Site icon Handballexpert

London 2012: „Ez a férfiválogatott történetének egyik legnagyobb győzelme”

Olimpiai visszatekintő sorozatunk utolsó részéhez érkeztünk, amelyben a férfi válogatott londoni szereplését elevenítjük fel.

Sajnos férfiválogatottunknak nem sikerült kiharcolni az olimpiai szereplés jogát, pedig az egyiptomi világbajnokságon mutatott teljesítmény alapján rászolgáltak volna a fiúk. Látva a csapat fejlődését, erejét reális az esély, hogy Párizsban akár mindkét csapatunknak szurkolhassunk. A magyar kézilabdázás legutóbbi ötkarikás sikere a férfi szakághoz fűződik. 2012-ben Londonban a Mocsai Lajos által dirigált együttes nyolc mérkőzésből mindössze csak háromszor tudott nyerni, ennek ellenére bejutott a legjobb négy közé egy mai napig emlékezetes, drámai kétszeri hosszabbítás után.

Rendkívül nehéz csoportba kaptak besorolást a mieink. Az Európa-bajnok dánok mellett a horvátok és a spanyolok ellen sem mi voltunk az esélyesek. Sajnos a papírforma beigazolódott. A spanyolok és a horvátok ellen sima vereség, viszont a dánok ellen szoros mérkőzésen maradtak alul Nagy Lászlóék.

A Momir Iliccel, Marko Vujinnal rohamozó szerbek és a koreaiak elleni győzelemmel sikerült odaérni a csoport 4. helyére, így a negyeddöntőben az „A” jelű hatos győztesével kellett szembenézni. A másik ágon kissé felborult az előzetesen jósolt erősorrend. A pekingi olimpiai döntőse Izland visszavágott a franciáknak a négy évvel korábbi vereségért, emellett a többi mérkőzést is lehozták, így imponáló magabiztosággal, hibátlan produkcióval jutottak tovább, majd következett számukra a Magyarország elleni negyeddöntő…

Egészen hihetetlen forgatókönyvet hozott az olimpiai negyeddöntő, még most is ki ráz a hideg, ha visszagondolok a mérkőzésre. Parádésan kezdett a magyar válogatott és rövid idő alatt 5-1-es vezetésre tett szert. Előnyünket a félidő végéig tartani tudtuk. A második félidő elején az izlandiak Palmarsson és Sigurdsson vezetésével fordítottak, és ők álltak közelebb a továbbjutáshoz a hajrában.

Egygólos hátrányuknál Izland a győzelemért támadhatott, sőt egy büntetőt is kiharcoltak. Ami ezek után következett az szinte maga volt a csoda. Az egész mérkőzésen extázisban védő Fazekas hatalmas bravúrral védte Gudjonsson hetesét, ezt követően  Császár Gábor megszerezte a kipattanót, majd Zubai Szabolcshoz passzolt, ő Iváncsik Gergőt hozta játékba, ő a balszélső helyén feltűnő Lékai Mátéhoz aki a dudaszó előtt egyenlített.

Fantasztikus feltámadás, következhetett a ráadás, ahol az izgalmak nem csitultak. Az első etap Nagy kapufájával ért véget, így kétszeri hosszabbítás kellett ahhoz, hogy legyűrjük a szigetlakókat. Szavakkal nehezen kifejezhető győzelmet arattak fiaink, amire a mai napig nagy örömmel, büszkén emlékszünk vissza. Nézzük az akkori reakciókat.

„Korábban is megnyerhettük volna a meccset, az utolsó négy ziccert mi hagytuk ki, de utána kiemelkedő tartásról tett tanúbizonyságot a csapat. Ez a férfiválogatott történetének egyik legnagyobb győzelme” – nyilatkozta a lefújás után Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

Fantasztikus volt! Elmondhatatlanul boldog vagyok, mivel utólag hívtak be, és egy ilyen meccsen pályára léphettem – mondta a mérkőzés után Putics Barna a Nemzeti Sportnak. – Egy győzelemre vagyunk az éremtől. Pokoli nehéz lesz az elődöntő is, de ha ugyanezzel az akarattal dolgozunk, akkor bármi megtörténhet.″

 Sajnos a döntőbe jutás nem sikerült. A svédek elleni elődöntőben a mieink végig futottak az eredmény után, mindent megtettek a történelmi sikerért. Mindössze 1-0-nál és 8-7-nél sikerült vezetni.

