Egy olyan jelenségről lesz szó ebben a bejegyzésben, amely már régóta kikívánkozik belőlem. A férfi VB adta meg a végső lökést, hogy feltegyem a kérdést: miért nincs hozzáértő kézilabda-kommentátora az állami televíziónak? Véleménycikk következik.

2025-ig a Magyar Televízió kapta meg a kizárólagos jogot a női és férfi kézilabdás világversenyekre. Ez azt jelenti, hogy az M4 három-három világbajnokságot és két-két Európa-bajnokságot fog közvetíteni.

„Jelentősége és időtartama miatt ez egy már-már történelmi megállapodás. A vb-k és Eb-k mellett a 2021-es és 2024-es olimpiát is közvetítjük, ezen kívül az idei női olimpiai selejtezőtornát is, amit a tervek szerint március 19–21. között rendeznek meg. A nézők velünk valóban nem maradnak le a világesemények egyetlen pillanatáról sem, hiszen az összes mérkőzést megmutatjuk az M4 Sporton és/vagy a m4sport.hu oldalon” – nyilatkozta Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója.

Több ismerősömmel, kézilabdát szerető emberekkel kimondottan féltünk ettől a döntéstől. Nagy ritkán, amikor magyar bajnokit néztem az M4-en, akkor többször fogott el a kényelmetlenség érzése, pedig nem én vagyok, akinek ezt éreznie kellene. Az M4 állami televízió, és ez egy következmények nélküli országban veszélyes konstelláció. A fórumokon, hozzászólásokban többen megjegyezték, hogy már eddig is hang nélkül nézték a közvetítéseket, és a világesemények ezen a csatornán való közvetítése aggályos lehet. 

Ezt akkor egy viccesnek szánt képpel illusztráltuk, de reménykedtünk. Feleslegesen.

 

A tévécsatorna megnyert egy nagy projektet, sőt ez esetben gigaprojektet, hiszen 2025-ig az M4-re kerül minden kézilabdás világesemény. Mi is ilyenkor a logikus lépés? Körbenézni a saját házunk táján, hogy ezzel a személyi állománnyal meg tudjuk-e oldani a közvetítéseket. Ha a válasz igen, akkor rossz emberek vannak jó helyen, ha viszont a válasz nem, akkor lépéseket kell fontolgatni annak érdekében, hogy a nézők, a több százezer magyar szurkoló ne kapjon idegbajt a közvetítések alatt. Mert vannak olyanok, akik a drukk hevében meg sem hallják az elképesztő szakmaiatlanságot, az arcpirító közhelyeket, de a nézők többsége nem először ül le a tévé képernyője elé, és zavarja az, hogy hozzá nem értőek vannak ott. 

  • Nem tudják, miért és mikor jár büntető a csapatoknak
  • Nem tudják a belemenés kritériumait
  • A játékvezetők sípjeleit nem tudják egymástól megkülönböztetni (szabálytanság, ja, nem, megadta)
  • Utolsó fél perces szabály ismeretének teljes hiánya
  • Egy-egy szabaddobás elvégzésénél sem jöttek rá, hogy a gólt nem adták meg
  • A nevek kiejtése is sokszor gondot okozott. Számomra elfogadhatatlan, hogy egyszer Palicska a svéd kapus neve, egyszer meg Palika.

Az M4 úgy gondolta, nem hoznak külső segítséget, nem keresnek fel olyan szakkommentátorokat, akik értenek a sportághoz; úgy gondolták, hogy majd ők megoldják. Mint tudjuk, nem oldották meg.

Mintha esélyed lenne egy nagyszabású koncertet rendezni, megkapod hozzá a jogot, de egy igazi sztárénekes helyett az óvodában a Kakaó karaoke-versenyen nyert haverodat hívnád el fellépni.

Megtehették volna, hogy legalább a fontos meccseken valakit odaültetnek a kommentátoraik mellé, aki legalább a szabályokkal tisztában van, aki legalább foglalkozott ezzel a sportággal, hogy ha adott esetben Varga Ákosnak fogalma sincs, mi történik a pályán, akkor legyen ott valaki, aki segít neki, de főleg a nézőknek elmagyarázni, mit is lát. Mert sokan vannak, akik nem állandó követői a kézilabdázásnak, hanem “koca” nézők, akik csak világeseményen nézik a lányainkat, fiainkat. 

Ilyen vagyok én is négy évente, amikor olimpia van, és megy a vívás, vízilabda, judo, birkózás, meg persze az összes többi sportág, amelyet a szürke hétköznapokon nem követek figyelemmel. Nem értek hozzá, csak szurkolok, de elvárom, hogy az ezért (állami) fizetést kapó kommentátor segítsen. Legyen tisztában a szabályokkal, a sporttörténettel, a versenyzőkkel, az esélyekkel, legyen annyira objektív, amennyire csak lehet, de persze szurkoljon, mert magyarokról van szó. 

