Éppen írom a Veszprémmel foglalkozó elemzésemet, amikor eszembe jutott, hogy van egy itt egy téma még, amely mellett egyszerűen nem tudok elmenni szó nélkül.

A klubbal foglalkozó cikk nem csak a Kiel elleni mérkőzéssel, hanem az évek óta tartó folyamattal, tendenciával foglalkozik, többek között a szakmai és financiális háttérrel az eredményesség függvényében.

Most azonban itt van Lékai Máté esete. A Veszprém Kiel elleni keretében egy magyar játékos kapott helyet, Lékai Máté. A mérkőzés után elkövettem azt a hibát, hogy az összes fórumon, poszt alatt megjelenő hozzászólást elolvastam.  Érdekeltek a vélemények, de legtöbb esetben csak fizikai fájdalmat okoztak a nem hozzáértő kommentek. Ilyen többek között, hogy többen Lékait teszik meg bűnbaknak, ami egyszerűen nonszensz.

Lékai Máté négy gólos vezetésnél eladott két labdát, ez nyilván nem optimális, de mondok egy merészet: valószínűleg nem így akarta. Máté jól szállt be a mérkőzésbe. Akik csak azt a két hibát látják, nekik leírom: Lékai lőtt öt próbálkozásból négy gólt, adott három gólpasszt, és lopott egy labdát. A csapatnak volt 10 technikai hibája, neki kettő, talán három, igaz rosszkor. Azt kijelenteni, hogy Lékai a felelős a Veszprém kvázi bukásáért, rendkívül merész és rosszindulatú. Sokat köszönhet a csapat neki, oroszlánrészt vállalt, hogy a hét gólos hátrányból plusz négy gólos előny lett. Igazságtalan az ő nyakába varrni az egészet.

Ráadásul ott a „másik oldal”, a másik fő kritikai szál a Veszprémmel kapcsolatban: „rengeteg a külföldi, hol vannak a magyar játékosok?” Emberek, van egy honi válogatott kézilabdázó a keretben, ti mégis képesek vagytok megtalálni a hibái miatt! Ő Magyarország egyik legjobb játékosa, ha ő nem elég jó a kritikusoknak, akkor kit akarnak a csapatba a külföldi klasszisok helyére? El kell fogadni, hogy nemzetközi siker nem létezik nemzetközi klasszisok nélkül. És itt a nemzetközin és a klasszison van a hangsúly, nem a tucatlégiósokon, amelyek egyre többet ütik fel a fejüket Magyarországon a jobb fizetés fényében. Nem vagyok idegenlégiós-ellenes, mielőtt bárki ezzel gyanúsítana. Megmondom őszintén én rengeteg meccset nézek, és sok hozzászólást olvasok Németországban is, de még egyetlen olyan kommenttel sem találkoztam az elmúlt 8 év alatt, amely egy csapat kudarca után egy játékossal foglalkozott volna.

Nem hiszem, hogy Lékai Máté az én védelmemre szorulna, egyszerűen csak rossz volt nézni, hogy a sírással küszködik. Mindent megtett a csapatért, a sikerért, az ő képességeihez képest nagyon jól szerepelt. Hogy ebben hiba csúszott? Hát, ez van. Legalább csupaszív játékos, és szemmel láthatóan érdekli, mi történik a csapatával. Többen példát vehetnének róla, és most tényleg nem lenne korrekt neveket puffogtatni.

Van olyan, aki olyan szintre süllyedt, hogy azt mondta, Lékai Máté a Veszprém „Kovacsics Anikója”. Emberek, több tiszteletet minden magyar játékosnak! Nem mellesleg minden játékosnak egyébként. Szerintetek Kovacsics vagy Lékai nem akarnak nyerni? Direkt hibáznak? Az én személyes véleményem az, hogy  inkább legyenek a csapatért mindent megtevő, lelkes és motivált játékosok, mint nemzetközi klasszisok, akiket adott esetben egy magyar csapat sikere látszólag nem érdekel…

A Veszprém viszonylagos sikertelenségének mélyebb okai vannak, mint Lékai játéka vagy David Davis emberhátrányos meccselése. Azt ugyanis már régóta tudjuk, hogy fejétől bűzlik a hal. De erről egy másik bejegyzésben. Addig is, hajrá, Veszprém, hajrá, Máté!

Megosztás