A női junior vb nyitónapján 16 mérkőzést rendeznek. A vb a “C” csoport mérkőzéseivel vagyis a Magyarország-Argentína, illetve a Dél-Korea-Mexikó találkozóval kezdődött. A magyar együttes tegnap érkezett meg Észak-Macedóniába.

A 18 fős magyar keretből a mai meccsre 16 játékost nevezhetett be Szilágyi Zoltán. Három kapus is bekerült a mai meccskeretbe, hiszen Kovács Anikó betegség miatt nem hadra fogható, Horváth Fanni pedig tanulmányi kötelezettség miatt nem áll még a válogatott rendelkezésére.

A magyarok kezdőcsapata: Zaj Klára, Szabó Anna, Varga Emília, Farkas Júlia, Csernyánszki Liliána, Szabó Lili Zsófi, Gém Léna.

A mérkőzés Szabó Lili kiharcolt hétméteresével kezdődött, amelyet Varga Emília értékesített. Az első két argentin találatot Spinrlli Azul szerezte (2-2). Csernyánszki Liliána góljával először vezetett két góllal a magyar együttes (5-3). A 9. percben Szabó Lilit állították ki, az emberhátrány alatt Varga Emília kétszer is betalált (7-5).

Kövér Luca első góljával már 9-5-re vezetett a magyar együttes, ezután viszont több hibát is vétettek a magyar játékosok támadásban, amelynek meg is lett az eredménye, hiszen bő 7 perc alatt csak egy magyar találat született. Ellenben az argentin játékosok nagyon jól, pontosan lőttek főleg távolról, így egy gólra zárkóztak. 9-8-nál Zaj Klára védett, majd a gyors támadás végén Csíkós Luca talált be. A 19.percben Zaj Klára büntetőt védett, majd ezután sorozatban két gólt lőtt Szabó Anna (12-9).

15 perc után a magyar együttes védekezésben nyitott védekezésre váltott, ennek köszönhetően el is lépett ellenfelétől. Az argentinok nehezebben kerültek helyzetbe, védekezésben pedig magyar labdaszerezések révén sikerült négy lerohanás gólt szerezni.

A félidőben már 19-12-re vezetett a magyar együttes. Az első játékrészben a legeredményesebb magyar játékos a balszélső Szabó Anna volt 5 találattal, a balátlövő Varga Emília, illetve a jobbszélső Gém Léna 4-4 gólt lőtt. Zaj Klára 6 védést mutatott be (33%). Az első játékrészben belső posztokon sokat cserélt Szilágyi Zoltán, míg a két szélső, illetve a kapus, Zaj Klára végigjátszotta a 30 percet.

A második félidő elején a két szélre érkezett Török Fanni, illetve Vártok Tamara. Zaj Klárát pedig Imre Szofi váltotta.

Farkas Júlia két gólja után már 21-13 állt az eredményjelzőn, ezután az argentinok közelebb zárkóztak, mivel sorozatban három gólt is lőttek. A jobbszélső, Vártok Tamara is megszerezte első góljait a vb-n, sorozatban kétszer talált be, majd kiállították. A magyar támadójáték sokkal pontosabb lett, a 38. perc után sorozatban kilenc támadásból nyolc magyar gól született. A második játékrészben nagyon jól szállt be Csíkos Luca, illetve Faragó Lea is, mindketten szép gólokat szereztek.

Az 55. percben Vártok Tamara üres kapus góljával már 13 gól volt a magyar együttes előnye. Az 57. percben Gajdos Petra is betalált, majd Török Fanni is megszerzett első gólját, így 12 magyar játékos is eredményes volt a találkozó során.

A végeredmény 36-21 lett. A mérkőzés legjobbjának Varga Emíliát választották. Csíkos Luca, Vártok Tamara és Varga Emília 6-6, Szabó Anna 5, míg Farkas Júlia és Gém Léna 4-4- gólt szerzett.

A mieinknél mind a 13 mezőnyjátékos pályára lépett, míg kapuban Zaj Klára, illetve Imre Szofi kapott lehetőséget (Lakatos Réka nem lépett pályára). A magyar együttes magabiztosan értékesítette a hétmétereseket, mind az öt lehetőséget gólra váltották.

A csoport másik mérkőzésén Dél-Korea magabiztosan győzött Mexikó ellen (33-20). A magyar együttes holnap Mexikó ellen folytatja, a mérkőzés 13:30-kor kezdődik, a Sport TV azt a mérkőzést is közvetíti.

A magyar női juniorválogatott 18 fős kerete:
Kapusok: ZAJ Klára (NEKA), IMRE Szofi (Érd), LAKATOS Réka (DVSC SCHAEFFLER)
Jobbszélsők: GÉM Léna (Kisvárda Master Good SE), VÁRTOK Tamara (Moyra-Budaörs Handball)
Jobbátlövők: FARKAS Júlia (Győri Audi ETO KC), KOVÁCS Anikó (Praktiker-Vác), PANYI Krisztina (Érd)
Irányítók: HORVÁTH Fanni (FTC-Rail Cargo Hungaria), CSERNYÁNSZKI Liliána (DVSC SCHAEFFLER)
Beállók: SZABÓ Lili (Kisvárda Master Good SE), KÖVÉR Luca (Alba Fehérvár KC), GAJDOS Petra (Dunaújvárosi KKA)
Balátlövők: VARGA Emília (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), CSÍKOS Luca (Praktiker-Vác), FARAGÓ Lea (NEKA)
Balszélsők: SZABÓ Anna (Moyra-Budaörs Handball), TÖRÖK Fanni (FTC-Rail Cargo Hungaria)

A magyar junior válogatottról, illetve a vb menetéről itt olvashattok: https://handballexpert.com/varga-emilia-meg-van-egy-dobasunk-amin-nagyot-szeretnenk-alkotni/

Forrás: mksz.hu

Megosztás