A kézilabda világbajnokságon NEM kaptunk segítséget sok esetben. Nevezzük nevén a dolgokat, konkrétan Varga Ákos, az állami sportcsatorna kommentátora követett el többször verbális támadást a jó ízlés és a szakmaiság irányába. Nem bántani szeretném őt sem, biztos rendes ember, aki majdnem 20 éves szakmai múlttal rendelkezik, de amit leművelt, az kritikán aluli volt.

“Korábban autós műsort szerkesztett, sportlapban tudósított, NB1 összefoglalókat készített, de a futball mellett kommentátor volt kosárlabda, kézilabda, jégkorong, röplabda, rögbi, amerikai foci, strandfoci, strandröplabda, gyeplabda, indoor hoki, tenisz, úszás, squash, bowls, sífutás, síugrás, curling, illetve snooker mérkőzéseken.”

És pont ez a gond… Mindenben egyszerűen nem lehet mindenki otthon, a polihisztorok kora elmúlt. Persze nem csak ő a ludas, nem egyedül dolgozta végig a VB-t. Varga Péter, Lukács Viktor és Tóth Bálint urak is próbálkoztak a kommentátorkodással. Egyébként, hogy pozitívumot is mondjak, utóbbira lehet a legkevesebb panasz.

A labdarúgás után a kézilabda a legnépszerűbb sportág. A franciák elleni meccset majdnem fél millió ember szurkolta végig a képernyő előtt, és ez a szám csak nagyobb lesz, ha például a nők tavasszal kijutnak (remélhetőleg) az olimpiára. Nincs az M4-ben annyi igényesség, hogy a több százezres nézői bázisnak megfelelő szolgáltatást akarjon nyújtani? Senki nem olvassa a különféle cikkek, bejegyzések alatti hozzászólásokat, észrevételeket? Egy fél ország fogja a fejét, és idegeskedik a közvetítések alatt, és nincs aki utánajárjon a miérteknek? Nincs ott egy ember felelős pozícióban, aki számonkérné a kommentátorokat, hogy fogalmuk sincs a szabályokról? Vagy már ennyire mindegy az emberek véleménye, hiszen úgysem történik semmi, úgysincs következménye? Nehéz szakmákat összehasonlítani, de ha egy autószerelő ilyen felkészületlen lenne, akkor balesetet okozna, ha egy ács lenne ilyen felkészületlen, akkor beszakadna a tető, ha csak egy átlagos diák megy be felkészületlenül az órára, akkor egyest kap. Mi pedig itt vagyunk az egyik legnépszerűbb labdás sportág seregszemléjén, és a kommentátor nem tudja még a szabályokat sem, és semminek nincs következménye… Élvezhetetlenné teszik a meccseket.

Legjobb példa erre – és az abszolút mélypont – a Dánia – Egyiptom nyolcaddöntő mérkőzés, amely kétszeri hosszabbítás után sem dőlt el, büntetők döntöttek a győztes kilétéről. Elképesztő sületlenségek, a szabályok ismeretének a teljes hiánya, elképesztő szubjektív, és teljesen amatőr meglátások, közhelyek százai, és ami még ennél is szomorúbb: mások által puffogtatott röhejes közhelyek átvétele. Ilyen többek között , hogy Egyiptomnak hazai pályát fújtak a játékvezetők, vagy a Mahé túlpörgi is. A stúdióban ülő vendégekre most ki sem térek, mert túl hosszú lenne az írás, és próbálom nem felhúzni magam, hogy a magyar állami televízióban a bemondónőnek a francia világbajnok nevét Kantén Mihálynak sikerült mondania. 

Ez a bejegyzés egy felkiáltás lenne az illetékeseknek, hogy ennyit, és ne tovább! A magyar szurkolók jobb, hitelesebb, szakmailag felkészült kommentátorokat érdemelnek! Titkon reménykedem, hogy az írás eljut a megfelelő emberek fülébe, és legalább foglalkoznak a témával. Félreértés ne essék: nem akarom, hogy bárki állása, egzisztenciája veszélybe kerüljön, csak a megfelelő embereket tegyék a megfelelő helyre. Varga Ákos például úszást kiválóan közvetít. A kézilabdát kell meghagyni azoknak, akik értik és szeretik ezt a sportágat. 

A bejegyzés végén van egy szavazás; kérek mindenkit, hogy vegyen benne részt. Öt másodpercig sem tart. Kíváncsi vagyok, hogy csak én gondolom úgy, ahogy fent leírtam, vagy vannak mások is, akiknek szemet, illetve fület szúrt a kritikán aluli közvetítés. Egyébként kommentben jöhetnek a megjegyzése, észrevételek a témával kapcsolatban. Egy megosztással is sokat segíthetsz; hátha eljut az érintettekhez. 

 

 

Ui.:A véleménycikkeim esetében mindig megjegyzi valaki, hogy “én mit beszélek Németországból”. Épp ez a lényege: hogy van összehasonlítási alapom. Németországban egyetlen ilyen közvetítés után megköszönnék a munkát.

 

 

Forrás: https://24.hu/media/2017/09/01/uj-sportkommentatora-van-az-m4-sportnak/

Borítókép: Canva, M4

Szavazás képe: M4

Megosztás