A magyar férfi kézilabda-válogatott második Eb-csoportmérkőzésén 28:27-re legyőzte Szerbiát, ezzel továbbjutott a középdöntőbe. 

Az első mérkőzésen finoman szólva sem mutatta a legjobb játékát a magyar válogatott. Ennek ellenére meglett a győzelem Montenegró ellen, így a második mérkőzésen már a biztos továbbjutás volt a tét. Az ellenfél az a Szerbia, akitől (ezen a néven) még nem szenvedtünk vereséget korábban nagy világversenyen, és aki kabaréba illő módon herdált el kétgólos előnyt 40 másodperc alatt az első meccsen Izland ellen.

A mérkőzés rémálomszerűen indult, eladott labdák, kihagyott hetes, majd az abból visszapattanó sem ment be, ezek fő letéteményese Lékai Máté volt. 4:3-as magyar vezetést követően a szerbek 7:5-re mentek el, leginkább Uroš Borzaš vezérletével, aki az egész félidő során déli szomszédunk egyik legjobbja volt. A kétgólos hátrányra azonban jól reagált Chema Rodriguez együttese, hiszen az addig nem használt beállójátékot vették elő, ami borzasztóan hatékonynak bizonyult. A félidő további szakaszában szerzett kilenc gólunkból hat is beállóból született, és pozitívum, hogy Bánhidi Bence mellett Rosta Miklós is jól szállt be a mérkőzésbe. A félidő végére azonban – az első meccshez hasonlóan – jött egy hiba és egy elrontott ziccer, aminek köszönhetően a három gólból csak egy maradt a két csapat között (14:13).

A második félidő elején még fej-fej mellett haladtak a csapatok, Máthé Dominik érkezett a rövid oldalra, jobbátlövőbe, és nagyon jól is szállt be a játékba. A 39. perctől kezdve a szerbek produkáltak egy kilencperces gólcsendet, amelynek a legfőbb oka a kapuscsere volt, hiszen Bartucz László elképesztő bravúrokat mutatott be a magyar kapuban. Ezalatt négygólosra hízott az előnyünk, de volt labdánk a hatgólos vezetéshez is. Eladott labdák és kihagyott lehetőségek után azonban a szerbek visszakapaszkodtak két gólra, de sikerült elállítani a vérzést, köszönhetően Fazekas Gergőnek. A legvégén, már a győzelem tudatában majdnem beleléptünk abba a folyóba, amelyben a szerbek és a norvégok topogtak, de szerencsére már nem maradt ideje Toni Gerona együttesének, hogy egyenítsen.

A mieink legjobbja egyértelműen a kilencgólos Bánhidi Bence volt, aki minden hozzá eljuttatott labdát belőtt, emellett pedig hétmétereseket is harcolt ki. Mindenképp ki kell emelnünk a kapuban Bartucz teljesítményét, aki 5 védést mutatott be (36%), ezek pedig rendre nagyon jó pillanatokban érkeztek.

A magyar válogatott számára így biztossá vált, hogy továbbjut a csoportból, a kérdés a keddi Izland elleni mérkőzésen már csak az, hogy hány pontot visz magával a középdöntőbe, Kölnbe.

Kiemelt kép forrása: EHF EURO / Facebook

Megosztás