak a felek, de a fordulást követően Golovin Vlagyimir együttese összeszedte magát és két gólos győzelmet aratott Szlovákia ellen a női kézilabda Európa-bajnoki selejtező második játéknapján. 

Utoljára a két válogatott 2017 júniusában találkozott egymással, akkor is a szlovákok fogadták a mieinket, a találkozó pedig 24-24-es döntetlennel zárult.

A magyar keretben a szerdai összecsapáshoz képest két helyen is változtatott a szakmai stáb: Lakatos Rita és Schatzl Nadine helyett Szikora Melinda és Fodor Csenge kapott lehetőséget.

A portugál mérkőzéshez hasonlóan indult az első játékrész, már csak azért is érezhettük ezt, hiszen a kezdősorunk megegyezett az akkori felállással – annyi különbséggel, hogy a kapuban Szikora Melinda foglalt helyet. Majd az első támadásból még nem született gól, de egy remek védekezést követően Lukács Viktória volt eredményes, aztán pillanatokkal később egy Háfra bomba adta meg a csapat számára a kezdő lökést.

Sajnos ez a lökés nem előre mozdította el a magyar válogatottat, mivel a házigazda gyors egymásutánban háromszor is bevette Szikora kapuját, így öt perc játék után 3-2 állt az eredményjelzőn. A hosszú gólcsendet Háfra törte meg, amit egy Márton találat követett, védekezésben próbáltunk reagálni az ellenfél támadójátékára, így védekezés közepén Tomori Zsuzsanna és Bordás Réka cserélt helyet.

Negyedóra elteltével 8-6-ra vezetett a szlovák együttes, támadásban sok volt a ki nem kényszerített hiba, valamint a hazaiak védelme is keményen állt a lábán, támadásban pedig Bízik Réka és Simona Szarková mozgott kifejezetten jól, amivel a mieink védelmét tették erősen próbára.

Tizenhét perc elteltével kért először időt Golovin Vlagyimir, aki nyugalomra intette játékosait, valamint az újonnan pályára érkező Tóth Eszternek adott instrukciókat. Hátul továbbra is a beálló körüli védekezéssel akadtak problémák és a portugál találkozóhoz hasonlóan, sajnos most is rengetegszer voltak szabad folyosók a védelmünkben, amiből csak azért nem kaptunk könnyű gólokat, mert Szikora Melinda megálljt parancsolt az ellenfél játékosainak.

A játékrész hajrájára Fodor Csenge és Kovács Anett is pályára lépett, utóbbi első lehetőségét gólra is váltotta, azonban a találat csak a felzárkózásra volt elegendő (11-11). Ekkor következett az első szlovák időkérés is, amit nem nyújtott hosszúra Streicher Pavol szövetségi kapitány, hiszen csupán harminc másodpercig tartott beszédet az övéinek.

A félidő végére ismét kettőre növelte előnyét a hazai együttes, de az utolsó percben Kovácsnak ismét sikerült betalálnia, amivel 14-13-ra módosult az eredmény, ami a szünetig nem is változott.

Bordás góllal indított a fordulást követően a magyar válogatott, amire a hazaiak részéről Trúnková válaszolt, majd egy Háfra egyéni akciót követően sikerült ismét döntetlenre felzárkózni 15-15-nél. A folytatásban pedig kétszer is volt esélyünk a vezetés megszerzésére, de egyik alkalommal sem tudott túljárni Ivanytsia Aleksandra eszén Lukács Viktória, így maradt az iksz; de pillanatokkal később már a szlovák kapus sem segíthetett, ezzel újra a mieinknél volt a kezdeményezés 16-17-nél.

A mérkőzésen belül elérkeztünk a 41. perchez, ami ismét vízválasztónak bizonyult, hiszen 20-17-re növeltük az előnyünket, ami egyből szlovák időkérést eredményezett. A góljainkat sorban: Lukács, Vámos, valamint Márton szerezték, több sem kellett a szép számú magyar szurkoló tábornak, akik az addigi magas hangerőre még rácsavartak egy kicsit és már-már hazai atmoszférát teremtettek a mieink számára.

Negyedórával a találkozó vége előtt 24-19-re nőtt a magyar előny, köszönhetően Vámos Petra szép villanásainak, illetve okos labdaszerzéseknek a védekezésben. Ekkor már fáradni látszott az ellenfél, mivel több olyan hibát is vétettek támadásban, amit az összecsapás során addig nem tettek meg.

A mieinknél ismét jött a hajrára a két szélső csere, Fodor Csenge meg is próbált egy eléggé kiszorított szituációból eredményes lenni, de nem sikerült góllal befejeznie az akciót, majd egy könnyű kapott gól után kért időt ismét Golovin mester (21-24).

Öt perccel a dudaszó előtt a friss erőként érkező Kácsor Gréta volt eredményes, amivel 27-23-ra hízott a magyar előny, igaz többször is labdánk volt a hat gólos vezetéshez, de valahogy mindig hiba csúszott a gépezetbe.

A „felhizlalt” előnyt gyorsan megfelezte az északi szomszédunk és nyitott maradt a mérkőzés végkimenetele, de Kácsor bomba gólja és Vámos egyéni villanása az utolsó percre nem hagyott nyitott kérdést a válogatott számára, csupán azt, hogy 30 vagy 31 lőtt gól fog a mieink neve mellett szerepelni.

Végül 30-28-as győzelmet aratott a Magyar női kézilabda-válogatott Nagytapolcsányban.

fotó: Koncz Márton – Origo

Megosztás
Exit mobile version