A kettős szegedi győzelemmel végződött bajnoki döntő után sok szó esett a veszprémi klub helyzetéről. Tekintsük át most röviden, hogy honnan hova jutott el az aranyérmes csapat az elmúlt évtizedekben, és mi várhat rá a közeljövőben.

A klubot 1961-ben alapította Bérczi Mihály és Ludányi Márton Szegedi Előre néven. Az első évben városi, a másodikban megyei bajnokságot nyert, így elindulhatott a másodosztályban, ahol 1975-ig tanyázott, ekkor (már Szegedi Volánként) megnyerte az NB1/B-t, amivel elsőosztályú tagságot szerzett, amit azóta is megszakítás nélkül őriz.

Ezt követően a bajnokságban változatos eredményeket ért el, kupaspecialistává vált, Kővári Árpád és Boros László irányításával 1977 és 1983 között három trófeát is nyert ebben a kiírásban, és letette a névjegyét a nemzetközi porondon. 1986-tól Tisza Volán néven szerepelt.

A Pick Szeged nevet 1993-ban vette fel, innentől kezdve mindig a dobogón végzett az NB1-ben, és az első évben rögtön Magyar Kupát nyert, kettős győzelemmel a Fotex Veszprém ellen. 1996-ban Skaliczki László vezetésével először nyert bajnokságot a Pick, amit az első BL indulás követett, és a legjobb nyolc közé jutás. A következő évtized öt ezüst és öt bronzérmet hozott a bajnokságban, ami biztosította a Szeged számára a folyamatos nemzetközi szereplést.

2006-ban Kovács Péter vezetésével nyerte a klub 5. Magyar Kupa döntőjét, majd egy évvel később, már Vladan Maticcsal a kispadon újra magyar bajnok lett, amit 2008-ban újabb kupagyőzelem követett. Ezeket a sikeres éveket, anyagi nehézségeket követő stabilizálás és az ezüstkorszak követte.

Juan Carlos Pastor 2013-ban került a Tisza-partjára, ahol első évében a klub történetének első nemzetközi kupáját nyerte csapatával, az EHF-kupa Final4-ban jóval esélyesebb csapatokat (Berlin, Montpellier) győztek le. 2014-től a csapat neve MOL-Pick Szeged.

Bár a csapat játékereje folyamatosan fejlődött és a tulajdonosi kör is egyre komolyabb pénzügyi lehetőséget biztosított a klub számára, az újabb trófeát nem adták könnyen, mivel a rivális Veszprém ekkor már stabilan a világ élvonalához tartozott. 2018-ban végre sikerült bajnokságot nyerni, amit a következő évben a hetedik kupagyőzelem követett. A Bajnokok Ligájában is egyre nagyobb nevet szerzett a Pick, sok győzelmet tudott aratni a legnagyobb klubok ellen, főleg hazai pályán.

Az idei (2020/21-es) sorozatban rengeteg probléma és balszerencse ellenére, a bajnoki döntőben rendkívül meggyöző játékkal győzte le oda-vissza a Telekom Veszprémet, megszerezve negyedik bajnoki címét.

A következő szezontól 8300 fő befogadására alkalmas, ultra-modern csarnokba költözik a MOL-Pick Szeged, és új projekt veszi kezdetét. Mostanra képessé vált a klub megtartani akár világklasszis játékosokat is, és korosztályuk legjobbjai közé tartozó fiatalokat Szegedre csábítani. A logika összes szabálya szerint a következő években emelni fogják a tétet, a cél nem is lehet más, mint harcolni az első helyért Magyarországon, és megtenni az utolsó lépést, ami a legszűkebb értelemben vett nemzetközi elit soraiba vezet.

Újra meccshangulat a Papp László Sportarénában, Európa 4 legjobb női klubcsapata újra BL Final 4-on szerepelhet, ráadásul nézők előtt. A győri szurkolók újra remek hangulatot teremtettek a csarnokban, amitől a szűk esztendő után furcsa bizsergés fogta el az embert.

A sorsoláson a Győri ETO-nak az a Brest Bretagne jutott ellenfélül, akikkel az utóbbi időszakban rendre szoros mérkőzéseket játszott, most is szoros mérkőzést vártak a szakértők. Fodor Csenge találatával indult a 2021-es négyes döntő, majd hosszú perceket állt a játék az eredményjelző hibája miatt. A későbbiekben főként a védelmet domináltak, a Győr például főleg hétméteresekből volt eredményes Kristiansen révén, a felállt fallal szembeni játékba rengeteg hiba csúszott. Amíg a Győrnél sok szélső helyzet kimaradt, addig a Brest középen próbálkozott, Ana Gros szorgosan gyűjtögette a góljait. Később a francia mester beállóban frissített, a nehezen megjátszható Foppát Pop-Lazic váltotta, a szerb 3 gyors góllal hálálta meg a bizalmat. A 20. percre a Brest négygólos előnyt épített a tanácstalan, sok hibával játszó Győr ellen. Tisztességesen kapaszkodott a Győr, de a szünetig alig tudott közelebb jutni, főleg Nze Minko volt eredményes. Végül 3 gólos Brest-előnnyel fordultak a csapatok.

A második félidőre érkezett a győri kapuba Solberg, és a mérkőzés kezdett teljesen más képet mutatni. Az ETO játéka feljavult, Brattsetet többször tudták helyzetbe hozni. A félidő középső harmadában szárnyalt a Győr, Brattset, Kristiansen eredményes játékával fordítottak is, 16-15. A hajrában visszajött a meccsbe a Solberg által elbizonytalanított bresti csapat, és a végén döntetlent mutatott az eredményjelző, 20-20. Jöhetett a kétszer ötperces hosszabbítás, ahol nagy küzdelem folyt a pályán, de ennek végén ugyanígy döntetlen volt az eredmény.

A hetespárbaj jól kezdődött a Győr számára, a visszaálló Glauser védte Gros büntetőjét. Ezt követően viszont hibázott Kristiansen és Nze Minko is. A bresti győzelmet végül – a mérkőzésen haloványan teljesítő – Gullden hetese hozta meg, döntőbe jutott a francia csapat, a Győr pedig a bronzért küzdhet majd. Végeredmény: 25-27 hétméteresek után.

 

Fotó: Brest Bretagne FB oldala