Site icon Handballexpert

Maradt a matek

Utolsó valós esélyébe kellett belekapaszkodnia a magyar válogatottnak a 2023-as női kézilabda világbajnokságon a középdöntő I-es csoportjában. Az ellenfél a társházigazda Svédország csapata volt, akik a találkozó előtt esélyesebbek voltak és a biztos továbbjutásért játszottak, míg nekünk az életben maradás volt a tét.

Jól kezdte a meccset a magyar csapat, Vámos remekül mozgatta a támadásainkat, hátul pedig ki tudtunk kényszeríteni néhány labdaeladást. 10 perc elteltével 4:3-ra vezettünk, két kimaradt svéd hetessel támogatva.

Bíró átlövést fogott, Kuczora pedig legjobb perceit produkálta a tornán, így 6:3-ra is vezettünk. Ezután három gólt dobtak zsinórban a svédek és látványosan belerázódtak a játékba. Hagman 7:7-nél egyenlített, ezután pedig a Benny Hill sorozat főcimdalához forgattak videoklipet a csapatok – töménytelen hiba, eladott labda, belemenés jött. 8:7-nél Vladimir Golovin kicsit meglepő módon időt kért, Simon Petra is pályára került, csakúgy, mint nem sokkal később Albek Anna, aki azonnal góllal nyitott. 10:8-nál már érthető időkérés jött – a svédektől. Az egypercnyi szünet után svéd labdaeladás és magyar lerohanásgól jött. Szöllősi-Schatzl kiállítása során a sévdek felzárkózhattak volna egy gólra, Lindqvist azonban az égbe pattintotta a labdát. Az utolsó másodpercekben nem követte el még egyszer ezt a hibát, és felhozta a svédeket. Félidőben 11:10-re vezettünk.

Ritka pillanat – Bordás Réka támadásban akciózik

A második félidő nem indult jól nekünk, hiába került a magyar csapat emberelőnybe, a svédek gyorsan egyenlítettek, Roberts harmadik találatával pedig már a vezetést is átvették, majd a befutó szélsőjük is gólt szerzett. A támadásaink teljesen szétestek, szélről kimaradtak a helyzeteink, belemenéseket követtünk el. A rengeteget hibázó Klujbert Albek váltotta, ám rossz lövés után rossz visszafutással jelentkezett a Mosonmagyaróvár átlövője és a szétesés jeleit mutatta a csapat. Szélsőink kidobóst játszottak Bundesnnel, jobbnál jobb helyzetek maradtak ki, Schatzl és Lukács serdülő hibákat vétettek, ám a csere mindkét oldalon elmaradt.

A félidő közepén fiataljaink tartották nagyjából meccsben csapatot, bár védekezésben hatalmas gondjaink voltak. 17 perc alatt több gólt kaptunk, mint a teljes első félidőben. A pánik jeleként az 51. percben a világverseny-újonc Juhász Grétát dobta be a kapitány, miután Kuczora 20 perc alatt értékelhető mozzanat nélkül zárt. A rosszul teljesítő kezdők lecserélése új lendületet adott, Vámossal kiegészülve cseréink 3 gólra zárkóztak az 55. perc elejére. A svédek támadójátéka megint megállt, ám amikor igazán fontos volt, az északiak voltak észnél. A végjátékra valós izgalmak nem maradtak, Lindqvist és Roberts gyakorlatilag ketten szétzilálták a védelmünket, Bundsen tönkretette a szélsőinket és ezzel megnyerték a meccset a svédeknek. Stílszerűen Roberts utolsó másodperces góljával 26:22-re nyertek a svédek.

A második félidőben látottak után jogosan merülhetnek fel kérdések a nézőkben a szakmai munka kapcsán. Folyamatos, visszatérő probléma, hogy a második félidőket nem tudjuk sem elkezdeni, sem értelmesen lejátszani. A csapat rotációjából minden jel és ok nélkül kerülnek ki emberek, és minden racionális érv, vagy éppen statisztikák ellenére maradnak bent mások. Klubjaikban jól teljesítő játékosok egészen más szerepekbe vannak kényszerítve, ami miatt rossz játékot nyújtanak a válogatottban. Egyes játékosok végtelen számú hibájuk ellenére, vagy éppen akkor is játszanak, ha klubjukban a lelátón ülnek. A kapusok rotációjában sem lehet sok tudatosságot felfedezni, a játékosokkal szembeni tiszteletlenség csúcsa, hogy valaki kerettag, de akkor sem léphet pályára, ha poszttársa 15 percig nem fog labdát. A másik meglázása a sportolóknak a kétségbeesett pályáradobálás, aminek tárgyai legtöbbször fiatal peremember, akiket lényegében a vágóhídra küld a kapitány. Hogy az elmúlt évben alapemberré váló Debreczeni-Klivinyi kinek evett bele a levesébe, az pedig vélhetően örök rejtély marad.

A svédek ezzel a – vártnál nehezebb – győzelemmel bemasíroztak a negyeddöntőbe, nekünk maradt a számolgatásnak az a vége, ami a 9.-12. helyről szól, és itt is lépéshátrányban vagyunk, de legalábbis eredménykényszerben.

Megosztás
Exit mobile version