“Az Izland elleni meccs sokat kivett belőlünk, nem tudtunk olyan hajrát csinálni, amilyet szoktunk – vélekedett Ilyés Ferenc. –  Még van egy mérkőzés előttünk, megpróbáljuk gatyába rázni a csapatot. Remélem, sikerül felszívnunk magunkat. “

 

“Nagyon kemény és agresszív védőfallal találtuk magunkat szembe – értékelt Zubai Szabolcs. – A svédek az első félidőbeli hibáinkat használták ki, utána sajnos már nem értük utol őket. Fájó a vereség, mert nem tudni, lesz-e még egyszer lehetőség pályafutásunk során olimpiai elődöntőben játszani.”

A bronzmérkőzést hétgóllal elvesztette a csapat a horvátok ellen, így 1980,1988,2004, után megint nem sikerült a dobogóra állni. Vajon a jövőben a Bánhidi, Máthé, Szita fémjelezte csapatunknak sikerül végre megtörnie az átkot?

Eredmények

Magyarország – Dánia 25-27

 Fazekas – Gulyás P. 1, Nagy L. 2, Ilyés, Schuch, Zubai Sz. 2, Iváncsik G. 1. Csere: Mikler (kapus), Császár 8, Mocsai 2, Harsányi 4, Lékai 3, Pérez, Vadkerti 1. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

Magyarország – Dél-Korea 22-19

 Mikler – Gulyás P., Nagy L. 3, Császár 5, Zubai Sz. 3, Pérez 1, Iváncsik G. 4. Csere: Fazekas (kapus), Ilyés, Mocsai, Schuch, Vadkerti 1, Lékai 5, Harsányi 1. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

Magyarország – Horvátország 19-26

 Fazekas – Harsányi 2, Nagy L. 4, Ilyés 2, Schuch, Zubai Sz., Iváncsik G. 1. Csere: Mikler (kapus), Császár 4, Vadkerti 3, Pérez, Lékai, Mocsai 3, Gulyás P. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

Magyarország – Spanyolország 22-33

Mikler – Harsányi 1, Nagy L. 7, Császár 4, Zubai Sz. 3, Ilyés, Iváncsik G. 2. Csere: Fazekas (kapus), Mocsai 2, Putics B. 3, Laluska, Vadkerti, Schuch, Lékai. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

Magyarország – Szerbia 26-23

Fazekas – Harsányi 5, Nagy L. 2, Császár 7, Zubai Sz., Ilyés 1, Iváncsik G. Csere: Mikler (kapus), Schuch 1, Putics B., Mocsai 9, Vadkerti, Lékai 1. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

Magyarország – Izland 34-33 /negyeddöntő, kétszeri hosszabbítás/

Fazekas (54/21 – 39 %), Mikler (kapusok), Császár 3, Harsányi 5 (1), Ilyés 1, Iváncsik G. 5, Laluska, Lékai 3, Mocsai T., Nagy L. 9, Putics 4, Schuch 1, Vadkerti, Zubai 3. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

Magyarország – Svédország 26-27 /elődöntő/

Mikler – Harsányi 3, Nagy L., Ilyés 3, Schuch, Zubai Sz. 2, Iváncsik G. 3. Csere: Fazekas (kapus), Császár 8, Putics B. 5, Mocsai 1, Lékai 1, Vadkerti, Laluska. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

Magyarország – Horvátország 26-33 /3. helyért/

Mikler – Harsányi 7, Nagy L. 6, Ilyés, Such, Zubai Sz. 3, Vadkerti 1. Csere: Fazekas (kapus), Lékai 2, Mocsai, Iváncsik G. 2, Putics B. 5, Laluska, Császár. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

A 4. helyezett magyar válogatott névsora: Császár Gábor, Fazekas Nándor, Gulyás Péter, Harsányi Gergely, Ilyés Ferenc, Iváncsik Gergő, Laluska Balázs, Lékai Máté, Mikler Roland, Mocsai Tamás, Nagy László, Pérez Carlos, Putics Barna, Schuch Timuzsin, Vadkerti Attila, Zubai Szabolcs. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos

A londoni olimpia férfi tornáját a címvédő Franciaország nyerte. A hölgyeknél Norvégia ünnepelhetett. 2016-ban Rióban a mieink nélkül zajlott az olimpia. A férfiaknál a franciáknak nem sikerült az újabb címvédés, miután kikaptak a döntőben Dániától. A női döntőben az oroszok a franciákat múlták felül.

fotók: nso.hu

 

 

 

 

 

 

Megosztás
Exit mobile version